DARMOWA DOSTAWA OD 50,00 PLN

ZAMÓW DO 11.00 – WYSYŁKA W TEN SAM DZIEŃ

Etiopia - Kawy Świata

Arabica

Ethiopia Sidamo, Djimmah Sidamo, Volcanica Ethiopian Yirgacheffe

Nazwa

Harrar, Djimmah, Sidamo, Volcanica Ethiopian Yirgacheffe, Limu, Mocha, Ghimbi, Lekemti, Stumptown Coffee Roasters Ethiopia Mordecofe, Sweet Maria’s Ethiopian Coffee Beans

RODZAJ

Coffea arabica: Native Heirloom Varietes

REGION UPRAWNY KAWY Z ETIOPII

Harrar, Sidamo, Djimmah, Kaffa, Lekempte, Yirgacheffe, Guji, Illubabor, Amaro, Tepi, Welayta, Bebeka, Borena, Arsi, Bale

SPECYFIKACJA KAWY ETHIOPIA SIDAMO

Smak delikatny, łagodny, zrównoważona kwasowość

CIEKAWOSTKA

Według rodzimych rytuałów każdy Etiopczyk powinien wypić co najmniej 3 filiżanki kawy dziennie – pierwszą mocną, drugą słabszą i trzecią relaksacyjną

ETIOPIA

 

Słońce, interesująca kultura i pyszna kawa. Etiopia, słoneczny kraj położony we wschodniej części kontynentu afrykańskiego, utożsamiany często z biblijnym rajem. To tutaj, w ojczyźnie kawy, ceremonia picia jednego z najbardziej znanych napojów świata to niezwykle istotny element miejscowej kultury, o czym najlepiej świadczy słynne etiopskie przysłowie:

„Jeśli coś Cię martwi – napij się kawy, jeśli jesteś szczęśliwy – napij się kawy, jeśli jesteś zmęczony – napij się kawy”.

W Etiopii kawa serwowana jest wszędzie, a sposób jej zaparzania ma charakter niemal rytualny. Drobne, krągłe ziarna praży się na blaszanej patelni, następnie, wydzielającą niezwykle intensywny zapach kawę mieli się i zaparza w imbryku lub dzbanie ze specjalną długą szyjką, a na samo dno wsypuje dużą ilość cukru. Tak przygotowany napój przelewa się do niewielkich filiżanek bez ucha. Każde spożycie kawy odbywa się w trzech etapach. Pierwszy, tzw. „abul”, pobudza, zachęca do konwersacji; drugi – tzw. „tona”, to nieco słabsza porcja, wprowadzająca w nostalgiczny nastrój; ostatnia, uważana za najsmaczniejszą, to „bereka”, czyli błogosławieństwo kończące cały rytuał. Bardzo często podczas ceremonii picia kawy zapalane są kadzidła o intensywnym zapachu, mające na celu odpędzić złe duchy.

Owoce kawowca były w tym kraju znane i używane już I tysiącleciu p.n.e., jako pobudzająca przekąska spożywana z masłem i solą.

Obecnie Etiopia jest jednym z czołowych producentów kawy na świecie. Jednak owoce kawowca były w tym kraju znane i używane już I tysiącleciu p.n.e., jako pobudzająca przekąska spożywana z masłem i solą. Przypuszcza się, że pierwszymi konsumentami nasion kawowca była grupa plemion z południowej Etiopii i północnej Kenii. Kawa, za pośrednictwem arabskich kupców przywędrowała do Jemenu, w którym do dnia dzisiejszego uprawia się jedne z najlepszych i najdroższych ziaren. Wypracowany w Republice Jemeńskiej sposób przyrządzania nasion poprzez ich prażenie został następnie rozpowszechniony w całej Arabii.

Jednak z odkryciem kawy związane są pewne legendy. Najpopularniejsza z nich mówi o pasterzu imieniem Kaldi, który podczas wypasania owiec zaobserwował zmiany w zachowaniu zwierząt, które zjadły nasiona rosnące na pobliskich krzewach. Owce były znacznie bardziej pobudzone i żwawsze od pozostałej trzody. Kaldi zerwał kilka owoców i zaniósł je do pobliskiego klasztoru, gdzie zakonnicy zajęli się ich przyrządzaniem. Tak, według legendy, miało dokonać się okrycie nasion kawowca, które w ekspresowym tempie zyskały na popularności.

 

REGIONY UPRAWNE

 

Niezwykle wysoka jakość otrzymywanych w ten sposób nasion to również efekt doskonałych warunków klimatycznych i położenia geograficznego – znaczna większość kraju leży na wyżynach bądź wzgórzach. Najbardziej znanymi obszarami pod względem uprawy kawowca są Harrar, Sidamo, Djimmah, Keffa i Lekempte. W Etiopii najczęściej uprawianym rodzajem kawy jest Arabika, której rodzaje wyróżnia się na podstawie regionu, z którego pochodzą drzewka. Ta różnorodność terytorialna nie pozostaje bez wpływu na smak każdego z gatunków. Biorąc pod uwagę powyższe, w tym afrykańskim kraju wyróżnia się sześć rodzajów arabiki w zależności od regionu: Harrar, odznaczające się średnio-intensywnym smakiem z niewielkim dodatkiem kwasowości i nuty owocowej; Djimmah, czyli niewielkie, płukane ziarna o niezwykle aromatycznym zapachu i niewielkiej kwasowości; Sidamo, to przygotowywana na mokro kawa o subtelnym, lekko pikantnym smaku wzbogaconym o aromat cytrusowy; Yirgacheffe, zgodnie uznawana za jedną z najlepszych na rynku światowym, której sekret smaku kryje się w sposobie palenia – jasno palona zachwyca owocowym aromatem, z kolei mocno palona przyciąga zapachem wanilii i karmelu; Limu – kawa o nucie kwiatów i owoców oraz Mocha, czekoladowa kawa o intensywnym smaku, uwielbiana szczególnie przez Europejczyków.

Kawa z Etiopii plantacja

ETHIOPIA  – S I D A M O –

 

W Etiopii kawa uprawiana jest w wielu miejscach, poczynając od niewielkich gospodarstw, w których nie stosuje się pestycydów, nawozów ani kombajnów – aż po innowacyjne, zmechanizowane plantacje. Aż 25% mieszkańców tego kraju czerpie swój dochód z pracy przy uprawie kawowca, a brak środków finansowych zmusza ich do ręcznej, tradycyjnej obróbki, co przekłada się na wysoką jakość ziaren. Rolnicy zbierają wyłącznie w pełni dojrzałe, ciemnoczerwone owoce, które następnie poddają naturalnemu suszeniu rozkładając je na domowych klepiskach lub drewnianych platformach. Kawa pozostawiana jest do wyschnięcia tak długo, aż miąższ będzie z łatwością oddzielał się od ziaren. Następnie wysuszone części są odseparowywane od zmielonych ziaren przy pomocy sita.

Krakowska Palarnia Kawy sprowadza ziarna kawowca Arabica 100% ze słonecznego rejonu Sidamo. Odpowiednie warunki klimatyczne, sucha metoda obróbki ziaren oraz poziom wypalenia od Cinnamon do Medium Roast sprawiają, że ziarna Sidamo Ethiopia mają średnio-wysoką kwasowość (3/5). Delikatnie winny i owocowy aromat oraz bardzo bogaty, lekki i orzeźwiający smak nadają ziarnom z Etiopii wyjątkowy charakter. Smak dopełniony jest dodatkowo przez zapach herbaciany z nutką cytryny oraz ciemnego winnego grona.

Etiopia kawa mapa

Ameryka północna

Australia i Oceania

Polecane produkty

Zestaw kaw GRANDE CREMA + GRANDE ESPRESSO

ZESTAW KAWOWY #1

Połączenie kaw w zestawie idealne jest dla osób lubiących kremowe espresso z intensywną goryczką – Grande Crema oraz delikatnym i łagodnym smakiem Arabici 100%, jaki gwarantują ziarna kawowca Brasil Santos.

Kawa z Brazylii Brasil Santos

BRASIL SANTOS

Ziarna kawy Santos doceniają koneserzy na całym świecie. Sprowadzamy je z gorącej Brazylii, która jest największym producentem kawy na świecie. Charakteryzują się łagodnym, delikatnym smakiem z niską kwasowością.

Kawa z Kostaryki Terrazu Hermasa

COSTARICA TARRAZU HERMASA

Tarrazu jest jednym z najbardziej cenionych rejonów upraw kaw, nie tylko w Kostaryce, ale na całym świecie. Ziarna, które z niego sprowadzamy łączą w sobie delikatnie słodki smak i pikantny aromat.