DARMOWA DOSTAWA OD 100,00 PLN

ZAMÓW DO 11.00 – WYSYŁKA W TEN SAM DZIEŃ

Jemen - Kawy Świata

Arabica

Jemen Mattari, Sanani, Haiymi

Nazwa

Jemen Mattari, Jemen Ismali, Sanani, Haiymi

RODZAJ

Coffea arabica: Typica, Bourbon

REGION UPRAWNY KAWY Z Jemenu

Mattari, San’ani, Hirazi, Raimi

SPECYFIKACJA KAWY z Jemenu

Wysoka kwasowość, nuty rodzynek, cynamonu, czekolady, aromat dymny, drzewny

CIEKAWOSTKA

W porównaniu do kawowych gigantów, takich jak Brazylia, jemeńska kawa jest produktem rzadkim, unikatowym na skalę światową. Zbiory są bardzo skromne i sięgają od 280 do 300 tysięcy worków rocznie.

Jemen

 

czyli szczęśliwy kraj po prawicy Allaha (arab. Yimin – położony po prawej stronie, szczęśliwy), to niewielkie państwo leżące w południowo-zachodniej Azji, zajmujące całą południowy obszar Półwyspu Arabskiego i część archipelagu Sokotra, graniczące od północy z Arabią Saudyjską i od wschodu Omanem. Kraj nazywany przez starożytnych Szczęśliwą Arabią, w pełni zasłużył na swój przydomek – tajemnicze, bajkowe miasta o biblijnym krajobrazie i urodzajnej ziemi. To ostatnie, biorąc pod uwagę trudne, pustynne warunki klimatyczne i związany z tym poważny niedobór wody pitnej, może wydawać się zaskakujące. Trzeba jednak pamiętać, że wyżyny i tereny górskie obfitują w deszcze, co w połączeniu ze stałą temperaturą roczną na poziomie 25-32oC daje duże możliwości pod uprawę kawy. Wymagające środowisko, usytuowanie plantacji oraz niełatwe uwarunkowania glebowe ukształtowały niezwykły smak jemeńskiej kawy, której bukiet pobudzi nawet najbardziej ograniczoną wyobraźnię.

 

ORGANICZNE TARASOWE PLANTACJE

 

Przypuszcza się, że pierwsze nasiona kawy zostały sprowadzone z Etiopii do Jemenu ok. 800 lat temu i to właśnie Jemeńczycy jako pierwsi zajęli się jej sadownictwem, rozpoczynając tym samym wielowiekowy proces, którego efektem jest jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Obecnie kawa uprawiana jest w Jemenie na bardzo charakterystycznych tarasowych plantacjach położonych od 1800 do 2300 m n.p.m., w połączeniu z suchym powietrzem i glebą, wydaje bardzo niewielkie ziarna, z których wydobywa się niepowtarzalny posmak i aromat.

Pola uprawne w Jemenie zajmują małą powierzchnię od 0,25-1 ha, a w związku panującymi w kraju upałami, obróbka owoców kawowca odbywa się wyłącznie metodą suchą – otoczone miąższem nasiona wystawiane są na działanie promieni słonecznych, często jeszcze zanim zostaną zerwane z drzewka. Następnie owoce zbierane są ręcznie i suszone na słońcu przez okres od 10 dni do 2 tygodni. Ponadto, istotny jest fakt, że plantacje kawowca w Jemenie są całkowicie organiczne, co wiąże się przede wszystkim z dbałością a tradycję uprawną, brakiem środków finansowych oraz geograficznym uwarunkowaniem wysoko usytuowanych pól uprawnych, dotarcie do których, nawet bez zbędnego bagażu, jest wymagające zarówno dla zwierząt, jak i hodowców.

KLASY ZIAREN I ODMIANY

 

Uprawiana na takich wysokościach kawa dojrzewa wolniej, co nie pozostaje bez znaczenia dla jej smaku, którego nie sposób pomylić z żadnym innym. W zależności od jakości ziarna kawy dzielone są na trzy klasy. Dwie pierwsze – Jemen Mattari i Jemen Ismali – są najbardziej popularne i najwyższe gatunkowo. Pozostałe dwa rodzaje to Sanani i Haiymi. Pierwsza z nich, będąca jedną z  najrzadziej występujących na świecie, zyskała wśród znawców miano Bordeaux wśród kaw, przede wszystkim ze względu na delikatny i subtelny bukiet z wyczuwalnymi nutami orzechów, kwiatów i owoców. Ta najprawdziwsza mokka pochodzi z prowincji Bany Matar, a samo określenie mokka związane jest z pewnym portowym miastem o tej samej nazwie (obecnie Al. Mukha), z którego transportowano ją do Europy.

W Jemenie popularny jest napar z łupinek kawy, który spożywa się poprzez żucie świeżych lub suszonych liści czuwaliczki jadalnej.

Uprawiana w Jemenie Arabika, w odmianach Typica i Bourbon, ceniona jest przez mieszkańców państwa głównie ze względu na właściwości, o czym świadczy niezwykle popularny napar z łupinek kawy, który spożywa się poprzez żucie świeżych lub suszonych liści czuwaliczki jadalnej – posiadającej naturalne właściwości pobudzające. Qishr to obecnie najpopularniejszy sposób przygotowywania kawy Jemenie. W porównaniu do kawowych gigantów, takich jak Brazylia, jemeńska kawa jest produktem rzadkim, unikatowym na skalę światową. Zbiory są bardzo skromne i sięgają od 280 do 300 tysięcy worków rocznie.

kawa z jemenu

Ameryka północna

Australia i Oceania

Polecane produkty

Zestaw kaw GRANDE CREMA + GRANDE ESPRESSO

ZESTAW KAWOWY #1

Połączenie kaw w zestawie idealne jest dla osób lubiących kremowe espresso z intensywną goryczką – Grande Crema oraz delikatnym i łagodnym smakiem Arabici 100%, jaki gwarantują ziarna kawowca Brasil Santos.

Kawa z Brazylii Brasil Santos

BRASIL SANTOS

Ziarna kawy Santos doceniają koneserzy na całym świecie. Sprowadzamy je z gorącej Brazylii, która jest największym producentem kawy na świecie. Charakteryzują się łagodnym, delikatnym smakiem z niską kwasowością.

Kawa z Kostaryki Terrazu Hermasa

COSTARICA TARRAZU HERMASA

Tarrazu jest jednym z najbardziej cenionych rejonów upraw kaw, nie tylko w Kostaryce, ale na całym świecie. Ziarna, które z niego sprowadzamy łączą w sobie delikatnie słodki smak i pikantny aromat.

ZAPISZ SIĘ DO NASZEGO NEWSLETTERA!

  • Otrzymasz rabat -10% na pierwszy zakup!
  • Będziesz na bieżąco z kawowymi nowinkami!
  • Nie ominie Cię żadna promocja!