Brazylia
to nie tylko raj dla miłośników dzikiej przyrody, rozległych plaż, samby czy footbolu. W tym obejmującym połowę Ameryki Południowej kraju, produkcja kawy odpowiada jednej trzeciej ogólnoświatowej produkcji, co sprawia, że od 150 lat to właśnie Brazylia jest największym wytwórcą ziaren z owoców kawowca. Pierwszy krzak kawowca został zasadzony w 1727 roku w stanie Pará, w Północnej Brazylii, przez pochodzącego z Portugalii sierżanta Francisco de Melo Palheta. Według legendy, Palheta został wysłany do Gujany na misję dyplomatyczną, której celem było rozwiązanie sporu granicznego między Francją a Portugalią. W drodze powrotnej, uwiódłszy żonę francuskiego gubernatora – niechętnie zapatrującego się na eksport nasion poza granice państwa – przemycił kilka ziaren nasion w bukiecie otrzymanym potajemnie od kochanki.
REGIONY UPRAWNE
Rozwijający się w ekstremalnym tempie przemysł kawowy, uzależniony we wczesnym okresie od pracy niemal 1,5 miliona niewolników oraz europejskich imigrantów, przekształcił niewielkie brazylijskie miasto São Paulo w największy ośrodek miejski Ameryki Południowej oraz główne centrum przemysłowe świata. Obecnie São Paulo jest jednym z siedmiu brazylijskich stanów o największym obszarze produkcyjnym, zajmując – pod względem powierzchni uprawnej – trzecie miejsce na liście.
Plantacje kawy, zajmujące około 27 000 km kraju, znajdują się głównie w południowo-wschodnich częściach stanów Minas Gerais, São Paulo i Paraná.
Oprócz najbardziej znanego São Paulo, znajduje się tam wiele innych regionów z plantacjami:
- Minas Gerais (region Sul de Minas, Cerrado Mineiro, Chapada de Minas, Matas de Minas),
- Espίrito Santo (region Montanhas do Espίrito Santo, Conilon Capixaba),
- Bahia (region Planalto da Bahia, Cerrado da Bahia, Atlantico Baiano),
- Paraná (region Norte Pionerio do Paraná),
- Rondônia
- Rio de Janeiro.
Plantacje kawy, zajmujące około 27 000 km kraju, znajdują się głównie w południowo-wschodnich częściach stanów Minas Gerais, São Paulo i Paraná, gdzie położenie geograficzne, środowisko i warunki klimatyczne zapewniają idealne predyspozycje do uprawy kawy wysokogatunkowej. W przypadku większości plantacji, zbiory odbywają się w suchych porach roku, od czerwca do września, zwykle w jednych ogromnych rocznych plonach, kiedy większość owoców jest dojrzała. Odpowiednio rozwinięty przemysł rolny wpływa także znacząco na usystematyzowany sposób uprawy kawowców ale również ich zbiorów. Optymalny klimat oraz dobrze dobrana gleba pola uprawnego umożliwiają właściwe sadzenie drzewek kawowca. Dzięki temu możliwe jest zminimalizowanie ręcznego sposobu zbiorów, zastępując je mechanicznym, polegającym na otrzepywaniu krzewów przez duże maszyny, które zbierają jedynie dojrzałe owoce.
Warto wspomnieć, że współpracę z plantatorami z Brazylii można uznać za bardzo zrównoważoną. Polityka kraju ma za zadanie systematyzować skup i sprzedaż ziaren. Gdy zasoby znacznie wzrastają, skupowane są przez państwo, aby w przypadku pojawiających się niedoborów, uwolnić rezerwy z magazynów i wprowadzić je do obiegu. Dzięki temu utrzymywana jest niezmienna cena ziaren kawy, a Brazylia postrzegana jest jako kraj o stabilnej gospodarce.
Kraj ten jest bezkonkurencyjny pod względem całkowitej produkcji zielonej, surowej kawy. Na świecie występuje bardzo dużo odmian i gatunków kawowca, z nasion kawowców w Brazylii głównie są uprawiane dwa gatunki – coffea arabica i coffea canephora – które stanowią niemal cały brazylijski przemysł produkcyjny. Dominująca na całym świecie arabika zawładnęła regionem Minas Gerais, z kolei robusta zajmuje 80% upraw kawowca w południowo-wschodnim stanie Espίrito Santo.