DARMOWA DOSTAWA Z KODEM: ESPRESSO

ZAMÓW DO 12.00 – WYSYŁKA W TEN SAM DZIEŃ

Jamajka - Kawy Świata

Arabica – Blue Mountain Coffee

Clifton Mount Estate Beans, Jamaica Blue Mountain Blend

Nazwa

Clifton Mount Estate Beans, Blue Mountain Peaberry Coffee, Jamaica Blue Mountain Blend

RODZAJ

Coffea arabica: Typica (Garundang), Caturra, Geisha

REGION UPRAWNY KAWy z jamajki

Jamaica Blue Mountain, Jamaica High Mountain, Jamaica Supreme/Low Mountain

SPECYFIKACJA KAWY z jamajki

Pozbawiona gorczycy, o silnym aromacie z  owocowymi, górskimi i ziołowymi nutami

CIEKAWOSTKA

Jamaica Blue Mountain jest praktycznie jedyną kawą na świecie, pakowaną w drewniane beczki zamiast worków, co dodatkowo podkreśla jej ekskluzywny charakter.

Jamajka

 

Obok muzyki i rumu jednym z najważniejszych towarów eksportowych Jamajki jest kawa.

W miejscu, gdzie Góry Błękitne przechodzą w John Crow Mountains mieszczą się plantacje jednej z najdroższych i najlepszych kaw na świecie. Bezkresne plaże, złoty piasek, lasy i wodospady to jedne z atrakcji, które przez cały rok przyciągają na tę karaibską wyspę rzesze turystów. Jednak to spowitym gęstą mgłom stromym wzniesieniom Gór Błękitnych oraz glebom bogatym w azot i fosfor jamajska Arabika zawdzięcza swój urodzaj. Nawadniana regularnymi opadami deszczu, uprawiana w żyznej glebie oraz chroniona przed szkodliwym działaniem palącego słońca zyskuje wyjątkowo słodki smak o łagodnej kwasowości. Jamajska Arabika jest pozbawiona gorczycy, a w jej silnym aromacie da się wyczuć delikatnie owocowe nuty przesiąknięte zapachem górskich ziół.

KAWA NA JAMAJCE

 

Początki Jamaica Blue Mountain sięgają 1723 roku, kiedy to król Francji Ludwik XV wysłał na wyspę Martynika, będącą wówczas francuską kolonią leżącą 1900 km na południowy zachód od Jamajki, trzy krzewy kawowca. Kilka lat później Sir Nicholas Lawes, pełniący funkcję gubernatora Jamajki, otrzymał w prezencie od gubernatora Martyniki pierwszą roślinę kawowca. Tak rozpoczęła się historia uprawy kawy na Jamajce.

kawa na jamajce
kawa z jamajki

UPRAWA KAWOWCÓW BLUE MOUNTAIN

 

Uprawą kawy w Górach Blue Mountain zajmują się w przeważającej większości niewielkie gospodarstwa o powierzchni do 4 ha. Plantacje wznoszą się na wysokości do 1 800 m. n.p.m. i obejmują obszar o łącznej wielkości 6 000 ha. Zbiory owoców kawowca, zawsze w sposób naturalny, odbywają się w okresie od stycznia do lutego. Świeżo zerwane jagody kawowca transportowane są tego samego dnia do przetwórni, gdzie dokonuje się dokładna ich selekcja, podczas której wybierane są te najdojrzalsze i najzdrowsze. Następnie owoce pozbawiane są skórek i rozkładane na betonowych płytach, gdzie suszą się przez około 5 dni. Kolejny etap obróbki polega na jej przechowywaniu w magazynach przez co najmniej 10 tygodni. Na koniec ziarna są oczyszczane z zanieczyszczeń, polerowane i sortowane,

Coffea arabica występuje tutaj w kilku odmianach: Typica (Garundang), Caturra oraz Geisha.

W wyniku rozprężenia jamajskiego rynku kawowego, jakie miało miejsce w pierwszej połowie XIX wieku, Rząd wprowadził gruntowne rozwiązania, które stosowane są po dzień dzisiejszy. Należy do nich między innymi obowiązek przetwarzania wszystkich kaw eksportowanych z Jamajki. Ponadto, w wyniku powstałych wówczas regulacji prawnych powołano państwowy urząd Jamaican Coffee Industry Board (JCIB), którego celem jest ścisła kontrola standardów upraw, zbiorów, przetwórstwa i obrotu kawą, w celu utrzymania jak najlepszej jakości.

Uprawiana w ten sposób najwyższej klasy kawa wytwarzana jest w niewielkich ilościach, co w połączeniu z niepowtarzalnym smakiem i aromatem nadaje jej wyjątkowego i luksusowego charakteru.

plantacja kawy jamajka

Ameryka północna

Australia i Oceania

Polecane produkty

Zestaw kaw GRANDE CREMA + GRANDE ESPRESSO

ZESTAW KAWOWY #1

Połączenie kaw w zestawie idealne jest dla osób lubiących kremowe espresso z intensywną goryczką – Grande Crema oraz delikatnym i łagodnym smakiem Arabici 100%, jaki gwarantują ziarna kawowca Brasil Santos.

Kawa z Brazylii Brasil Santos

BRASIL SANTOS

Ziarna kawy Santos doceniają koneserzy na całym świecie. Sprowadzamy je z gorącej Brazylii, która jest największym producentem kawy na świecie. Charakteryzują się łagodnym, delikatnym smakiem z niską kwasowością.

Kawa z Kostaryki Terrazu Hermasa

COSTARICA TARRAZU HERMASA

Tarrazu jest jednym z najbardziej cenionych rejonów upraw kaw, nie tylko w Kostaryce, ale na całym świecie. Ziarna, które z niego sprowadzamy łączą w sobie delikatnie słodki smak i pikantny aromat.