Kamerun
Położona w środkowej Afryce, nad zatoką Gwinejską Republika Kamerunu graniczy od strony zachodniej z Nigerią, na północy z jeziorem Czad i Czadem na północnym-wschodzie, na wschodzie z Republiką Środkowej Afryki oraz z Kongiem, Gabonem i Gwineą Równikową na południu. Pod względem zajmowanej powierzchni państwo to jest 1,5 razy większe od Polski, a jego najwyższym szczytem jest wciąż czynny wulkan Kamerun. Kraj jest podzielony na kilka regionów geograficznych, począwszy od nadbrzeżnych nizin, przez gęste lasy tropikalne w środkowej części państwa stopniowo przechodzące w sawannę, do trawiastej i bagienne sawanny sahelskiej na północy.
ARABIKA I ROBUSTA
W coraz atrakcyjniejszym turystycznie Kamerun, pełnym pięknych plaż, wysokich i rozległych gór, czystych jezior oraz licznych parków narodowych, uprawia się obecnie zarówno Robustę, jak i Arabikę – druga z nich została sprowadzona z Jamajki na początku XX wieku. Tym sposobem Blue Mountain Boyo, czyli jedna z najlepszych kaw świata, zyskała swoją plantację w zachodnioafrykańskim kraju, którego warunki klimatyczne i glebowe są tożsame z tymi panującymi na Jamajce. Plantacje usytuowane na zboczach wulkanu Kamerun, w pasmach górskich Mandara, w prowincji Santa, w pobliżu Zatoki Gwinejskiej, uprawiane są na żyznej, wulkanicznej glebie, co sprzyja produkcji naturalnie słodkiej Arabiki o bogatym i intensywnym aromacie. Takie usytuowanie zapewnia dojrzewającym owocom odpowiednią temperaturę oraz wilgotność. W przeciwieństwie do Arabiki, Robusta uprawiana jest na niższych terenach.
Coffea arabica zbierana jest od 1 września do 15 października, a coffea canephora od 1 grudnia do 15 listopada następnego roku.