DARMOWA DOSTAWA OD 50,00 PLN

ZAMÓW DO 11.00 – WYSYŁKA W TEN SAM DZIEŃ

Honduras - Kawy Świata

Arabica

El Cedral Coffee, Copán Coffee, Organic Marcala

Nazwa

Marcala Coffee, El Cedral Coffee, Copán Coffee, Santa Barbara Coffee, Organic Marcala

RODZAJ

Coffea arabica: Bourbon, Typica, Caturra, Catuai, Pacas

REGION UPRAWNY KAWY Z Hondurasu

Marcala, Santa Barbara, Santa Rosa de Copan, Lempira, La Paz, El Paradiso, Camayagua, Yoro, Olancho, Opalaca, Montecillos, Cortez, Ocotepeque

SPECYFIKACJA KAWY Z Hondurasu

Niska kwasowość, nuty orzechowe, kokosowe i czekoladowe, morela, karmel, owoce tropikalne.

CIEKAWOSTKA

W Hondurasie uprawa kawy ma specjalne znaczenie w szczególności dla kobiet. W niektórych spółdzielniach do pracy na plantacjach zrzeszane są wyłącznie kobiety. Ma to na celu wzmocnienie pozycji kobiet w kraju, zapewnienie im pracy, źródła dochodów i wsparcia.

Honduras

 

Wielkość gospodarstw kawowych w kraju wynosi od 1,5 do 50 ha, a produkcją arabiki zajmuje się ponad milion mieszkańców.

W Hondurasie owoce kawowca znane były od początku XIX wieku, jednak przez kilkadziesiąt lat nie zajmowano się ich uprawą i ogólnoświatową dystrybucją, mimo, że kraj ten odznacza się idealnymi uwarunkowaniami klimatycznymi i sporym potencjałem do upraw kawowców. Pomimo, że Honduras jako producent kawy przez lata praktycznie nie figurował na światowych rynkach, a kawa przeznaczona była wyłącznie do użytku ogólnokrajowego lub wykorzystywana do mieszanek, to doświadczenie jakie w tym czasie zdobyli hodowcy, a także nieocenione wsparcie finansowe Stanów Zjednoczonych spowodowało, że Honduras znalazł swoje miejsce na światowej liście dziesięciu państw zajmujących się eksportem kawy.

REGIONY UPRAWNE

 

W tym północno-amerykańskim kraju uprawia się wysokiej jakości arabikę, a w pobliżu drzew kawowca najczęściej pojawiają się również drzewa bananowe, które osłaniają je przed silnym słońcem. Panuje tutaj gorący i wilgotny klimat tropikalny obfitujący w opady, gleby są żyzne a liczne wyżyny i góry stwarzają doskonałe warunki uprawne. Największymi regionami zajmującymi się uprawą arabiki są okolice Marcala, Santa Barbara, Santa Rosa de Copan, Lempira, La Paz, El Paradiso, Camayagua, Yoro, Olancho, Opalaca, Montecillos, Cortez i Ocotepeque.  

ODMIANY COFFEA ARABICA

 

Krzaki kawowca uprawiane są na wysokościach od 1 100 do 2 000 m n.p.m., a swój smak i aromat zawdzięczają regionom, z których pochodzą. Wśród najczęściej występujących odmian należy wskazać więc Bourbon, Typica oraz Caturra. W Montecillos pojawia się także odmiana Pacas. W zależności od regionu i wysokości nad poziomem morza, uprawiane są tam różnorodne odmiany kawowca:

  • Agalta [Bourbon, Typica, Caturra] – 1 100-1 400 m n.p.m.
  • Comayagua [Bourbon, Catuai, Caturra] – 1 100-1 400 m n.p.m.
  • Copán [Bourbon, Catuai, Caturra, Typica] – 1 100-1 600 m n.p.m.
  • El Paraiso [Catuai, Caturra] – 1 100-1 400 m n.p.m.
  • Montecillos [Bourbon, Catuai, Caturra, Pacas] – 1 200-1 600 m n.p.m.
  • Opalaca [Bourbon, Catuai, Caturra] – 1 100-1 500 m n.p.m.
kawa honduras

SYSTEM JAKOŚCI ZIAREN

 

System jakości ziaren Honduras został podzielony ze względu na wysokość, gdzie dojrzewają krzewy kawowca:

  • Strictly High Grown (1 350 m n.p.m.)
  • High Grown (1 200-1 350 m n.p.m.)
  • Central Standard (poniżej 1 200 m n.p.m.).

EKOLOGICZNE I NATURALNE ŚRODOWISKO

 

Ziarna kawy pozyskiwane na całym świecie z owoców rosnących na wysokościach pomiędzy 1 500 do 2 000 m n.p.m. otrzymują oznaczenie SHG (Strictly High Grown), co oznacza, że rosną one w czystym, ekologicznym środowisku, wolne od szkodników i szkodliwych grzybów. Tak wysoko usytuowane krzewy nie są zatem poddawane zabiegom, takim jak opryskiwanie pestycydami, a ich ziarna są czyste i ekologiczne. Kawa z Hondurasu uprawiana jest na dużych wysokościach, przez co wolniej dojrzewa, powoli chłonąc znajdujące się w glebie minerały i substancje odżywcze, co gwarantuje jej intensywny i wyjątkowo wyrazisty smak.

Okolice La Campa Lempira, w zachodnio-środkowej części Hondurasu, zamieszkiwane są przez indiańskie plemiona Lencas, potomków Lempira – przeciwnika kolonizacji Hiszpańskiej, wyniesionego przez mieszkańców państwa do rangi bohatera narodowego. To właśnie w tym regionie produkowana jest wysokiej jakości Arabika. Estrella Lenca, uprawiana na żyznej i odpowiednio nawodnionej ziemi, charakteryzuje się niską kwasowością przeplataną orzechowymi, czekoladowymi i kokosowymi aromatami.

W Hondurasie uprawa kawowca – tak popularnego na skalę światową – ogranicza się do niewielkich agroekologicznych gospodarstw rolnych, stosujących różne metody przetwarzania, najczęściej „na mokro”. Zawdzięczająca swój aromat regionom uprawnym Arabica Honduras SHG to aksamitne body, niska kwasowość i subtelna woń słodyczy.

plantacje hondurasu

Ameryka północna

Australia i Oceania

Polecane produkty

Zestaw kaw GRANDE CREMA + GRANDE ESPRESSO

ZESTAW KAWOWY #1

Połączenie kaw w zestawie idealne jest dla osób lubiących kremowe espresso z intensywną goryczką – Grande Crema oraz delikatnym i łagodnym smakiem Arabici 100%, jaki gwarantują ziarna kawowca Brasil Santos.

Kawa z Brazylii Brasil Santos

BRASIL SANTOS

Ziarna kawy Santos doceniają koneserzy na całym świecie. Sprowadzamy je z gorącej Brazylii, która jest największym producentem kawy na świecie. Charakteryzują się łagodnym, delikatnym smakiem z niską kwasowością.

Kawa z Kostaryki Terrazu Hermasa

COSTARICA TARRAZU HERMASA

Tarrazu jest jednym z najbardziej cenionych rejonów upraw kaw, nie tylko w Kostaryce, ale na całym świecie. Ziarna, które z niego sprowadzamy łączą w sobie delikatnie słodki smak i pikantny aromat.