Szukaj
Close this search box.

O nas

Pamiętamy jak jeszcze przed II wojną światową w domu rodzinnym naszych dziadków każdego poranka unosił się głęboki i nadzwyczajny aromat świeżo mielonych ziaren kawy w młynku ręcznym. Co więcej, pamiętamy też jak dziadkowie zaparzali zmielone ziarna w tradycyjnej, metalowej kawiarce. Zapach ten towarzyszył nam przez całe życie.

Dlatego też postanowiliśmy odtworzyć dawną tradycję i zaczęliśmy poszukiwać odpowiednich plantacji ziaren kawowca aby stworzyć unikalną recepturę wypalania.

Jak wypalamy kawę?

Krakowska Palarnia Kawy zajmuje się sprowadzaniem ziaren z najlepszych obszarów ziem uprawnych oraz prażymy je na bieżąco, aby odznaczały się świeżością, niesamowitym aromatem i smakiem. Ziarna prażone są w picu STA Impianti o zasypie 30 kg. 

Stopień wypalenia oraz kolor kawy dostosowujemy do rodzaju surowca. Jedynie odpowiednie wypalenie wydobywa indywidualny i niepowtarzalny smak każdego rodzaju kawy. 

Doświadczony Coffee Roaster czuwa nad procesem prażenia stosując metodę mistrzowską, dzięki czemu kawa w Twojej filiżance ma tak niepowtarzalny smak.

Jakość i Tradycja

Tradycyjne Palenie Ziaren: W Karakowskiej Palarni Kawy oddajemy się sztuce tradycyjnego palenia ziaren, zachowując autentyczność i pasję w każdej partii.

Odkrywanie Plantacji: Nasza misja to nieustanne poszukiwanie nowych, wyjątkowych plantacji kawowych, aby zapewnić Ci najwyższą jakość i unikalne doznania smakowe.

Dostarczanie Doskonałości Kawowej: Żebyś mógł cieszyć się najlepszym, dostarczamy świeże, najwyższej jakości ziarna prosto z najdalszych zakątków świata, tworząc niepowtarzalne i wyjątkowe produkty.

Pas Kawowy

Wyrusz w kawową podróż, której trasy przewijają się przez zmysłowe smaki Brazylii, wysokogórskie obszary Kostaryki i egzotyczne plantacje Etiopii. Każda filiżanka to odkrywanie różnorodności kawowego świata, gdzie aromaty ze wszystkich trzech regionów łączą się w niezapomnianą mieszankę.

Nasze Plantacje

Santos

Rozległy Obszar Uprawy
100% Arabica Brazylia to jedno z największych centrów produkcji kawy na światowym rynku. Mimo dogodnych warunków na całym kontynencie, zaledwie 10% obszarów jest obecnie wykorzystywanych.

Historyczny Import Kawowców
W 1727 roku Francisco de Mello Palheta sprowadził pierwsze kawowce z Gujany Francuskiej, wprowadzając kawę do brazylijskiej historii gospodarczej.

Gigantyczna Baza Zatrudnienia
Praca na brazylijskich plantacjach to źródło zatrudnienia dla ponad 5 milionów osób. Najczęściej uprawiane odmiany to Catuai, Typica czy Mundo Novo, a najwyższej jakości kawy pochodzą z rejonów Santos.

Tarrazu Hermesa

Historia Upraw
Uprawy kawy w Kostaryce mają korzenie sięgające 1779 roku, z pierwszymi plantacjami zlokalizowanymi w rejonie Meseta Central.

Wysokogórski Region Tarrazu
Nasze ziarna pochodzą z regionu Tarrazu, położonego na wysokości 1400 do 1800 m n.p.m. Uprawy zajmują niewielkie obszary o rozmiarach do 4 ha.

Proces Palenia i Unikalny Smak
Po ręcznych zbiorach, ziarna kawowca z Tarrazu są starannie myte, obrabiane metodą na mokro i suszone na słońcu, zanim trafią do naszej palarni. Nazwa "Hermosa," oznaczająca "Piękno" w języku hiszpańskim, doskonale odzwierciedla niepowtarzalny smak oraz aromat wypalanych ziaren.

Sidamo

Tradycja Upraw:
Kawa to dziedzictwo Sidamo, z gospodarką opierającą się w ponad 60% na tej produkcji, zatrudniającą ponad 15 mln osób.

Unikalny Teren:
4,000 km2 upraw w Sidamo to obszar o idealnej wilgotności gleby i ciepłym klimacie, tworzący wyjątkowe ziarna Arabica.

Eksport:
Sidamo dostarcza większość eksportowanych ziaren na tereny Europy, wschodniej Azji i Ameryki Północnej.