DARMOWA DOSTAWA OD 100,00 PLN

ZAMÓW DO 11.00 – WYSYŁKA W TEN SAM DZIEŃ

Kamerun - Kawy Świata

Arabica, Robusta, Charrieriana

Cameroon Boyo Peaberry, Bamenda Coffee, Cameron’s Specialty Coffee

Nazwa

Cameroon Boyo Peaberry, Cameron’s Specialty Coffee, Go Africa Coffee, Little River Roasting, Bamenda Coffee, Café du Monde Coffee Chicory

RODZAJ

Coffea arabica: Blue Mountain Boyo, Coffea canephora, Coffea charrieriana

REGION UPRAWNY KAWY Z kamerunu

Cameroon: West, Northwest, Littoral, Southwest, South, Centre, East

SPECYFIKACJA KAWY z kamerunu

Słodki smak o bogatym i intensywnym aromacie; mocny, harmonijny, gorzko czekoladowy smak (Robusta)

CIEKAWOSTKA

Od 2008 roku w Kamerunie uprawia się odmianę Coffea Charrieriana, która jest naturalnie bezkofeinową kawą.

Kamerun

 

Położona w środkowej Afryce, nad zatoką Gwinejską Republika Kamerunu graniczy od strony zachodniej z Nigerią, na północy z jeziorem Czad i Czadem na północnym-wschodzie, na wschodzie z Republiką Środkowej Afryki oraz z Kongiem, Gabonem i Gwineą Równikową na południu. Pod względem zajmowanej powierzchni państwo to jest 1,5 razy większe od Polski, a jego najwyższym szczytem jest wciąż czynny wulkan Kamerun. Kraj jest podzielony na kilka regionów geograficznych, począwszy od nadbrzeżnych nizin, przez gęste lasy tropikalne w środkowej części państwa stopniowo przechodzące w sawannę, do trawiastej i bagienne sawanny sahelskiej na północy.

ARABIKA I ROBUSTA

 

W coraz atrakcyjniejszym turystycznie Kamerun, pełnym pięknych plaż, wysokich i rozległych gór, czystych jezior oraz licznych parków narodowych, uprawia się obecnie zarówno Robustę, jak i Arabikę – druga z nich została sprowadzona z Jamajki na początku XX wieku. Tym sposobem Blue Mountain Boyo, czyli jedna z najlepszych kaw świata, zyskała swoją plantację w zachodnioafrykańskim kraju, którego warunki klimatyczne i glebowe są tożsame z tymi panującymi na Jamajce. Plantacje usytuowane na zboczach wulkanu Kamerun, w pasmach górskich Mandara, w prowincji Santa, w pobliżu Zatoki Gwinejskiej, uprawiane są na żyznej, wulkanicznej glebie, co sprzyja produkcji naturalnie słodkiej Arabiki o bogatym i intensywnym aromacie. Takie usytuowanie zapewnia dojrzewającym owocom odpowiednią temperaturę oraz wilgotność. W przeciwieństwie do Arabiki, Robusta uprawiana jest na niższych terenach.

Coffea arabica zbierana jest od 1 września do 15 października, a coffea canephora od 1 grudnia do 15 listopada następnego roku.

Regiony uprawy kawy w Kamerunie

 

W Kamerunie zostały wyodrębnione pięć regionów agro-ekologicznych: Sudano-Sahelian, Guinea High Savannah, Western High Plateau oraz wilgotna i bimodalna strefa leśna. Idealne warunki geograficzne i klimatyczne całkowicie niwelują potrzebę użycia nawozów, przez co uprawą kameruńskiej Arabiki Blue Mountain Boyo zajmują się niewielkie rodzinne gospodarstwa. Jedynym stosowanym nawozem jest tzw. caspara, czyli łupina z ziarna kawy. Małe plantacje kawy są bardzo często połączone z uprawą bananowców, których liście rzucają cień na krzewy kawowca.

Owoce kawowca zbierane są ręcznie, dokładnie selekcjonowane i poddawane obróbce „na mokro”.

W północno-zachodnim regionie kraju uprawiany jest również inny rodzaj Arabiki – Bamenda, produkowana przez gospodarstwa wchodzące w skład The North West Cooperative Association. Ten rodzaj wysokogórskiej kawy wyróżnia się słodkim smakiem o delikatnej kwasowości oraz intensywnym aromatem. Tak jak pozostałe produkty wspierane przez Fair Trade Organization – Organizację Sprawiedliwego Handlu, oferuje konsumentom pełną satysfakcję, a także wparcie producentów. Uprawiana w Republice Kamerunu Robusta charakteryzuje się mocnym, harmonijnym, gorzko czekoladowym smakiem. Z kolei Arabika to słodki smak i bogaty aromat.

Ameryka północna

Australia i Oceania

Polecane produkty

Zestaw kaw GRANDE CREMA + GRANDE ESPRESSO

ZESTAW KAWOWY #1

Połączenie kaw w zestawie idealne jest dla osób lubiących kremowe espresso z intensywną goryczką – Grande Crema oraz delikatnym i łagodnym smakiem Arabici 100%, jaki gwarantują ziarna kawowca Brasil Santos.

Kawa z Brazylii Brasil Santos

BRASIL SANTOS

Ziarna kawy Santos doceniają koneserzy na całym świecie. Sprowadzamy je z gorącej Brazylii, która jest największym producentem kawy na świecie. Charakteryzują się łagodnym, delikatnym smakiem z niską kwasowością.

Kawa z Kostaryki Terrazu Hermasa

COSTARICA TARRAZU HERMASA

Tarrazu jest jednym z najbardziej cenionych rejonów upraw kaw, nie tylko w Kostaryce, ale na całym świecie. Ziarna, które z niego sprowadzamy łączą w sobie delikatnie słodki smak i pikantny aromat.

ZAPISZ SIĘ DO NASZEGO NEWSLETTERA!

  • Otrzymasz rabat -10% na pierwszy zakup!
  • Będziesz na bieżąco z kawowymi nowinkami!
  • Nie ominie Cię żadna promocja!