DARMOWA DOSTAWA Z KODEM: ESPRESSO

ZAMÓW DO 12.00 – WYSYŁKA W TEN SAM DZIEŃ

Hawaje - Kawy Świata

Arabica – Kona Coffee

Hawaiian Coffee Company, Hawaiian Queen Coffee, Keala 100% Kona

Nazwa

Hawaiian Coffee Company, Big Island Coffee Roasters, Hawaiian Queen Coffee, The Koa Coffee Company, Keala 100% Kona

RODZAJ

Coffea arabica (Kona coffee): Catuai, Caturra, Kauai Blue Mountain, Mokka, Mundo Novo, Typica, Bourbon Pink

REGION UPRAWNY KAWY Z Hawajów

Big Island, Oahu, Maui, Hualalai, Mauna Loa

SPECYFIKACJA KAWY Hawaii Coffee

Delikatny, kwiatowy, owocowo-orzechowy, czekoladowy, karmelowy o lekkiej kwasowości

CIEKAWOSTKA

Co roku, w listopadzie, na wybrzeżu Kona odbywa się Festiwal Kawy. Łączy on w sobie wiele imprez i zawodów, takich jak cupping, podczas których próbuje się kawy „na ślepo”, odgadując jej aromat poprzez zmysły smaku i węchu. Hawajskie prawo zabrania nazywania kaw „Kona blend” jeżeli nie posiadają one co najmniej 10 % certyfikowanych ziaren Kona.

Hawaje

 

to najmłodszy i jedyny spośród pięćdziesięciu Stanów Zjednoczonych leżący w całości na wyspach północno-środkowej części Oceany Spokojnego. Ten odcięty od reszty świata kraj, położony na środku Pacyfiku, będący jednym z najbardziej egzotycznych miejsc na kuli ziemskiej, posiada własny, subtropikalny klimat idealnie wpływający na uprawę kaw. Krzewy kawowca rosną tutaj w nietypowych warunkach, na żyznej, pokrytej cieniem glebie pochodzenia wulkanicznego, na zalanych niegdyś lawą zboczach, teraz wypełnionych składnikami odżywczymi.

 

HISTORIA KAWOWCÓW NA HAWAJACH

 

Pierwsze krzewy kawowców posadzone zostały na Hawajach w 1828 roku przez Reverenda Samuela Rugglesa, na wyspie O’ahu. Jednak w początkowym okresie, gospodarka zdominowana przez trzcinę cukrową wpłynęła na to, że uprawa arabiki nie cieszyła się zainteresowaniem hodowców. Między innymi dlatego centrum jej produkcji stał się pagórkowaty region Kona, usytuowany na zboczach dwóch wulkanów – Hualālai i Manua Loa, który ze względu na uwarunkowania geograficzne nie nadawał się pod uprawę trzciny. Plantacje znajdują się nie tylko w regionie Big Island, jednak ogólnie znana Kona Coffee pochodzi właśnie z tego rejonu. Kona jest jedyną hawajską kawą, która rośnie w idealnych warunkach, znajdujących się u podnóża tych wulkanów.

 

PLANTACJE

 

Pas plantacji kawy Kona ciągnie się przez prawie 40 km i składa się z ok. 650-700 niewielkich hodowli o rozmiarach od 1 do 2 ha. Na tym terenie funkcjonuje wiele plantacji, wśród których można wyróżnić Oahu, Maui, Kauai, Big Island oraz Molokai Coffee Farms. Zbiory odbywają się tutaj kilka razy w roku, głównie w okresie od lipca do grudnia. Owoce wybierane są ręcznie, rozdrabniane w dniu zbiorów, następnie przetwarzane na mokro poprzez moczenie w wodzie przez minimum 14 godzin, co w efekcie nadaje kawie specyficzny jasny odcień. W trakcie procesu suszenia ziarna kawowca są regularnie mieszane. Po około tygodniowym wystawieniu na działanie słoneczne nasiona są sortowane i odpowiednio selekcjonowane.

Produkowana na niewielkim terenie kawa zawdzięcza swój smak, średnią moc oraz lekką kwasowość między innymi wulkanicznej glebie obfitującej w minerały oraz ciepłym hawajskim, delikatnie nawadniającym opadom deszczu, przynoszonym przez wiatry największego na świecie Oceanu. Ta rzadka kombinacja czynników sprawia, że owoce kawowca, muśnięte porannym słońcem i zwilżone południowym deszczem, nie są narażone na wyniszczające upały. Ponadto, plantacje w tym regionie zlokalizowane są na wysokości od 200 do 900 m n.p.m., na porowatym podłożu, czego efektem są wyjątkowo dorodne owoce.

kawa z hawajów plantacja
kawa z hawajów plantacja

ODMIANY COFFEA ARABICA

 

Hawajska kawa występuje tutaj w kilku odmianach, których wzrost zależy głównie od warunków klimatycznych: Typica, Catuai, Mokka, Mundo Novo, Kauai Blue Mountain, Caturra oraz Yellow Caturra. Najbardziej powszechna jest natomiast Typica, znana jako Kona Typica lub też Kona Coffee. Oprócz dominujących odmian kawowca, na Hawajach wiele małych farm eksperymentuje, tworząc zróżnicowane szczepy, takie jak Red Bourbon, Yellow Bourbon, Pink Bourbon ale także SL-28 i Geisha.

Hawajskie prawo zabrania nazywania kaw „Kona blend” jeżeli nie posiadają one co najmniej 10 % certyfikowanych ziaren Kona.

Kawa tego regionu została podzielona na osiem podstawowych kategorii, które świadczą o jej jakości:

  • Extra fancy (ziarna najwyższej jakości),
  • Fancy,
  • No.1,
  • Select,
  • Prime,
  • No.3,
  • Natural Prime,
  • Mixed Natural Prime (ziarna najniższej jakości).

Wśród najlepszych firm produkujących ziarna najwyższej jakości Extra Fancy znajdują się Keala 100% Kona, Volcanica Coffee – Hawaiian Kona Coffee Extra Fancy, Koa Coffee, The Hawaii Coffee Company – Royal Kona Estate Kona Coffee czy Koa Coffee – Peaberry Kona. Warto wspomnieć, że Hawajskie prawo zabrania nazywania kaw „Kona blend” jeżeli nie posiadają one co najmniej 10 % certyfikowanych ziaren Kona. Dlatego też przy zakupie ziaren z palarni znajdujących się poza Hawajami, należy dokładnie zapoznać się z jej składem.

Wysublimowany smak hawajskiej kawy Kona charakteryzuje się swoją delikatnością a jednocześnie kwiatową wyrazistością, z owocowo-orzechowymi, karmelowymi i czekoladowymi nutami, których intensywność zależy od stopnia wypalenia ziaren. Warte podkreślenia są również jej pikantne i cytrusowe aromaty.

Wielu wybitnych smakoszy kawy jest zdania, że to właśnie Kona jest najlepszą kawą świata, co wpływa dodatkowo na jej niebagatelną cenę.

kawa hawaje mapa

Polecane produkty

Ameryka północna

Australia i Oceania

Zestaw kaw GRANDE CREMA + GRANDE ESPRESSO

ZESTAW KAWOWY #1

Połączenie kaw w zestawie idealne jest dla osób lubiących kremowe espresso z intensywną goryczką – Grande Crema oraz delikatnym i łagodnym smakiem Arabici 100%, jaki gwarantują ziarna kawowca Brasil Santos.

Kawa z Brazylii Brasil Santos

BRASIL SANTOS

Ziarna kawy Santos doceniają koneserzy na całym świecie. Sprowadzamy je z gorącej Brazylii, która jest największym producentem kawy na świecie. Charakteryzują się łagodnym, delikatnym smakiem z niską kwasowością.

Kawa z Kostaryki Terrazu Hermasa

COSTARICA TARRAZU HERMASA

Tarrazu jest jednym z najbardziej cenionych rejonów upraw kaw, nie tylko w Kostaryce, ale na całym świecie. Ziarna, które z niego sprowadzamy łączą w sobie delikatnie słodki smak i pikantny aromat.