DARMOWA DOSTAWA OD 100,00 PLN

ZAMÓW DO 11.00 – WYSYŁKA W TEN SAM DZIEŃ

Brazylia – Kawy Świata

Arabica, Robusta

Brasil Santos, Café Pilao, Café do Ponto, Café Pacaembu

Nazwa

Brasil Santos, Café Pilao, Café do Ponto, Café Melitta, Café Caboclo, Cooxupé, Santa Clara, Café Bom Dia, Café Rancheiro, Café Guidali, Café Pacaembu, Café Caiçara

RODZAJ

Coffea arabica: Acaiá, Bourbon, Caturra, Catui, Icatu, Obatã, Mundo Novo Coffea canephora

REGION UPRAWNY
kawy z brazylii

São Paulo: Alta Mogiana

Minas Gerais: Cerrado Mineiro, Chapada de Minas, Matas de Minas, Montanhas do Espίrito Santo, Norte de Minas, Sul de Minas

Rio de Janeiro, Panará, Bahia

SPECYFIKACJA KAWY
brazylijskiej

Smak delikatny, łagodny, niska kwasowość (1/5), posmak orzecha laskowego, średnio-wysoka goryczka czekoladowa, słodycz suszonych owoców i śliwek

CIEKAWOSTKA

W Brazylii organizowane są konkursy kawowe. Największe prowadzi włoska palarnia espresso Illycaffe oraz międzynarodowi jurorzy Cup of Excellence.

Brazylia

to nie tylko raj dla miłośników dzikiej przyrody, rozległych plaż, samby czy footbolu. W tym obejmującym połowę Ameryki Południowej kraju, produkcja kawy odpowiada jednej trzeciej ogólnoświatowej produkcji, co sprawia, że od 150 lat to właśnie Brazylia jest największym wytwórcą ziaren z owoców kawowca. Pierwszy krzak kawowca został zasadzony w 1727 roku w stanie Pará, w Północnej Brazylii, przez pochodzącego z Portugalii sierżanta Francisco de Melo Palheta. Według legendy, Palheta został wysłany do Gujany na misję dyplomatyczną, której celem było rozwiązanie sporu granicznego między Francją a Portugalią. W drodze powrotnej, uwiódłszy żonę francuskiego gubernatora – niechętnie zapatrującego się na eksport nasion poza granice państwa – przemycił kilka ziaren nasion w bukiecie otrzymanym potajemnie od kochanki.

REGIONY UPRAWNE

 

Rozwijający się w ekstremalnym tempie przemysł kawowy, uzależniony we wczesnym okresie od pracy niemal 1,5 miliona niewolników oraz europejskich imigrantów, przekształcił niewielkie brazylijskie miasto São Paulo w największy ośrodek miejski Ameryki Południowej oraz główne centrum przemysłowe świata. Obecnie São Paulo jest jednym z siedmiu brazylijskich stanów o największym obszarze produkcyjnym, zajmując – pod względem powierzchni uprawnej – trzecie miejsce na liście.

Plantacje kawy, zajmujące około 27 000 km kraju, znajdują się głównie w południowo-wschodnich częściach stanów Minas Gerais, São Paulo i Paraná.

Oprócz najbardziej znanego São Paulo, znajduje się tam wiele innych regionów z plantacjami: 

  • Minas Gerais (region Sul de Minas, Cerrado Mineiro, Chapada de Minas, Matas de Minas),
  • Espίrito Santo (region Montanhas do Espίrito Santo, Conilon Capixaba),
  • Bahia (region Planalto da Bahia, Cerrado da Bahia, Atlantico Baiano),
  • Paraná (region Norte Pionerio do Paraná),
  • Rondônia
  • Rio de Janeiro.

Plantacje kawy, zajmujące około 27 000 km kraju, znajdują się głównie w południowo-wschodnich częściach stanów Minas Gerais, São Paulo i Paraná, gdzie położenie geograficzne, środowisko i warunki klimatyczne zapewniają idealne predyspozycje do uprawy kawy wysokogatunkowej. W przypadku większości plantacji, zbiory odbywają się w suchych porach roku, od czerwca do września, zwykle w jednych ogromnych rocznych plonach, kiedy większość owoców jest dojrzała. Odpowiednio rozwinięty przemysł rolny wpływa także znacząco na usystematyzowany sposób uprawy kawowców ale również ich zbiorów. Optymalny klimat oraz dobrze dobrana gleba pola uprawnego umożliwiają właściwe sadzenie drzewek kawowca. Dzięki temu możliwe jest zminimalizowanie ręcznego sposobu zbiorów, zastępując je mechanicznym, polegającym na otrzepywaniu krzewów przez duże maszyny, które zbierają jedynie dojrzałe owoce.

Warto wspomnieć, że współpracę z plantatorami z Brazylii można uznać za bardzo zrównoważoną. Polityka kraju ma za zadanie systematyzować skup i sprzedaż ziaren. Gdy zasoby znacznie wzrastają, skupowane są przez państwo, aby w przypadku pojawiających się niedoborów, uwolnić rezerwy z magazynów i wprowadzić je do obiegu. Dzięki temu utrzymywana jest niezmienna cena ziaren kawy, a Brazylia postrzegana jest jako kraj o stabilnej gospodarce. 

Kraj ten jest bezkonkurencyjny pod względem całkowitej produkcji zielonej, surowej kawy.  Na świecie występuje bardzo dużo odmian i gatunków kawowca, z nasion kawowców w Brazylii głównie są uprawiane dwa gatunki – coffea arabica i coffea canephora – które stanowią niemal cały brazylijski przemysł produkcyjny. Dominująca na całym świecie arabika zawładnęła regionem Minas Gerais, z kolei robusta zajmuje 80% upraw kawowca w południowo-wschodnim stanie Espίrito Santo.

Brazil Specialty Coffee Association (BSCA) oraz Coffee Research Consortium wyróżnili kilka wariantów kaw uprawianych w Brazylii:

  • Acaiá [Mundo Novo] (owoc z dużymi ziarnami) – region Sãn Paolo
  • Arara [Obatã, Yellow Catuai] – region Parana
  • Red Bourbon [Original] – region Sãn Paolo
  • Yellow Bourbon [Red Bourbon, Yellow Botucatu]
  • Catigua [Yellow Catuai, Timor Hybrid]
  • Red Catuai [Yellow Caturra, Mundo Novo] – region Patrocinio Paulista, Alta Mogiana
  • Yellow Catuai [Yellow Caturra, Mundo Novo]
  • Catucai [Icatu, Catuai] – region Norte de Minas
  • Red, Yellow Caturra [Red Bourbon, Red Caturra] – region Serra do Caparaó
  • Red Icatu [coffea canephora, Red Bourbon]
  • Yellow Icatu [Red Icatu, Yellow Bourbon; Yellow Mundo Novo]
  • Mundo Novo [Sumatra, Red Bourbon] – region Sãn Paolo
  • Red Obatã [Villa Sarchi, Portugal Timor Hybrid] – region Campinas, Alta Mogiana
  • Yellow Obatã [Red Obatã, Yellow Catuai] – region Sãn Paolo, Minas Gerais
  • Oeiras [Red Caturra, Timor Hybrid] – region Cerrao Mineiro
  • Topazio [Mundo Novo, Yellow Catuai] – region Minas Gerais

W Brazylii niemal cała kawa poddawana jest obróbce na sucho

Podczas gdy w większości krajów ziarna coffea arabica przetwarzane są na mokro (tzw. obróbka myta), w Brazylii niemal cała kawa poddawana jest obróbce na sucho, poprzez wystawienie znajdujących się jeszcze w owocu ziaren bezpośrednio na działanie słoneczne, co przekłada się na intensywnie owocowy smak z przewagą nuty słodkiej nad kwasowością, często wzbogacony aromatem orzechów i czekolady.

Afryka

Etiopia

Kamerun

Kenia

Kongo

Malawi

Rwanda

Tanzania

Uganda

Zimbabwe

Ameryka centralna

Gwatemala

Honduras

Jamajka

Kostaryka

Kuba

Nikaragua

Panama

Salwador

Ameryka Południowa

Brazylia

Kolumbia

Peru

Ameryka północna

Hawaje

Meksyk

Azja

Indie

Indonezja

Jemen

Nepal

Wietnam

Australia i Oceania

Papua nowa gwinea

Polecane produkty

Zestaw kaw GRANDE CREMA + GRANDE ESPRESSO

ZESTAW KAWOWY #1

Połączenie kaw w zestawie idealne jest dla osób lubiących kremowe espresso z intensywną goryczką – Grande Crema oraz delikatnym i łagodnym smakiem Arabici 100%, jaki gwarantują ziarna kawowca Brasil Santos.

Kawa z Brazylii Brasil Santos

BRASIL SANTOS

Ziarna kawy Santos doceniają koneserzy na całym świecie. Sprowadzamy je z gorącej Brazylii, która jest największym producentem kawy na świecie. Charakteryzują się łagodnym, delikatnym smakiem z niską kwasowością.

Kawa z Kostaryki Terrazu Hermasa

COSTARICA TARRAZU HERMASA

Tarrazu jest jednym z najbardziej cenionych rejonów upraw kaw, nie tylko w Kostaryce, ale na całym świecie. Ziarna, które z niego sprowadzamy łączą w sobie delikatnie słodki smak i pikantny aromat.

ZAPISZ SIĘ DO NASZEGO NEWSLETTERA!

  • Otrzymasz rabat -10% na pierwszy zakup!
  • Będziesz na bieżąco z kawowymi nowinkami!
  • Nie ominie Cię żadna promocja!