Honduras
Wielkość gospodarstw kawowych w kraju wynosi od 1,5 do 50 ha, a produkcją arabiki zajmuje się ponad milion mieszkańców.
W Hondurasie owoce kawowca znane były od początku XIX wieku, jednak przez kilkadziesiąt lat nie zajmowano się ich uprawą i ogólnoświatową dystrybucją, mimo, że kraj ten odznacza się idealnymi uwarunkowaniami klimatycznymi i sporym potencjałem do upraw kawowców. Pomimo, że Honduras jako producent kawy przez lata praktycznie nie figurował na światowych rynkach, a kawa przeznaczona była wyłącznie do użytku ogólnokrajowego lub wykorzystywana do mieszanek, to doświadczenie jakie w tym czasie zdobyli hodowcy, a także nieocenione wsparcie finansowe Stanów Zjednoczonych spowodowało, że Honduras znalazł swoje miejsce na światowej liście dziesięciu państw zajmujących się eksportem kawy.
REGIONY UPRAWNE
W tym północno-amerykańskim kraju uprawia się wysokiej jakości arabikę, a w pobliżu drzew kawowca najczęściej pojawiają się również drzewa bananowe, które osłaniają je przed silnym słońcem. Panuje tutaj gorący i wilgotny klimat tropikalny obfitujący w opady, gleby są żyzne a liczne wyżyny i góry stwarzają doskonałe warunki uprawne. Największymi regionami zajmującymi się uprawą arabiki są okolice Marcala, Santa Barbara, Santa Rosa de Copan, Lempira, La Paz, El Paradiso, Camayagua, Yoro, Olancho, Opalaca, Montecillos, Cortez i Ocotepeque.
ODMIANY COFFEA ARABICA
Krzaki kawowca uprawiane są na wysokościach od 1 100 do 2 000 m n.p.m., a swój smak i aromat zawdzięczają regionom, z których pochodzą. Wśród najczęściej występujących odmian należy wskazać więc Bourbon, Typica oraz Caturra. W Montecillos pojawia się także odmiana Pacas. W zależności od regionu i wysokości nad poziomem morza, uprawiane są tam różnorodne odmiany kawowca:
- Agalta [Bourbon, Typica, Caturra] – 1 100-1 400 m n.p.m.
- Comayagua [Bourbon, Catuai, Caturra] – 1 100-1 400 m n.p.m.
- Copán [Bourbon, Catuai, Caturra, Typica] – 1 100-1 600 m n.p.m.
- El Paraiso [Catuai, Caturra] – 1 100-1 400 m n.p.m.
- Montecillos [Bourbon, Catuai, Caturra, Pacas] – 1 200-1 600 m n.p.m.
- Opalaca [Bourbon, Catuai, Caturra] – 1 100-1 500 m n.p.m.