Cooper’s Cask Kenyan Coffee, Screen 18 Crafted Coffee Kenyan AA
Nazwa
Volcanica Kenya Whole Coffee Beans, Cooper’s Cask Kenyan Coffee, Henry’s House of Coffee, Jana House Kenya Cooffee Beans, Screen 18 Crafted Coffee Kenyan AA, Fresh Roasted Coffee Kenya AA, Teasia Coffee
RODZAJ
Coffea arabica: K7 Bourbon, Ruiru 11, SL28, SL34, Blue Mountain
Owocowy profil smakowy z nutami kwiatów, wiśni, moreli, o aromacie jaśminu, ziół i wina
CIEKAWOSTKA
W Kenii obowiązuje restrykcyjna polityka kawowa, dzięki której organy państwowe kontrolują proces selekcji ziaren. Dzięki temu każde nasiono podlega surowej ocenie ze względu na jego wielkość, kształt i wagę.
Kenia
Upalny klimat, Afrykańska przyroda, widok dzikich zwierząt w ich naturalnym środowisku, białe plaże, ocean i oczywiście kawa – Kenia to idealny sposób na połączenie wypoczynku z niezapomnianymi wrażeniami. Ten egzotyczny kraj położony jest we wschodniej części Afryki, nad Oceanem Indyjskim. Panujący tutaj klimat równikowy sprawia, że dni przez cały rok są upalne, a monsunowa aura otacza góry i wybrzeża wilgotnym powietrzem. To właśnie górskiemu klimatowi i występującym tu obfitym deszczom uprawiana w Kenii kawa zawdzięcza swoje wyjątkowe właściwości – bogaty smak o winnej nucie.
PRZEMYSŁ KAWOWY W KENII
Burzliwe dzieje państwa ściśle wiążą się ze skomplikowaną historią przemysłu kawowego. W 1893 roku brazylijscy misjonarze przywieźli do Kenii ziarna kawowca, rozpoczynając tym samym ich produkcję. W czasach kolonizacji Brytyjskiej okupujący kraj plantatorzy wykorzystywali rdzennych mieszkańców do niewolniczej pracy na plantacjach. W drugiej połowie XX wieku, w wyniku walk niepodległościowych, jednak po wprowadzeniu bezwzględnej kontroli i ograniczeń, Kenijczycy otrzymali częściowe przyzwolenie na prowadzenie własnych, niewielkich pól uprawnych. Na eksport przeznaczano wówczas najlepsze, dokładnie wyselekcjonowane ziarna, pozostawiając w kraju te gorszej jakości, przez co Kenijczycy przez wiele lat nie byli świadomi wysokiej wartości wytwarzanego przez nich produktu, uznawanego za jeden z najlepszych na świecie. Obecnie przy uprawie kawy pracuje około 6 milionów mieszkańców, a system przeprowadzania transakcji, oparty o formę licytacji, nadzorowany przez rząd, zapewnia korzystną i sprawiedliwą sprzedaż.
PLANTACJE kawy w Kenii
Oblicza się, że kenijskie plantacje kawowca są obecnie rozmieszczone na ponad 160 tysiącach hektarów. Wzgórza i łagodne stoki umożliwiają prowadzenie upraw na wysokościach od 1 400-2 000 m n.p.m., a roczna, umiarkowana temperatura w regionach uprawnych mieści się w przedziale od 15 do 30oC. Takie warunki klimatyczne, w połączeniu z żyzną, wulkaniczną glebą dają ziarna wyjątkowej jakości. Kawa w Kenii jest uprawiana wzdłuż regionu Mount Kenya, a sezon zbiorów odbywa się dwa razy w roku – od października do końca grudnia i od czerwca do lipca lub początku sierpnia.
ODMIANY KAWOWCA
Kenia jako jeden z najlepszych światowych producentów ziaren kawowca słynie przede wszystkim z Arabiki, wśród której najczęściej spotykane są odmiany: K7 Bourbon, Ruiru 11, SL28, SL34 oaz Blue Mountain. Pomimo, że poszczególne odmiany kawowca różnią się od siebie, w zależności od regionu uprawnego, to wysoko rozmieszczone plantacje nadają kawie charakterystyczny rześki smak, często określany również jako lekki i dziki, o idealnej kwasowości, z nutami owocowymi – najczęściej jagodowymi, cytrusowymi i winnymi. Właśnie ze względu na swą wyrazistość i harmonię łagodzących się wzajemnie smaków, pochodzące z Kenii ziarna mieszane są z kawami gorszej jakości, wspomagając w ten sposób ich smak.
TESTY JAKOŚCIOWE ziarna
Uprawiane w Kenii ziarna kawowca poddawane są restrykcyjnej polityce i systemowi oceniania. Każde wyprodukowane nasiono poddawane jest surowym testom jakościowym, a następnie sortowane na różne klasy, w zależności od wielkości, kształtu i wagi – im większe i dorodniejsze ziarno, tym więcej smaku i aromatu. Dlatego najlepsze kawy oznaczane są następującymi symbolami:
E – (od angielskiego słowa elephant) dużej wielkości ziarna, powstałe w skutek połączenia się dwóch ziaren dojrzewających w owocu;
AA – ziarna oznaczone numerami 17-18, dużej wielkości, o przekroju większym niż 7,2 mm;
AB – połączenie ziaren o przekroju ok. 6,8 mm (klasa A) i 6,2 mm (klasa B);
C – ziarna o przekroju mniejszym od ziaren klasy A i B;
TT – ziarna o przekroju mniejszym od ziaren AA i AB;
T – ziarna połamane;
MH i ML – ziarna gorszej jakości, pochodzące ze spadów owocowych oraz niedojrzałych owoców.
Obróbka ziaren odbywa się metodą „na mokro”, a do ich czyszczenia używana jest krystalicznie czysta woda górska. Następnie ziarna są rozkładane na specjalnych stelażach i suszone na słońcu.
Połączenie kaw w zestawie idealne jest dla osób lubiących kremowe espresso z intensywną goryczką – Grande Crema oraz delikatnym i łagodnym smakiem Arabici 100%, jaki gwarantują ziarna kawowca Brasil Santos.
Ziarna kawy Santos doceniają koneserzy na całym świecie. Sprowadzamy je z gorącej Brazylii, która jest największym producentem kawy na świecie. Charakteryzują się łagodnym, delikatnym smakiem z niską kwasowością.
Tarrazu jest jednym z najbardziej cenionych rejonów upraw kaw, nie tylko w Kostaryce, ale na całym świecie. Ziarna, które z niego sprowadzamy łączą w sobie delikatnie słodki smak i pikantny aromat.
ZAPISZ SIĘ DO NASZEGO NEWSLETTERA!
Otrzymasz rabat -10% na pierwszy zakup!
Będziesz na bieżąco z kawowymi nowinkami!
Nie ominie Cię żadna promocja!
Przegląd prywatności
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.
Ściśle niezbędne ciasteczka
Niezbędne ciasteczka powinny być zawsze włączone, abyśmy mogli zapisać twoje preferencje dotyczące ustawień ciasteczek.
Jeśli wyłączysz to ciasteczko, nie będziemy mogli zapisać twoich preferencji. Oznacza to, że za każdym razem, gdy odwiedzasz tę stronę, musisz ponownie włączyć lub wyłączyć ciasteczka.