DARMOWA DOSTAWA OD 50,00 PLN

ZAMÓW DO 11.00 – WYSYŁKA W TEN SAM DZIEŃ

Indonezja - Kawy Świata

Arabica, Robusta

Gayo, Suda Honey, Wonosobo, Toraja Kalosi, Kopi Luwak

Nazwa

Gayo, Sidikalang, Lintong, Kerinci, Lampung, Suda Honey, Wonosobo, Bali, Toraja Kalosi, Kopi Luwak

RODZAJ

Coffea arabica: Typica, Caturra, Bourbon, Catimor, Tim Tim, S-Hybrids

Coffea canephora: KLON BP 308, BP 436, BP 534

REGION UPRAWNY KAWY Z Indonezji

Sumatra, Java, Sulawesi, Flores, Bali

SPECYFIKACJA KAWY z indonezji

Smak czekoladowo-karmelowo-owocowy, cytrusowy smak, aromat dymny, tropikalne owoce

CIEKAWOSTKA

Niskie ceny Robusty uprawianej na niewielkich plantacjach zmuszają wielu rolników do przekształcania gospodarstw na produkcję oleju palmowego, kauczuku, czy kakao. W ostatnich latach ten trend wydaje się być coraz powszechniejszy i bez wątpienia, bez odpowiedniego wsparcia ze strony Rządu, będzie w dalszym ciągu postępował.

Indonezja

 

Bujne lasy tropikalne zamieszkałe przez unikatowe gatunki zwierząt i roślin, zielone równiny, wulkaniczne pasma górskie oraz wszechobecne pola ryżowe tworzą urzekający swą malowniczością krajobraz Indonezji – największego na świecie kraju wyspiarskiego położonego w Południowowschodniej Azji i w Oceanii, oblanego wodami Oceanu Spokojnego i Indyjskiego. To wyjątkowe i egzotyczne miejsce stanowi swoistą mieszankę kultur i tradycji, a jego dynamiczny rozwój jest zasługą nie tylko turystyki, ale również postępującego rolnictwa – w tym uprawy krzewów kawowca.

 

KAWOWIEC W INDONEZJI

 

Nasiona kawowca, po pierwszej nieudanej próbie, dotarły do Indonezji ponownie w 1699 roku, czyli w czasach holenderskiej kolonizacji. Stąd też pierwsze ziarna uprawiane były przede wszystkim przez osiedleńców, czyli Holenderską Kompanię Wschodnią, a indonezyjski czarny przysmak trafił do europejskich filiżanek w pierwszej dekadzie XVIII wieku, przewyższając jakością produkt pochodzenia afrykańskiego. W 1949 roku, gdy Indonezja stała się niepodległym państwem, plantacje okupowane przez holenderskie władze kolonialne zostały znacjonalizowane, a niewolnicza do tej pory uprawa kawowca przeszła w ręce niewielkich miejscowych gospodarstw, których powierzchnia do chwili obecnej nie przekracza 1 ha. Jednak pomimo tak niewielkiego obszaru rolnego jakość upraw zachowała swój wysoki poziom.

Ponad 80% ziaren pochodzących z Indonezji to coffea canephora.

Do połowy XIX wieku na indonezyjskich plantacjach przeważała kawa odmiany Arabika, jednak w wyniku patogenicznego grzyba, tzw. rdzy kawowej, atakującego i niszczącego krzewy konieczne stało się zastosowanie zmian w sposobie uprawy. Główną z nich było wprowadzenie wywodzącego się z Afryki, znacznie odporniejszego gatunku Robusty, który do dnia dzisiejszego jest na archipelagu dominujący.

Kopi Luwak

REGIONY UPRAWNE

 

Pierwszym rejonem uprawy kawowca był obszar dzisiejszej Jakarty, obecnie najwięcej owoców kawowca produkuje się na Javie, Sulawesi (Celebest) i Sumatrze oraz – w nieco mniejszych ilościach – na wielu innych wysepkach, takich jak Flores i Bali. Panujące tam równikowe warunki klimatyczne w połączeniu z wulkanicznym podłożem stwarzają odpowiednie predyspozycje dla kawowców. Uprawiane na niewielkich plantacjach zbierane są ręcznie, dzięki czemu możliwe jest przeprowadzenie dokładnej selekcji ziaren – wybierane są tylko najbardziej dojrzałe owoce.

METODA WET-HULLED PROCESS

 

Podczas gdy światowe plantacje przy obróbce kawy posługują się dwoma najpopularniejszymi sposobami – suchym lub mokrym, w Indonezji popularna stała się bardziej skomplikowana i czasochłonna metoda „Wet-hulled proces” występująca częściej pod nazwą „Gilling basach”. Polega ona na częściowym osuszeniu owoców kawowca, do uzyskania 30-35% wilgotności, a następnie poddaniu ich mechanicznemu łuskaniu i ponownemu, tym razem długotrwałemu suszeniu. Wynikiem tego nietypowego zabiegu są ziarna o zielono-niebieskim kolorze, a także charakterystyczny ciężki smak o mocno ziołowym i ziemistym profilu, z domieszką nuty czekoladowej i tytoniowej. Oprócz tego produkowana w ten sposób kawa jest niemal całkowicie pozbawiona kwaśnego posmaku.

Coffea Arabica i Coffea Robusta

 

Kawy Indonezji, różnorodne pod względem smaku i jakości, swe nazwy zawdzięczają najczęściej nazwom wysp, z których pochodzą. Coffea arabica występuje w Indonezji w kilku głównych odmianach: Typica, Caturra, Bourbon, Catimor, Tim Tim, S-Hybrids, a canephora: KLON BP 308, BP 436 oraz BP 534.

Na Sumatrze uprawiana jest najcenniejsza spośród wszystkich kaw archipelagu – Lintong o mocnym smaku i czekoladowo-karmelowo-owocowym aromacie. Do sumatrzańskich wyrobów należą również Gayo Mountain, Sumatra, Ankola i jedna z najpopularniejszych i najdroższa na świecie – Kopi Luwak, pozyskiwana z odchodów sumatrzańskich łaskunów. Z wyspy Sulawesi pochodzą takie odmiany jak: Celebes, Kalossi i Toraja, z kolei kawa Jawajska to jedna z nielicznych w Indonezji uprawianych na dużych zmechanizowanych plantacjach, co nie pozostaje bez wpływu na jej niezbyt wyrazisty smak z wyczuwalną nutą kwasowości.

Jak zamówić kawę w Indonezji – mały słowniczek

  • Kawa – kopi
  • Kawa czarna – kopi pahit
  • Kawa z mlekiem – kopi susu
  • Kawa z cukrem – kopi manis lub kopi dengan gula
  • Plantacja kawy – perkebunan kopi
plantacja kawy z indonezji

Ameryka północna

Australia i Oceania

Polecane produkty

Zestaw kaw GRANDE CREMA + GRANDE ESPRESSO

ZESTAW KAWOWY #1

Połączenie kaw w zestawie idealne jest dla osób lubiących kremowe espresso z intensywną goryczką – Grande Crema oraz delikatnym i łagodnym smakiem Arabici 100%, jaki gwarantują ziarna kawowca Brasil Santos.

Kawa z Brazylii Brasil Santos

BRASIL SANTOS

Ziarna kawy Santos doceniają koneserzy na całym świecie. Sprowadzamy je z gorącej Brazylii, która jest największym producentem kawy na świecie. Charakteryzują się łagodnym, delikatnym smakiem z niską kwasowością.

Kawa z Kostaryki Terrazu Hermasa

COSTARICA TARRAZU HERMASA

Tarrazu jest jednym z najbardziej cenionych rejonów upraw kaw, nie tylko w Kostaryce, ale na całym świecie. Ziarna, które z niego sprowadzamy łączą w sobie delikatnie słodki smak i pikantny aromat.