Hawaje
to najmłodszy i jedyny spośród pięćdziesięciu Stanów Zjednoczonych leżący w całości na wyspach północno-środkowej części Oceany Spokojnego. Ten odcięty od reszty świata kraj, położony na środku Pacyfiku, będący jednym z najbardziej egzotycznych miejsc na kuli ziemskiej, posiada własny, subtropikalny klimat idealnie wpływający na uprawę kaw. Krzewy kawowca rosną tutaj w nietypowych warunkach, na żyznej, pokrytej cieniem glebie pochodzenia wulkanicznego, na zalanych niegdyś lawą zboczach, teraz wypełnionych składnikami odżywczymi.
HISTORIA KAWOWCÓW NA HAWAJACH
Pierwsze krzewy kawowców posadzone zostały na Hawajach w 1828 roku przez Reverenda Samuela Rugglesa, na wyspie O’ahu. Jednak w początkowym okresie, gospodarka zdominowana przez trzcinę cukrową wpłynęła na to, że uprawa arabiki nie cieszyła się zainteresowaniem hodowców. Między innymi dlatego centrum jej produkcji stał się pagórkowaty region Kona, usytuowany na zboczach dwóch wulkanów – Hualālai i Manua Loa, który ze względu na uwarunkowania geograficzne nie nadawał się pod uprawę trzciny. Plantacje znajdują się nie tylko w regionie Big Island, jednak ogólnie znana Kona Coffee pochodzi właśnie z tego rejonu. Kona jest jedyną hawajską kawą, która rośnie w idealnych warunkach, znajdujących się u podnóża tych wulkanów.
PLANTACJE
Pas plantacji kawy Kona ciągnie się przez prawie 40 km i składa się z ok. 650-700 niewielkich hodowli o rozmiarach od 1 do 2 ha. Na tym terenie funkcjonuje wiele plantacji, wśród których można wyróżnić Oahu, Maui, Kauai, Big Island oraz Molokai Coffee Farms. Zbiory odbywają się tutaj kilka razy w roku, głównie w okresie od lipca do grudnia. Owoce wybierane są ręcznie, rozdrabniane w dniu zbiorów, następnie przetwarzane na mokro poprzez moczenie w wodzie przez minimum 14 godzin, co w efekcie nadaje kawie specyficzny jasny odcień. W trakcie procesu suszenia ziarna kawowca są regularnie mieszane. Po około tygodniowym wystawieniu na działanie słoneczne nasiona są sortowane i odpowiednio selekcjonowane.
Produkowana na niewielkim terenie kawa zawdzięcza swój smak, średnią moc oraz lekką kwasowość między innymi wulkanicznej glebie obfitującej w minerały oraz ciepłym hawajskim, delikatnie nawadniającym opadom deszczu, przynoszonym przez wiatry największego na świecie Oceanu. Ta rzadka kombinacja czynników sprawia, że owoce kawowca, muśnięte porannym słońcem i zwilżone południowym deszczem, nie są narażone na wyniszczające upały. Ponadto, plantacje w tym regionie zlokalizowane są na wysokości od 200 do 900 m n.p.m., na porowatym podłożu, czego efektem są wyjątkowo dorodne owoce.