ETIOPIA
Słońce, interesująca kultura i pyszna kawa. Etiopia, słoneczny kraj położony we wschodniej części kontynentu afrykańskiego, utożsamiany często z biblijnym rajem. To tutaj, w ojczyźnie kawy, ceremonia picia jednego z najbardziej znanych napojów świata to niezwykle istotny element miejscowej kultury, o czym najlepiej świadczy słynne etiopskie przysłowie:
„Jeśli coś Cię martwi – napij się kawy, jeśli jesteś szczęśliwy – napij się kawy, jeśli jesteś zmęczony – napij się kawy”.
W Etiopii kawa serwowana jest wszędzie, a sposób jej zaparzania ma charakter niemal rytualny. Drobne, krągłe ziarna praży się na blaszanej patelni, następnie, wydzielającą niezwykle intensywny zapach kawę mieli się i zaparza w imbryku lub dzbanie ze specjalną długą szyjką, a na samo dno wsypuje dużą ilość cukru. Tak przygotowany napój przelewa się do niewielkich filiżanek bez ucha. Każde spożycie kawy odbywa się w trzech etapach. Pierwszy, tzw. „abul”, pobudza, zachęca do konwersacji; drugi – tzw. „tona”, to nieco słabsza porcja, wprowadzająca w nostalgiczny nastrój; ostatnia, uważana za najsmaczniejszą, to „bereka”, czyli błogosławieństwo kończące cały rytuał. Bardzo często podczas ceremonii picia kawy zapalane są kadzidła o intensywnym zapachu, mające na celu odpędzić złe duchy.
Owoce kawowca były w tym kraju znane i używane już I tysiącleciu p.n.e., jako pobudzająca przekąska spożywana z masłem i solą.
Obecnie Etiopia jest jednym z czołowych producentów kawy na świecie. Jednak owoce kawowca były w tym kraju znane i używane już I tysiącleciu p.n.e., jako pobudzająca przekąska spożywana z masłem i solą. Przypuszcza się, że pierwszymi konsumentami nasion kawowca była grupa plemion z południowej Etiopii i północnej Kenii. Kawa, za pośrednictwem arabskich kupców przywędrowała do Jemenu, w którym do dnia dzisiejszego uprawia się jedne z najlepszych i najdroższych ziaren. Wypracowany w Republice Jemeńskiej sposób przyrządzania nasion poprzez ich prażenie został następnie rozpowszechniony w całej Arabii.
Jednak z odkryciem kawy związane są pewne legendy. Najpopularniejsza z nich mówi o pasterzu imieniem Kaldi, który podczas wypasania owiec zaobserwował zmiany w zachowaniu zwierząt, które zjadły nasiona rosnące na pobliskich krzewach. Owce były znacznie bardziej pobudzone i żwawsze od pozostałej trzody. Kaldi zerwał kilka owoców i zaniósł je do pobliskiego klasztoru, gdzie zakonnicy zajęli się ich przyrządzaniem. Tak, według legendy, miało dokonać się okrycie nasion kawowca, które w ekspresowym tempie zyskały na popularności.
REGIONY UPRAWNE
Niezwykle wysoka jakość otrzymywanych w ten sposób nasion to również efekt doskonałych warunków klimatycznych i położenia geograficznego – znaczna większość kraju leży na wyżynach bądź wzgórzach. Najbardziej znanymi obszarami pod względem uprawy kawowca są Harrar, Sidamo, Djimmah, Keffa i Lekempte. W Etiopii najczęściej uprawianym rodzajem kawy jest Arabika, której rodzaje wyróżnia się na podstawie regionu, z którego pochodzą drzewka. Ta różnorodność terytorialna nie pozostaje bez wpływu na smak każdego z gatunków. Biorąc pod uwagę powyższe, w tym afrykańskim kraju wyróżnia się sześć rodzajów arabiki w zależności od regionu: Harrar, odznaczające się średnio-intensywnym smakiem z niewielkim dodatkiem kwasowości i nuty owocowej; Djimmah, czyli niewielkie, płukane ziarna o niezwykle aromatycznym zapachu i niewielkiej kwasowości; Sidamo, to przygotowywana na mokro kawa o subtelnym, lekko pikantnym smaku wzbogaconym o aromat cytrusowy; Yirgacheffe, zgodnie uznawana za jedną z najlepszych na rynku światowym, której sekret smaku kryje się w sposobie palenia – jasno palona zachwyca owocowym aromatem, z kolei mocno palona przyciąga zapachem wanilii i karmelu; Limu – kawa o nucie kwiatów i owoców oraz Mocha, czekoladowa kawa o intensywnym smaku, uwielbiana szczególnie przez Europejczyków.