DARMOWA DOSTAWA OD 100,00 PLN

ZAMÓW DO 11.00 – WYSYŁKA W TEN SAM DZIEŃ

Gwatemala - Kawy Świata

Arabica

Guatemala Peaberry, Huehuenango Coffee, Hard Beans Coffee Roasters

Nazwa

Guatemala Peaberry, Huehuenango Coffee, El Injerto, Fat Cat, El Cafetalito, Café Azotea, Paradigma, La Fabrica, Café Leon, Hard Beand Coffee Roasters

RODZAJ

Coffea arabica: Bourbon, Caturra, Catuai, Typica, Maragogype, Pache, Pacamara

REGION UPRAWNY KAWY Z Gwatemali

Dolina Acatenango, Cobán, Volcanic San Marcos, Atitlán, Faijanes, Plateau, Antigua, Huehuetenago, Nuevo Orientea

SPECYFIKACJA KAWY Guatemala Coffee

Smak zróżnicowany, charakterystyczny dla poszczególnych regionów uprawnych. Akcenty zbalansowane, owocowe i słodkie.

CIEKAWOSTKA

W Gwatemali kawę pije się kilka razy dziennie, a jej intensywność może być nawet 10 razy wyższa od kaw pijanych przez Europejczyków. W Gwatemali kawę podaje się również niemowlętom i dzieciom.

Gwatemala

 

 jeden z dziesięciu największych producentów kawy na świecie, słynie z niezwykle urokliwych górskich krajobrazów, doskonałej jakości awokado oraz legendarnej cywilizacji Majów. W tym kraju kawa spożywana jest bez przerwy, kilka razy dziennie, w dużych ilościach, bez względu na porę dnia oraz okazję. Zdecydowanie trafne wydaję się być powiedzenie, że Gwatemalczycy mają kawę we krwi – odpowiednio intensywny napój z nasion kawowca podawany jest również niemowlętom i ząbkującym dzieciom w postaci słodkich biszkoptów namaczanych w kawie.

 

HISTORIA KAWY W GWATEMALII

 

Sadzonki kawowca trafiły do tego  środkowoamerykańskiego państwa, usytuowanego nad Oceanem Atlantyckim i Oceanem Spokojnym, w drugiej połowie XVIII wieku za pośrednictwem zakonu Jezuitów. Jednak w tym początkowym okresie traktowane były przez miejscowych jako roślina czysto ozdobna. W związku z burzliwymi losami historycznymi, przemianami politycznymi i nieustanną walką o niepodległość, prawdziwy rozwój przemysłu kawowego w Gwatemali przypada dopiero na połowę XIX wieku, kiedy to powstawać zaczęły plantacje – początkowo skromne i nieliczne. Pomimo braku środków finansowych i umiejętności, a także w związku z utrudnieniami wynikającymi z wojny domowej, początkowo mozolny rozwój produkcji kawowca w XX wieku wyniósł państwo do rangi głównego producenta ziaren kawy w Ameryce Środkowej oraz ósmego na skalę światową.

REGIONY UPRAWNE

 

Tropikalny klimat – nieco chłodniejszy na wyżynie niż w niższych partiach kraju, odpowiednia, stabilna temperatura oscylująca pomiędzy 22oC w ciągu dnia i 18oC w nocy, zróżnicowane ukształtowanie terenu, bogata flora, złożony mikroklimat, a także wilgotne powietrze i żyzna wulkaniczna gleba tworzą doskonałe warunki do uprawy kawowców o zróżnicowanym profilu smakowym. Pod względem produkcji kawy Gwatemala dzieli się obecnie na osiem głównych regionów, do których zaliczana jest: Dolina Acatenango, Cobán, Nowy Orient, Volcanic San Marcos, Wyżyna Huehue, Atitlán, Fraijanes Plateau iAntigua. Ostatni z nich, określany również mianem Starej Gwatemali, zyskał największą popularność. Uważa się, że uprawiany w tym rejonie gatunek kawowca zawdzięcza swój charakterystyczny, łagodny a jednocześnie pikantny smak trzem wulkanom wzbogacającym powietrze w azot.

Wolno dojrzewające nasiona cechują się niezwykłą twardością, co z kolei wpływa na wysoką zawartość cukru, nadając ziarnom kawowca słodki smak.

Na ocienionych plantacjach Gwatemalii rośnie wiele odmian arabiki – możemy tu spotkać przede wszystkim Bourbon – owocowo-słodka, lekko kwaśna – i rześką w smaku Caturra, ale także Hard Bean – o głębokim i intensywnym smaku korzennym i kwiatowym – północno-środkową, mechanicznie suszoną Cobán o aromacie świeżych owoców, czy Huehuerenango, powszechnie uznaną za jedną z lepszych odmian gwatemalskiej arabiki. Gwatemalska arabika wstępuje także w odmianach Catuai, Typica, Maragogype, Pache oraz Pacamara. Jej wolno dojrzewające nasiona cechują się niezwykłą twardością, co z kolei wpływa na wysoką zawartość cukru, nadając ziarnom słodki smak. Niemal całość upraw, ze względu na ukształtowanie terenu, zbierana jest ręcznie, a zbiory przypadają najczęściej na okres od grudnia do marca.

Z kolei sama obróbka nasion kawowca to w przeważającej większości proces mokry, wymagający znacznie mniejszego nakładu czasu i przestrzeni niż obróbka sucha, której zastosowanie w Gwatemali jest dużo rzadsze. Opole może szczycić się jedną z najlepszych palarni kawy, która sprowadza te ziarna – Hard Beans Coffee Roasters. Oprócz wpalania ziaren z Salwadoru, Kostaryki czy Ugandy, Hard Beans posiada w ofercie właśnie te z Gwatemalii. Stopień wypalenia medium light i metoda obróbki na mokro ziaren wpływają na jej wyjątkowy owocowo-jabłkowy smak, o aromacie mlecznej czekolady, syropu klonowego i winogrona. Odmiana Red & Yellow Caturra, uprawiana na wysokości 1500-1700 m n.p.m., pozyskiwana jest przez Hard Beans ze wspomnianego regionu Huehuetenango oraz Acatenango.

plantacje kawy z gwatemali

Ameryka północna

Australia i Oceania

Polecane produkty

Zestaw kaw GRANDE CREMA + GRANDE ESPRESSO

ZESTAW KAWOWY #1

Połączenie kaw w zestawie idealne jest dla osób lubiących kremowe espresso z intensywną goryczką – Grande Crema oraz delikatnym i łagodnym smakiem Arabici 100%, jaki gwarantują ziarna kawowca Brasil Santos.

Kawa z Brazylii Brasil Santos

BRASIL SANTOS

Ziarna kawy Santos doceniają koneserzy na całym świecie. Sprowadzamy je z gorącej Brazylii, która jest największym producentem kawy na świecie. Charakteryzują się łagodnym, delikatnym smakiem z niską kwasowością.

Kawa z Kostaryki Terrazu Hermasa

COSTARICA TARRAZU HERMASA

Tarrazu jest jednym z najbardziej cenionych rejonów upraw kaw, nie tylko w Kostaryce, ale na całym świecie. Ziarna, które z niego sprowadzamy łączą w sobie delikatnie słodki smak i pikantny aromat.

ZAPISZ SIĘ DO NASZEGO NEWSLETTERA!

  • Otrzymasz rabat -10% na pierwszy zakup!
  • Będziesz na bieżąco z kawowymi nowinkami!
  • Nie ominie Cię żadna promocja!