REGIONY UPRAWNE
Pierwszym rejonem uprawy kawowca był obszar dzisiejszej Jakarty, obecnie najwięcej owoców kawowca produkuje się na Javie, Sulawesi (Celebest) i Sumatrze oraz – w nieco mniejszych ilościach – na wielu innych wysepkach, takich jak Flores i Bali. Panujące tam równikowe warunki klimatyczne w połączeniu z wulkanicznym podłożem stwarzają odpowiednie predyspozycje dla kawowców. Uprawiane na niewielkich plantacjach zbierane są ręcznie, dzięki czemu możliwe jest przeprowadzenie dokładnej selekcji ziaren – wybierane są tylko najbardziej dojrzałe owoce.
METODA WET-HULLED PROCESS
Podczas gdy światowe plantacje przy obróbce kawy posługują się dwoma najpopularniejszymi sposobami – suchym lub mokrym, w Indonezji popularna stała się bardziej skomplikowana i czasochłonna metoda „Wet-hulled proces” występująca częściej pod nazwą „Gilling basach”. Polega ona na częściowym osuszeniu owoców kawowca, do uzyskania 30-35% wilgotności, a następnie poddaniu ich mechanicznemu łuskaniu i ponownemu, tym razem długotrwałemu suszeniu. Wynikiem tego nietypowego zabiegu są ziarna o zielono-niebieskim kolorze, a także charakterystyczny ciężki smak o mocno ziołowym i ziemistym profilu, z domieszką nuty czekoladowej i tytoniowej. Oprócz tego produkowana w ten sposób kawa jest niemal całkowicie pozbawiona kwaśnego posmaku.
Coffea Arabica i Coffea Robusta
Kawy Indonezji, różnorodne pod względem smaku i jakości, swe nazwy zawdzięczają najczęściej nazwom wysp, z których pochodzą. Coffea arabica występuje w Indonezji w kilku głównych odmianach: Typica, Caturra, Bourbon, Catimor, Tim Tim, S-Hybrids, a canephora: KLON BP 308, BP 436 oraz BP 534.
Na Sumatrze uprawiana jest najcenniejsza spośród wszystkich kaw archipelagu – Lintong o mocnym smaku i czekoladowo-karmelowo-owocowym aromacie. Do sumatrzańskich wyrobów należą również Gayo Mountain, Sumatra, Ankola i jedna z najpopularniejszych i najdroższa na świecie – Kopi Luwak, pozyskiwana z odchodów sumatrzańskich łaskunów. Z wyspy Sulawesi pochodzą takie odmiany jak: Celebes, Kalossi i Toraja, z kolei kawa Jawajska to jedna z nielicznych w Indonezji uprawianych na dużych zmechanizowanych plantacjach, co nie pozostaje bez wpływu na jej niezbyt wyrazisty smak z wyczuwalną nutą kwasowości.
Jak zamówić kawę w Indonezji – mały słowniczek
- Kawa – kopi
- Kawa czarna – kopi pahit
- Kawa z mlekiem – kopi susu
- Kawa z cukrem – kopi manis lub kopi dengan gula
- Plantacja kawy – perkebunan kopi