DARMOWA DOSTAWA OD 100,00 PLN

ZAMÓW DO 11.00 – WYSYŁKA W TEN SAM DZIEŃ

Kolumbia - Kawy Świata

Arabica

Juan Valdez Coffee, Fresh Roasted Coffee Colombian Supremo

Nazwa

Don Pablo Colombian Supremo Coffee, Volcanica Colombian Peaberry, Juan Valdez Coffee, Koffee Kult Colombia Huila, Coffeebean Direct Colombian Supremo, Fresh Roasted Coffee Colombian Supremo, Eight O’Clock Coffee, San Francisco Bay Coffee

RODZAJ

Coffea arabica: Typica, Maragogype, Bourbon (Colombian), Geisha, Caturra, Castillo o Tabi

REGION UPRAWNY KAWY Z kolumbii

Nariño, Cauca, Huila, South Tolima, Sierra Nevada de Santa Marta, Perijá Mountains, Casanare, Santander, Caquetá, Guajira, Quindio

SPECYFIKACJA KAWY z kolumbii

Smak czekoladowo-orzechowy i owocowo-kwiatowy

CIEKAWOSTKA

Najwyższej jakości kawy są w Kolumbii promowane przez Narodową Federację Kawy. Najlepsze produkty znakowane są sylwetką Juana Valdeza, hiszpańskiego reformatora religijnego, który na opakowaniach najlepszych kolumbijskich kaw pojawia się w towarzystwie osiołka dźwigającego na grzbiecie worek kawy.

Kolumbia

to państwo w północno-zachodniej Ameryce Południowej, położone nad Morzem Karaibskim i Oceanem Spokojnym, słynące ze wspaniałej kawy, wysokich Andów i piaszczystych plaż Karaibów. Nazywana często „krainą kontrastów”, idealnie oddaje klimat latynoskiego świata. Produkowane tutaj kawy zaliczane są do czołówek światowych, a ich smak i jakość są nieocenione. Wszystko to dzięki idealnym warunkom klimatycznym i geograficznym, sprzyjającym rozwojowi ziaren kawowca – idealne nasłonecznienie, usytuowanie plantacji na zboczach wysokogórskich, odpowiednia temperatura oscylująca w ciągu roku między 17 oC a 23oC, a także optymalne opady deszczu użyźniające wulkaniczną glebę.

KOLUMBIJSKIE KAWOWCE

 

Nie są znane precyzyjne okoliczności pojawienia się ziaren kawowca w Kolumbii. Pierwsze uprawy miały charakter domowy, co oznacza, że krzewy hodowane były w znikomych ilościach wyłącznie w celu zaspokojenia bieżących potrzeb domowników. Jako pierwsze zainteresowanie Kolumbijską kawą okazały Stany Zjednoczone, co miało miejsce w pierwszej połowie XIX wieku. Już kilkadziesiąt lat później uprawa kawowca z przydomowych ogródków przerodziła się w światowej skali plantacje, której rozwój, chwilowo zahamowany przez trzyletnią wojnę domową, przyniósł państwu ogromne zyski finansowe czyniąc krajową gospodarkę potęgą wśród światowych producentów.

Obecnie obszary plantacji kolumbijskiej kawy ukierunkowane są przede wszystkim na restrykcyjną dbałość o jakość produktu, co w połączeniu z doskonałymi warunkami klimatycznymi, pozwoliło uznać tzw. „Trójkąt kawy” za „światowe dziedzictwo krajobrazu kultury i kawy UNESCO”.

ODMIANY COFFEA ARABICA

 

Dominującą w Kolumbii odmianą kawy jest Arabika. Obróbka nasion odbywa się tutaj metodą „na mokro”, co wpływa na intensywny aromat o nutach czekoladowo-karmelowo-orzechowych i owocowo-cytrusowych, a także pozbawiony goryczki smak – kompletny i zrównoważony. Do najpopularniejszych odmian kolumbijskiej kawy należą: Typica, Maragogype, Caturra, Supremo i Bourbon. Ostatnia z nich jest jednocześnie jedną z najpopularniejszych na świecie. Jej uprawa jest wymagająca, a zbiory bardzo obfite. Smak Bourbon charakteryzuje się znikomą, ledwo wyczuwalną kwasowością, słodyczą i delikatnym aromatem. Z kolei najstarsza odmiana Arabiki stała się inspiracją dla wielu późniejszych rodzajów. Typica, pomimo skromnej ilości owoców jest najbardziej rozpowszechnioną odmianą kolumbijskiej kawy, uznawaną zarówno przez plantatorów, jak i konsumentów na całym świecie. Pomimo, że uprawiana w sposób naturalny, najczęściej w skromnych rodzinnych gospodarstwach, stanowi 1/3 całkowitej hodowli, a jej plantacje zajmują łącznie ok. 260 tysięcy hektarów.

Odmiana Typica posiada również swoją mutację – jest nią wysoka i rozłożysta roślina Maragogype, o rozmiarze ziaren klasy E i zbiorach raczej niskiej obfitości i niskim udziale w rynku kawowym. Maragogype, podatna na choroby i niesprzyjające warunki atmosferyczne, zaliczana jest do unikalnych i raczej rzadkich w produkcji. Mimo to, ze względu na niezwykły lekko orzechowy smak z posmakiem jagód i malin, jest kawą docenianą. W przeciwieństwie do mało odpornych krzewów Maragogype, kolumbijska odmiana Caturra cieszy się niezwykłą odpornością na wszelkie zmiany klimatyczne, dając ziarna wydajne ziarna wysokiej jakości. Ta ostatnia to również cecha odmiany Supremo, kawy, której dużych rozmiarów nasiona są gwarancją intensywnego smaku i aromatu brzoskwini oraz cytrusów.

plantacje kawy w kolumbii

Ameryka północna

Australia i Oceania

Polecane produkty

Zestaw kaw GRANDE CREMA + GRANDE ESPRESSO

ZESTAW KAWOWY #1

Połączenie kaw w zestawie idealne jest dla osób lubiących kremowe espresso z intensywną goryczką – Grande Crema oraz delikatnym i łagodnym smakiem Arabici 100%, jaki gwarantują ziarna kawowca Brasil Santos.

Kawa z Brazylii Brasil Santos

BRASIL SANTOS

Ziarna kawy Santos doceniają koneserzy na całym świecie. Sprowadzamy je z gorącej Brazylii, która jest największym producentem kawy na świecie. Charakteryzują się łagodnym, delikatnym smakiem z niską kwasowością.

Kawa z Kostaryki Terrazu Hermasa

COSTARICA TARRAZU HERMASA

Tarrazu jest jednym z najbardziej cenionych rejonów upraw kaw, nie tylko w Kostaryce, ale na całym świecie. Ziarna, które z niego sprowadzamy łączą w sobie delikatnie słodki smak i pikantny aromat.

ZAPISZ SIĘ DO NASZEGO NEWSLETTERA!

  • Otrzymasz rabat -10% na pierwszy zakup!
  • Będziesz na bieżąco z kawowymi nowinkami!
  • Nie ominie Cię żadna promocja!