„MONSUNOWANIE” ZIAREN
Tak zwane „monsunowanie” ziaren polega na ich wystawieniu na działanie ciepłego i jednocześnie bardzo wilgotnego powietrza. Zabieg ten odbywa się w porze monsunowej, w okresie od maja do czerwca i trwa przez pięć dni. Nasiona rozkładane są wówczas równomiernie na podłożu, w specjalnie przygotowanej konstrukcji bez ścian, pod dachem wspartym jedynie na pojedynczych belkach. Następnie kawa wsypywana jest do worków i w nich poddawana działaniu wiatrów monsunowych. Proces ten trwa dwa miesiące, po tym czasie ziarna są co siedem dni przepakowywane, aż do uzyskania idealnego efektu.
REGIONY UPRAWNE W INDIACH
Regiony uprawne w Indiach zostały podzielone na trzy kategorie:
- Tradycyjne: Kanataka, Kerala, Tamil Nadu
- Nie tradycyjne: Andhra Oradesh, Orissa
- Północno-wschodnie: Assam, Manipur, Meghalaya, Mizoram, Tripura, Nagaland, Arunachal Pradesh.
Najpopularniejsze uprawy indyjskiej kawy znajdują się w Karnataka, Tellichery, Malabarze i w stanie Tami Nadu. W związku z różnorodnością uwarunkowań klimatycznych w tym azjatyckim kraju uprawia się kilka rodzajów kaw, począwszy od łagodnej i aromatycznej Arabiki, po jedną z najlepszych na świecie Robustę. Niezależnie od regionu uprawy, wysoką jakością charakteryzuje się tzw. Arabica Plantation.
Arabica Plantation – jej nazwa odnosi się do starannie przebieranych ziaren poddawanych następnie obróbce mokrej, co w efekcie daje kawę o wyrazistym smaku, z niewielką nutą goryczki.
Z kolei region Malabar słynie z uprawy Monsuned Malabar AA – kawy o średniej mocy, intensywnym smaku wzbogaconym o aromat karmelu i czekolady. Wspomniany już region Mysore to miejsce produkcji kawy o tej samej nazwie. India Mysore, obrabiana na mokro, ma słodki, lekko czekoladowy smak z nutą cytrusów i zamachem przypraw korzennych i wina. Wiodącym rodzajem kawy Robusta jest natomiast tzw. Robusta India Cherry AA – gorzkawo-pikantna, o aromacie czekoladowym, charakteryzująca się dużą zawartością kofeiny. Wśród najbardziej znanych odmian coffea arabica, uprawianych na terenie Indii można wyróżnić Kents, S. 795, Cauvery oraz Sln. 9. Kents Coffee to najwcześniejsza odmiana arabiki, stworzona przez angielskiego plantatora ok. 1920 roku. Najbardziej popularną odmianą jest S. 795 Coffee, o wysokiej jakości ziaren kawowca. Cauvery Coffee, znana także jako Catimor, jest to połączenie Caturra oraz Hybrido-de-Timor. Ostatnia z nich Sln. 9 czyli Selection 9 Coffee jest mieszanką etiopskiej arabiki Tafarikela oraz wspomnianej Hybrid-de-Timor.
NAJLEPSZE INDYJSKIE KAWY
Do najlepszych kaw typu Arabica 100% należy Tamil Nadu z Anamalais, która uprawiana jest na wysokości 1 000-1 400 m n.p.m. Główne odmiany, które można tam spotkać to S. 795, Cauvery i Sln. 9. Charakteryzuje się posmakiem pieprzu, pomarańczy oraz bananowca. Arna Pradesh to druga kawa Arabica 100% najwyższej jakości. Te uprawiane na wysokości 900-1 100 m n.p.m. w dolinie Araku kawowce, występują w odmianach S. 795, Sln. 4, Sln. 5 oraz Cauvery. Charakteryzują się wyjątkowym posmakiem mango, pieprzu oraz, co ciekawe, warzyw. Jedną z ciekawszych kaw jest Karnataka, uprawiana w Bababudangiris oraz Biligiris. Plantacje znajdują się na wysokości już od 700 m n.p.m.
W regionach Chikmagalur, Coorg oraz Manjarabad wysokość plantacji sięga nawet do 4 500 m n.p.m., dlatego też możliwe jest uprawianie jednocześnie Arabiki oraz Robusty.
Ziarna kaw indyjskich posiadają interesujące nuty smakowe: kardamonu, pomarańczy i wyczuwalnej wanilii. W Indiach wystepują także kawy Kerala (robusta), które rosną na niskich wzgórzach do 900 m n.p.m. Canephora z nizin, a dokładnie z regionu Wayanaad ma posmak imbiru, banana oraz warzyw. Na delikatny, łagodny smak indyjskiej kawy z minimalną nutą kwasowości, a także intensywny owocowo-korzenny zapach wpływa nie tylko nietypowa obróbka nasion, ale również otoczenie kawowców, uprawianych w cieniu wielu egzotycznych gatunków drzew. Długo dojrzewające w ich cieniu owoce przesiąkają różnorodnym aromatem wanilii, kardamonu, pieprzu, cynamonu czy goździków.