UPRAWA KAWOWCÓW BLUE MOUNTAIN
Uprawą kawy w Górach Blue Mountain zajmują się w przeważającej większości niewielkie gospodarstwa o powierzchni do 4 ha. Plantacje wznoszą się na wysokości do 1 800 m. n.p.m. i obejmują obszar o łącznej wielkości 6 000 ha. Zbiory owoców kawowca, zawsze w sposób naturalny, odbywają się w okresie od stycznia do lutego. Świeżo zerwane jagody kawowca transportowane są tego samego dnia do przetwórni, gdzie dokonuje się dokładna ich selekcja, podczas której wybierane są te najdojrzalsze i najzdrowsze. Następnie owoce pozbawiane są skórek i rozkładane na betonowych płytach, gdzie suszą się przez około 5 dni. Kolejny etap obróbki polega na jej przechowywaniu w magazynach przez co najmniej 10 tygodni. Na koniec ziarna są oczyszczane z zanieczyszczeń, polerowane i sortowane,
Coffea arabica występuje tutaj w kilku odmianach: Typica (Garundang), Caturra oraz Geisha.
W wyniku rozprężenia jamajskiego rynku kawowego, jakie miało miejsce w pierwszej połowie XIX wieku, Rząd wprowadził gruntowne rozwiązania, które stosowane są po dzień dzisiejszy. Należy do nich między innymi obowiązek przetwarzania wszystkich kaw eksportowanych z Jamajki. Ponadto, w wyniku powstałych wówczas regulacji prawnych powołano państwowy urząd Jamaican Coffee Industry Board (JCIB), którego celem jest ścisła kontrola standardów upraw, zbiorów, przetwórstwa i obrotu kawą, w celu utrzymania jak najlepszej jakości.
Uprawiana w ten sposób najwyższej klasy kawa wytwarzana jest w niewielkich ilościach, co w połączeniu z niepowtarzalnym smakiem i aromatem nadaje jej wyjątkowego i luksusowego charakteru.