Krakowska Palarnia Kawy

ZAMÓWIENIA POWYŻEJ 50 ZŁ – DOSTAWA  Z INPOST GRATIS

ZAMÓW DO 12.00 – WYSYŁKA W TEN SAM DZIEŃ

Nasze plantacje

Krakowska Palarnia Kawy / Nasze plantacje

🇧🇷 BRASIL - SANTOS

100 % Arabica *Brazylia to jeden z największych rejonów uprawy kaw na światowym rynku. Na całej powierzchni kontynentu znajdują się odpowiednie warunki do prowadzenia plantacji nasion kawowca jednakże obecnie wykorzystuje się jedynie ok. 10 % tych obszarów. Już w 1727 roku zostały sprowadzone tam pierwsze kawowce z Gujany Francuskiej przez Francisco de Mello Palheta. Dzięki temu kawa stała się elementem gospodarki tego kraju. Obecnie praca na plantacjach daje zatrudnienie ponad 5 milionom osób. Najczęściej uprawiane są rodzaje: Catuai, Typica czy Mundo Novo. Natomiast najlepsze gatunkowo kawy pochodzą z plantacji rejonów Santos.

100 % Arabica *Sidamo znajduje się w południowej części Etiopii na kontynencie Afrykańskim. Nazwa pochodzi od grupy rdzennych, pierwszych mieszkańców tej ziemi – Sidama, zamieszkujących południowo centralną część tego kraju. Prawdopodobnie roślina kawowca została odkryta w IX wieku przez pasterza Kaldi, który znalazł w niej właściwości energetyzujące. Jednakże nie jest to informacja potwierdzona źródłami pisanymi aż do 1671 roku, przez co należy traktować ją jako źródło apokryficzne. Jest to jeden z najbardziej obfitych rejonów wzrostu ziaren kawowca coffea arabica. Trwająca do dzisiaj, produkcja kawy jest wielowiekową tradycją uprawianą z pokolenia na pokolenie w tym regionie. Obecnie gospodarka ekonomiczna Etiopii opiera się w ponad 60 % na produkcji kawy, a ponad 15 mln osób znajduje zatrudnienie na plantacjach. Znajduje się tam ponad 4 000 km2 ziem uprawnych, które dzięki odpowiedniej wilgoci gleby i ciepłemu klimatowi obfitują w jedyne w swoim rodzaju ziarna kawowca nazywanego, od rejonu w którym wzrastają - Sidamo. Największa ilość ziaren eksportowana jest na tereny Europy, wschodniej Azji oraz Ameryki Północnej.

100 % Arabica *W Kostaryce uprawiana jest kawa od 1779 roku. Pierwsze plantacje założone zostały w rejonie Meseta Central. Region z którego sprowadzamy nasze ziarna - Tarrazu położony jest na wysokości 1400 do 1800 m n.p.m. Kawa uprawiana jest tam na niewielkich obszarach o rozmiarach do 4 ha. Po ręcznych zbiorach, ziarna kawowca są myte, obrabiane metodą na mokro oraz suszone na słońcu aby następnie trafiły do naszej palarni. Hermosa oznacza PIĘKNO (j. hiszp.), co odzwierciedla niepowtarzalny smak oraz aromat wypalanych ziaren.

Roślina kawowca charakteryzuje się średniej długości zielonymi liśćmi o lancelowatym lub owalnym kształcie z białymi kwiatami, które najwcześniej po 4 latach zamieniają się w owoce. Dlatego też stała temperatura jest bardzo istotna aby nie nastąpiło ich przesuszenie.

Najważniejsze dla wzrostu kawowców jest odpowiednie położenie plantacji. Najlepszej jakości ziarna pojawiają się na plantacjach ułożonych ok. 1200-1800 m n.p.m. Nasze plantacje znajdują się właśnie w takich rejonach.

W regionach klimatu zwrotnikowego kwitnienie roślin następuje po opadach deszczowych. Wilgotna gleba jest bardzo istotnym elementem dla wzrostu kawowca a kwitnienie uzależnione jest od ilości opadów. Arabica dojrzewa ok. 6-8 miesięcy.

Owoce kawowca zmieniają swój kolor z zielonego, przez żółty na czerwony, który świadczy o ich dojrzałości. Jeśli owoce nie zostaną zebrane mogą zbrązowieć oraz samoczynnie opadać na ziemie. Pozyskiwanie naturalnie wysuszonych owoców jest jedną z metod zbioru. Istnieją również dwie inne: Picking jest sposobem zbioru bezpośrednio z roślin kawowców kilkukrotnie, natomiast Stripping dokonuje się jedynie w odpowiednim czasie kiedy większość owoców dojrzeje.

Korzystamy z klasycznej metody pozbawiania ziaren łupinek - na sucho. Nasi mistrzowie kawy rozkładają owoce na specjalnych matach oraz obracają je aby suszenie na słońcu przebiegało równomiernie. Trwa ono około 2 tygodni.

Następnie zachodzi proces samoistnej fermentacji poprzez zanurzanie ziaren w wodzie. Oczyszczone ziarna z osnówek poddaje się procesowi suszenia naturalnego. Aby wydobyć ich odpowiedni smak, ostateczna wilgotność nie powinna przekraczać 15 %.

Po odpowiednim dla każdego rodzaju ziarna suszeniu, które trwa nawet do 4 tygodni następuje segregacja ziaren według rozmiarów. Uważa się, że o wysokiej jakości kawy świadczy wielkość jej ziaren.