PLANTACJE kawy w Kenii
Oblicza się, że kenijskie plantacje kawowca są obecnie rozmieszczone na ponad 160 tysiącach hektarów. Wzgórza i łagodne stoki umożliwiają prowadzenie upraw na wysokościach od 1 400-2 000 m n.p.m., a roczna, umiarkowana temperatura w regionach uprawnych mieści się w przedziale od 15 do 30oC. Takie warunki klimatyczne, w połączeniu z żyzną, wulkaniczną glebą dają ziarna wyjątkowej jakości. Kawa w Kenii jest uprawiana wzdłuż regionu Mount Kenya, a sezon zbiorów odbywa się dwa razy w roku – od października do końca grudnia i od czerwca do lipca lub początku sierpnia.
ODMIANY KAWOWCA
Kenia jako jeden z najlepszych światowych producentów ziaren kawowca słynie przede wszystkim z Arabiki, wśród której najczęściej spotykane są odmiany: K7 Bourbon, Ruiru 11, SL28, SL34 oaz Blue Mountain. Pomimo, że poszczególne odmiany kawowca różnią się od siebie, w zależności od regionu uprawnego, to wysoko rozmieszczone plantacje nadają kawie charakterystyczny rześki smak, często określany również jako lekki i dziki, o idealnej kwasowości, z nutami owocowymi – najczęściej jagodowymi, cytrusowymi i winnymi. Właśnie ze względu na swą wyrazistość i harmonię łagodzących się wzajemnie smaków, pochodzące z Kenii ziarna mieszane są z kawami gorszej jakości, wspomagając w ten sposób ich smak.
TESTY JAKOŚCIOWE ziarna
Uprawiane w Kenii ziarna kawowca poddawane są restrykcyjnej polityce i systemowi oceniania. Każde wyprodukowane nasiono poddawane jest surowym testom jakościowym, a następnie sortowane na różne klasy, w zależności od wielkości, kształtu i wagi – im większe i dorodniejsze ziarno, tym więcej smaku i aromatu. Dlatego najlepsze kawy oznaczane są następującymi symbolami:
- E – (od angielskiego słowa elephant) dużej wielkości ziarna, powstałe w skutek połączenia się dwóch ziaren dojrzewających w owocu;
- AA – ziarna oznaczone numerami 17-18, dużej wielkości, o przekroju większym niż 7,2 mm;
- AB – połączenie ziaren o przekroju ok. 6,8 mm (klasa A) i 6,2 mm (klasa B);
- C – ziarna o przekroju mniejszym od ziaren klasy A i B;
- TT – ziarna o przekroju mniejszym od ziaren AA i AB;
- T – ziarna połamane;
- MH i ML – ziarna gorszej jakości, pochodzące ze spadów owocowych oraz niedojrzałych owoców.
Obróbka ziaren odbywa się metodą „na mokro”, a do ich czyszczenia używana jest krystalicznie czysta woda górska. Następnie ziarna są rozkładane na specjalnych stelażach i suszone na słońcu.