ODMIANY COFFEA ARABICA
Dominującą w Kolumbii odmianą kawy jest Arabika. Obróbka nasion odbywa się tutaj metodą „na mokro”, co wpływa na intensywny aromat o nutach czekoladowo-karmelowo-orzechowych i owocowo-cytrusowych, a także pozbawiony goryczki smak – kompletny i zrównoważony. Do najpopularniejszych odmian kolumbijskiej kawy należą: Typica, Maragogype, Caturra, Supremo i Bourbon. Ostatnia z nich jest jednocześnie jedną z najpopularniejszych na świecie. Jej uprawa jest wymagająca, a zbiory bardzo obfite. Smak Bourbon charakteryzuje się znikomą, ledwo wyczuwalną kwasowością, słodyczą i delikatnym aromatem. Z kolei najstarsza odmiana Arabiki stała się inspiracją dla wielu późniejszych rodzajów. Typica, pomimo skromnej ilości owoców jest najbardziej rozpowszechnioną odmianą kolumbijskiej kawy, uznawaną zarówno przez plantatorów, jak i konsumentów na całym świecie. Pomimo, że uprawiana w sposób naturalny, najczęściej w skromnych rodzinnych gospodarstwach, stanowi 1/3 całkowitej hodowli, a jej plantacje zajmują łącznie ok. 260 tysięcy hektarów.
Odmiana Typica posiada również swoją mutację – jest nią wysoka i rozłożysta roślina Maragogype, o rozmiarze ziaren klasy E i zbiorach raczej niskiej obfitości i niskim udziale w rynku kawowym. Maragogype, podatna na choroby i niesprzyjające warunki atmosferyczne, zaliczana jest do unikalnych i raczej rzadkich w produkcji. Mimo to, ze względu na niezwykły lekko orzechowy smak z posmakiem jagód i malin, jest kawą docenianą. W przeciwieństwie do mało odpornych krzewów Maragogype, kolumbijska odmiana Caturra cieszy się niezwykłą odpornością na wszelkie zmiany klimatyczne, dając ziarna wydajne ziarna wysokiej jakości. Ta ostatnia to również cecha odmiany Supremo, kawy, której dużych rozmiarów nasiona są gwarancją intensywnego smaku i aromatu brzoskwini oraz cytrusów.