DARMOWA DOSTAWA Z KODEM: ESPRESSO

ZAMÓW DO 12.00 – WYSYŁKA W TEN SAM DZIEŃ

Indie - Kawy Świata

Arabica, Robusta

Robusta India Cherry AA, Tamil Nadu, Andhra Pradesh

Nazwa

Arabika Plantation, Monsuned Malabar AA, India Mysore, Robusta India Cherry AA, Tamil Nadu, Andhra Pradesh

RODZAJ

Coffea arabica: Kents Coffee, S.795 Coffee, Cauvery Coffee, Sln. 9 Coffee

Coffea canephora: S. 274 Coffee, CxR Coffee

REGION UPRAWNY KAWY Z Indii

Coorg, Chikmaglur, Manjarabad.

Coffea arabica: Anamalais, Bababudangiris, Biligiris, Araku Valley, Brahmaputra, Shevaroys, Pulneys

Coffea canephora: Wayanaad, Travancore

CIEKAWOSTKA o kawie indyjskiej

Historia hinduskiej kawy sięga 1600 roku i wiąże się z osobą muzułmańskiego pielgrzyma Baba Budana, który wracając z pielgrzymki do Mekki przemycił z Jemenu kilka ziaren kawy – podobno ukrywając je w brodzie.

Indie

 

to kraj o wielu różnorodnych obliczach – pełen radosnych, nasyconych barw, rozmaitych przypraw i owoców, słynący z mieniących się na każdym kroku posągów Buddy, świętej wody Gangesu i wystawnych pałaców. To zróżnicowane państwo subkontynentu, o majestatycznej architekturze i niezwykle bogatej kulturze, urzeka i przyciąga wielu turystów z całego świata. Postronny obserwator zafascynowany tą zawiłością z pewnością nie pozostanie obojętny wobec tak wielkiej odmienności obyczajowej. W jego wspomnieniach Indie utrwalą się jako kraj tajemniczy, o licznych wadach i zaletach, bez wątpienia jednak produkujący jedną z bardziej znanych kaw na świecie.

 

KRÓTKA HISTORIA HINDUSKIEJ KAWY

 

Historia kawy w tym kraju sięga 1600 roku i wiąże się z osobą muzułmańskiego pielgrzyma Baba Budana, który wracając z pielgrzymki do Mekki przemycił z Jemenu kilka ziaren kawy – podobno ukrywając je w brodzie. Pierwsze ziarna zasiał na Wzgórzach Chandragiri, w stanie Mysore (obecnie stan Karnataka), i choć na podstawie tej kolorowej historii można by przypuszczać, że był to moment rozpoczynający przemysł kawowy w Indiach, to jednak trzeba pamiętać, że rozwój upraw nasion kawowca nie był natychmiastowy, a ich eksport – zapoczątkowany przez Brytyjczyków i Holendrów – rozwinął się na szeroką skalę dopiero w drugiej połowie XIX wieku. Pierwsze górskie plantacje w południowej części kraju zostały założone dopiero w 1840 roku przez Brytyjczyków, którzy następnie poszerzyli działalność uprawną o kolejne stany – Wynad (obecnie Kerala), Shevaroys i Nilgiris.

 

Dogodne warunki sprzyjające uprawom owoców kawowca zapewnia doskonały tropikalny klimat i odpowiednie usytuowanie terenu – wysokie, opromienione słońcem stoki o niezwykle żyznej glebie.

 

Jednak niezwykły smak indyjskiej kawy to nie tylko zasługa uwarunkowań klimatycznych i geograficznych. W dużej mierze jest to również efekt celowego i przemyślanego procesu „monsunowania” ziaren. Jego początki sięgają czasów, gdy podróż drogą morską i transport kawy z Indii do Europy zajmował miesiące, a ziarna kawowca przez kilka tygodni przechowywane były pod pokładem, w warunkach zapewniających wysoki poziom wilgotności, co nie pozostało bez wpływu na smak i barwę nasion. Efekt ten, uzyskany w sposób przypadkowy, zadowolił ówczesnych odbiorców tak bardzo, że kiedy na wodach handlowych pojawiły się parowce a czas podróży znacznie się skrócił, indyjscy producenci kawy, w oparciu o dotychczasowe doświadczenie, opracowali nowy sposób obróbki ziaren, utrzymując jakość produktu na tym samym poziomie.

kawa indyjska
kawa indyjska

„MONSUNOWANIE” ZIAREN

 

Tak zwane „monsunowanie” ziaren polega na ich wystawieniu na działanie ciepłego i jednocześnie bardzo wilgotnego powietrza. Zabieg ten odbywa się w porze monsunowej, w okresie od maja do czerwca i trwa przez pięć dni. Nasiona rozkładane są wówczas równomiernie na podłożu, w specjalnie przygotowanej konstrukcji bez ścian, pod dachem wspartym jedynie na pojedynczych belkach. Następnie kawa wsypywana jest do worków i w nich poddawana działaniu wiatrów monsunowych. Proces ten trwa dwa miesiące, po tym czasie ziarna są co siedem dni przepakowywane, aż do uzyskania idealnego efektu.

 

REGIONY UPRAWNE W INDIACH

 

Regiony uprawne w Indiach zostały podzielone na trzy kategorie:

  • Tradycyjne: Kanataka, Kerala, Tamil Nadu
  • Nie tradycyjne: Andhra Oradesh, Orissa
  • Północno-wschodnie: Assam, Manipur, Meghalaya, Mizoram, Tripura, Nagaland, Arunachal Pradesh.

Najpopularniejsze uprawy indyjskiej kawy znajdują się w Karnataka, Tellichery, Malabarze i w stanie Tami Nadu. W związku z różnorodnością uwarunkowań klimatycznych w tym azjatyckim kraju uprawia się kilka rodzajów kaw, począwszy od łagodnej i aromatycznej Arabiki, po jedną z najlepszych na świecie Robustę. Niezależnie od regionu uprawy, wysoką jakością charakteryzuje się tzw. Arabica Plantation.

Arabica Plantation – jej nazwa odnosi się do starannie przebieranych ziaren poddawanych następnie obróbce mokrej, co w efekcie daje kawę o wyrazistym smaku, z niewielką nutą goryczki.

Z kolei region Malabar słynie z uprawy Monsuned Malabar AA – kawy o średniej mocy, intensywnym smaku wzbogaconym o aromat karmelu i czekolady. Wspomniany już region Mysore to miejsce produkcji kawy o tej samej nazwie. India Mysore, obrabiana na mokro, ma słodki, lekko czekoladowy smak z nutą cytrusów i zamachem przypraw korzennych i wina. Wiodącym rodzajem kawy Robusta jest natomiast tzw. Robusta India Cherry AA – gorzkawo-pikantna, o aromacie czekoladowym, charakteryzująca się dużą zawartością kofeiny. Wśród najbardziej znanych odmian coffea arabica, uprawianych na terenie Indii można wyróżnić Kents, S. 795, Cauvery oraz Sln. 9. Kents Coffee to najwcześniejsza odmiana arabiki, stworzona przez angielskiego plantatora ok. 1920 roku. Najbardziej popularną odmianą jest S. 795 Coffee, o wysokiej jakości ziaren kawowca. Cauvery Coffee, znana także jako Catimor, jest to połączenie Caturra oraz Hybrido-de-Timor. Ostatnia z nich Sln. 9 czyli Selection 9 Coffee jest mieszanką etiopskiej arabiki Tafarikela oraz wspomnianej Hybrid-de-Timor.

 

NAJLEPSZE INDYJSKIE KAWY

 

Do najlepszych kaw typu Arabica 100% należy Tamil Nadu z Anamalais, która uprawiana jest na wysokości 1 000-1 400 m n.p.m. Główne odmiany, które można tam spotkać to S. 795, Cauvery i Sln. 9. Charakteryzuje się posmakiem pieprzu, pomarańczy oraz bananowca. Arna Pradesh to druga kawa Arabica 100% najwyższej jakości. Te uprawiane na wysokości 900-1 100 m n.p.m. w dolinie Araku kawowce, występują w odmianach S. 795, Sln. 4, Sln. 5 oraz Cauvery. Charakteryzują się wyjątkowym posmakiem mango, pieprzu oraz, co ciekawe, warzyw. Jedną z ciekawszych kaw jest Karnataka, uprawiana w Bababudangiris oraz Biligiris. Plantacje znajdują się na wysokości już od 700 m n.p.m.

W regionach Chikmagalur, Coorg oraz Manjarabad wysokość plantacji sięga nawet do 4 500 m n.p.m., dlatego też możliwe jest uprawianie jednocześnie Arabiki oraz Robusty.

Ziarna kaw indyjskich posiadają interesujące nuty smakowe: kardamonu, pomarańczy i wyczuwalnej wanilii. W Indiach wystepują także kawy Kerala (robusta), które rosną na niskich wzgórzach do 900 m n.p.m. Canephora z nizin, a dokładnie z regionu Wayanaad ma posmak imbiru, banana oraz warzyw. Na delikatny, łagodny smak indyjskiej kawy z minimalną nutą kwasowości, a także intensywny owocowo-korzenny zapach wpływa nie tylko nietypowa obróbka nasion, ale również otoczenie kawowców, uprawianych w cieniu wielu egzotycznych gatunków drzew. Długo dojrzewające w ich cieniu owoce przesiąkają różnorodnym aromatem wanilii, kardamonu, pieprzu, cynamonu czy goździków.

plantacje kawy w indiach

Ameryka północna

Australia i Oceania

Polecane produkty

Zestaw kaw GRANDE CREMA + GRANDE ESPRESSO

ZESTAW KAWOWY #1

Połączenie kaw w zestawie idealne jest dla osób lubiących kremowe espresso z intensywną goryczką – Grande Crema oraz delikatnym i łagodnym smakiem Arabici 100%, jaki gwarantują ziarna kawowca Brasil Santos.

Kawa z Brazylii Brasil Santos

BRASIL SANTOS

Ziarna kawy Santos doceniają koneserzy na całym świecie. Sprowadzamy je z gorącej Brazylii, która jest największym producentem kawy na świecie. Charakteryzują się łagodnym, delikatnym smakiem z niską kwasowością.

Kawa z Kostaryki Terrazu Hermasa

COSTARICA TARRAZU HERMASA

Tarrazu jest jednym z najbardziej cenionych rejonów upraw kaw, nie tylko w Kostaryce, ale na całym świecie. Ziarna, które z niego sprowadzamy łączą w sobie delikatnie słodki smak i pikantny aromat.