REGIONY UPRAWNE
Tropikalny klimat – nieco chłodniejszy na wyżynie niż w niższych partiach kraju, odpowiednia, stabilna temperatura oscylująca pomiędzy 22oC w ciągu dnia i 18oC w nocy, zróżnicowane ukształtowanie terenu, bogata flora, złożony mikroklimat, a także wilgotne powietrze i żyzna wulkaniczna gleba tworzą doskonałe warunki do uprawy kawowców o zróżnicowanym profilu smakowym. Pod względem produkcji kawy Gwatemala dzieli się obecnie na osiem głównych regionów, do których zaliczana jest: Dolina Acatenango, Cobán, Nowy Orient, Volcanic San Marcos, Wyżyna Huehue, Atitlán, Fraijanes Plateau iAntigua. Ostatni z nich, określany również mianem Starej Gwatemali, zyskał największą popularność. Uważa się, że uprawiany w tym rejonie gatunek kawowca zawdzięcza swój charakterystyczny, łagodny a jednocześnie pikantny smak trzem wulkanom wzbogacającym powietrze w azot.
Wolno dojrzewające nasiona cechują się niezwykłą twardością, co z kolei wpływa na wysoką zawartość cukru, nadając ziarnom kawowca słodki smak.
Na ocienionych plantacjach Gwatemalii rośnie wiele odmian arabiki – możemy tu spotkać przede wszystkim Bourbon – owocowo-słodka, lekko kwaśna – i rześką w smaku Caturra, ale także Hard Bean – o głębokim i intensywnym smaku korzennym i kwiatowym – północno-środkową, mechanicznie suszoną Cobán o aromacie świeżych owoców, czy Huehuerenango, powszechnie uznaną za jedną z lepszych odmian gwatemalskiej arabiki. Gwatemalska arabika wstępuje także w odmianach Catuai, Typica, Maragogype, Pache oraz Pacamara. Jej wolno dojrzewające nasiona cechują się niezwykłą twardością, co z kolei wpływa na wysoką zawartość cukru, nadając ziarnom słodki smak. Niemal całość upraw, ze względu na ukształtowanie terenu, zbierana jest ręcznie, a zbiory przypadają najczęściej na okres od grudnia do marca.
Z kolei sama obróbka nasion kawowca to w przeważającej większości proces mokry, wymagający znacznie mniejszego nakładu czasu i przestrzeni niż obróbka sucha, której zastosowanie w Gwatemali jest dużo rzadsze. Opole może szczycić się jedną z najlepszych palarni kawy, która sprowadza te ziarna – Hard Beans Coffee Roasters. Oprócz wpalania ziaren z Salwadoru, Kostaryki czy Ugandy, Hard Beans posiada w ofercie właśnie te z Gwatemalii. Stopień wypalenia medium light i metoda obróbki na mokro ziaren wpływają na jej wyjątkowy owocowo-jabłkowy smak, o aromacie mlecznej czekolady, syropu klonowego i winogrona. Odmiana Red & Yellow Caturra, uprawiana na wysokości 1500-1700 m n.p.m., pozyskiwana jest przez Hard Beans ze wspomnianego regionu Huehuetenango oraz Acatenango.