W Brazylii organizowane są konkursy kawowe. Największe prowadzi włoska palarnia espresso Illycaffe oraz międzynarodowi jurorzy Cup of Excellence.
Brazylia
to nie tylko raj dla miłośników dzikiej przyrody, rozległych plaż, samby czy footbolu. W tym obejmującym połowę Ameryki Południowej kraju, produkcja kawy odpowiada jednej trzeciej ogólnoświatowej produkcji, co sprawia, że od 150 lat to właśnie Brazylia jest największym wytwórcą ziaren z owoców kawowca. Pierwszy krzak kawowca został zasadzony w 1727 roku w stanie Pará, w Północnej Brazylii, przez pochodzącego z Portugalii sierżanta Francisco de Melo Palheta. Według legendy, Palheta został wysłany do Gujany na misję dyplomatyczną, której celem było rozwiązanie sporu granicznego między Francją a Portugalią. W drodze powrotnej, uwiódłszy żonę francuskiego gubernatora – niechętnie zapatrującego się na eksport nasion poza granice państwa – przemycił kilka ziaren nasion w bukiecie otrzymanym potajemnie od kochanki.
REGIONY UPRAWNE
Rozwijający się w ekstremalnym tempie przemysł kawowy, uzależniony we wczesnym okresie od pracy niemal 1,5 miliona niewolników oraz europejskich imigrantów, przekształcił niewielkie brazylijskie miasto São Paulo w największy ośrodek miejski Ameryki Południowej oraz główne centrum przemysłowe świata. Obecnie São Paulo jest jednym z siedmiu brazylijskich stanów o największym obszarze produkcyjnym, zajmując – pod względem powierzchni uprawnej – trzecie miejsce na liście.
Plantacje kawy, zajmujące około 27 000 km kraju, znajdują się głównie w południowo-wschodnich częściach stanów Minas Gerais, São Paulo i Paraná.
Oprócz najbardziej znanego São Paulo, znajduje się tam wiele innych regionów z plantacjami:
Minas Gerais (region Sul de Minas, Cerrado Mineiro, Chapada de Minas, Matas de Minas),
Espίrito Santo (region Montanhas do Espίrito Santo, Conilon Capixaba),
Bahia (region Planalto da Bahia, Cerrado da Bahia, Atlantico Baiano),
Paraná (region Norte Pionerio do Paraná),
Rondônia
Rio de Janeiro.
Plantacje kawy, zajmujące około 27 000 km kraju, znajdują się głównie w południowo-wschodnich częściach stanów Minas Gerais, São Paulo i Paraná, gdzie położenie geograficzne, środowisko i warunki klimatyczne zapewniają idealne predyspozycje do uprawy kawy wysokogatunkowej. W przypadku większości plantacji, zbiory odbywają się w suchych porach roku, od czerwca do września, zwykle w jednych ogromnych rocznych plonach, kiedy większość owoców jest dojrzała. Odpowiednio rozwinięty przemysł rolny wpływa także znacząco na usystematyzowany sposób uprawy kawowców ale również ich zbiorów. Optymalny klimat oraz dobrze dobrana gleba pola uprawnego umożliwiają właściwe sadzenie drzewek kawowca. Dzięki temu możliwe jest zminimalizowanie ręcznego sposobu zbiorów, zastępując je mechanicznym, polegającym na otrzepywaniu krzewów przez duże maszyny, które zbierają jedynie dojrzałe owoce.
Warto wspomnieć, że współpracę z plantatorami z Brazylii można uznać za bardzo zrównoważoną. Polityka kraju ma za zadanie systematyzować skup i sprzedaż ziaren. Gdy zasoby znacznie wzrastają, skupowane są przez państwo, aby w przypadku pojawiających się niedoborów, uwolnić rezerwy z magazynów i wprowadzić je do obiegu. Dzięki temu utrzymywana jest niezmienna cena ziaren kawy, a Brazylia postrzegana jest jako kraj o stabilnej gospodarce.
Kraj ten jest bezkonkurencyjny pod względem całkowitej produkcji zielonej, surowej kawy. Na świecie występuje bardzo dużo odmian i gatunków kawowca, z nasion kawowców w Brazylii głównie są uprawiane dwa gatunki – coffea arabica i coffea canephora – które stanowią niemal cały brazylijski przemysł produkcyjny. Dominująca na całym świecie arabika zawładnęła regionem Minas Gerais, z kolei robusta zajmuje 80% upraw kawowca w południowo-wschodnim stanie Espίrito Santo.
Brazil Specialty Coffee Association (BSCA) oraz Coffee Research Consortium wyróżnili kilka wariantów kaw uprawianych w Brazylii:
Acaiá [Mundo Novo] (owoc z dużymi ziarnami) – region Sãn Paolo
Arara [Obatã, Yellow Catuai] – region Parana
Red Bourbon [Original] – region Sãn Paolo
Yellow Bourbon [Red Bourbon, Yellow Botucatu]
Catigua [Yellow Catuai, Timor Hybrid]
Red Catuai [Yellow Caturra, Mundo Novo] – region Patrocinio Paulista, Alta Mogiana
Yellow Catuai [Yellow Caturra, Mundo Novo]
Catucai [Icatu, Catuai] – region Norte de Minas
Red, Yellow Caturra [Red Bourbon, Red Caturra] – region Serra do Caparaó
Red Icatu [coffea canephora, Red Bourbon]
Yellow Icatu [Red Icatu, Yellow Bourbon; Yellow Mundo Novo]
Mundo Novo [Sumatra, Red Bourbon] – region Sãn Paolo
Red Obatã [Villa Sarchi, Portugal Timor Hybrid] – region Campinas, Alta Mogiana
Oeiras [Red Caturra, Timor Hybrid] – region Cerrao Mineiro
Topazio [Mundo Novo, Yellow Catuai] – region Minas Gerais
W Brazylii niemal cała kawa poddawana jest obróbce na sucho
Podczas gdy w większości krajów ziarna coffea arabica przetwarzane są na mokro (tzw. obróbka myta), w Brazylii niemal cała kawa poddawana jest obróbce na sucho, poprzez wystawienie znajdujących się jeszcze w owocu ziaren bezpośrednio na działanie słoneczne, co przekłada się na intensywnie owocowy smak z przewagą nuty słodkiej nad kwasowością, często wzbogacony aromatem orzechów i czekolady.
Połączenie kaw w zestawie idealne jest dla osób lubiących kremowe espresso z intensywną goryczką – Grande Crema oraz delikatnym i łagodnym smakiem Arabici 100%, jaki gwarantują ziarna kawowca Brasil Santos.
Ziarna kawy Santos doceniają koneserzy na całym świecie. Sprowadzamy je z gorącej Brazylii, która jest największym producentem kawy na świecie. Charakteryzują się łagodnym, delikatnym smakiem z niską kwasowością.
Tarrazu jest jednym z najbardziej cenionych rejonów upraw kaw, nie tylko w Kostaryce, ale na całym świecie. Ziarna, które z niego sprowadzamy łączą w sobie delikatnie słodki smak i pikantny aromat.
ZAPISZ SIĘ DO NASZEGO NEWSLETTERA!
Otrzymasz rabat -10% na pierwszy zakup!
Będziesz na bieżąco z kawowymi nowinkami!
Nie ominie Cię żadna promocja!
Przegląd prywatności
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.
Ściśle niezbędne ciasteczka
Niezbędne ciasteczka powinny być zawsze włączone, abyśmy mogli zapisać twoje preferencje dotyczące ustawień ciasteczek.
Jeśli wyłączysz to ciasteczko, nie będziemy mogli zapisać twoich preferencji. Oznacza to, że za każdym razem, gdy odwiedzasz tę stronę, musisz ponownie włączyć lub wyłączyć ciasteczka.