DARMOWA DOSTAWA OD 100,00 PLN

ZAMÓW DO 11.00 – WYSYŁKA W TEN SAM DZIEŃ

Kongo - Kawy Świata

Arabica, Robusta – Petit Kwilu

Equal Exchange Organic Congo Project Coffee,

Fresh Roasted Coffee Organic Kivu Coffee

Nazwa

Equal Exchange Organic Congo Project Coffee, Level Ground Congo Medium Bean, Fresh Roasted Coffee Organic Kivu Coffee

RODZAJ

Coffea arabica: Bourbon, Bourbon Mayaguez, Coffea canephora, Petit Kwilu

REGION UPRAWNY KAWY Z kongo

Coffea arabica: Nord-Kivu, Sud-Kivu (Butembo/Beni, Goma/Bukavu, Ituri),

Coffea canephora: Equateur, Mongala, Sankuru, Tanganika, Bas-Uele, Haut-Uele, Sud Ubangi

SPECYFIKACJA KAWY z kongo

Lekka kwasowość, wyczuwalna słodycz karmelu, dojrzałych orzechów włoskich, cynamonu, czekolady i cytrusów

CIEKAWOSTKA

W kawach Kongo Kivu wyczuwalne są często nuty wysokiej klasy whisky leżakującej w dębowej beczce.

Demokratyczna Republika Konga 

 

to państwo leżące w środkowej Afryce nad Oceanem Atlantyckim. Jak każdy z krajów skolonizowanych, ze względu na uwarunkowania historyczno-polityczne, ma za sobą burzliwe wieki naznaczone obcymi wpływami i wojnami domowymi, co w efekcie doprowadziło do kraj do ubóstwa, czyniąc go jednym z najbiedniejszych państw świata. W takich paradoksalnych warunkach, w zubożałym kraju którego niezwykle bogate zasoby surowców naturalnych stały się jego największym przekleństwem, uprawia się wysokiej jakości Arabikę. Produkcja kawy na tym obszarze została zapoczątkowana dopiero w latach 70-tych XX wieku i rozwijała się do 1990 roku, produkując wówczas ponad 120 ton kawowca rocznie.

PLANTACJE

 

Historia kawy niknie wśród burzliwych, drastycznych i krwawych dziejów tego afrykańskiego państwa. W związku z tym okoliczności, w jakich ziarna kawowca pojawiły się w Kongo po raz pierwszy nie są znane. Znacznie więcej natomiast wiadomo o samej uprawie nasion. Ponieważ przeważająca większość terenów Kongo to obszary dżungli otoczone płaskowyżami i wysokimi górami, uprawiana tutaj Arabika rośnie na wysokości ok. 1 500-2 000 m n.p.m., co daje bardzo dobre warunki hodowlane. Niewielkich rozmiarów plantacje usytuowane są w okolicach jeziora tektonicznego Kivu, u podnóża wulkanu Nyiragongo, a sposób prowadzenia tutejszych upraw oparty jest o głęboko zakorzenioną tradycję.

ODMIANY KAW KONGIJSKICH

 

Coffea arabica uprawiana jest tutaj przez małych plantatorów w różnych regionach Nord-Kivu, Sud-Kivu, w tym w Butembo/Beni i Goma/Bukavu a także w Ituri.

Coffea canephora można spotkać w centralnej i zachodnio-północnej części regionu: Equateur, Mongala, Sankuru, Tanganika, Bas-Uele, Haut-Uele czy Sud Ubangi.

Wśród odmian arabiki z Kongo znajduje się głównie Bourbon oraz Bourbon Mayaguez.

Na zachodzie, w regionie Mayombe uprawiana jest także kawa Petit Kwilu. Są to ziarna kawowca, będące odmianą caffea canephora. Charakteryzują się mniejszym rozmiarem ziaren niż te uprawiane w centralnej części Kongo ale również bardziej delikatnym smakiem o niskiej kwasowości. Część obszaru Mayombe stanowią także plantacje kakaowców, dlatego też mała kongijska organizacja COPROCOM oferuje przy nawiązywaniu współpracy możliwości sprowadzania tej wyjątkowej odmiany Robusty wraz z kawowcem.

Kongijska kawa arabika z regionów Kivu odznacza się niezwykle wyrazistym profilem o słodkim smaku z wyczuwalnymi nutami toffi, orzechów włoskich i cytrusów.

Niewielkie, niepozorne i nieregularne ziarna poddawane są po zebraniu obróbce w technice „na mokro”. Kongijska kawa arabika z regionów Kivu odznacza się niezwykle wyrazistym profilem o słodkim smaku z wyczuwalnymi nutami toffi, orzechów włoskich i cytrusów. Wielokrotnie zwraca się również uwagę na znikomy, jednak wyczuwalny przez czujnych i wprawionych znawców posmak whiskey czy dębowej beczki. Jest to łagodna kawa o wyczuwalnej jednak kwasowości.

Ameryka północna

Australia i Oceania

Polecane produkty

Zestaw kaw GRANDE CREMA + GRANDE ESPRESSO

ZESTAW KAWOWY #1

Połączenie kaw w zestawie idealne jest dla osób lubiących kremowe espresso z intensywną goryczką – Grande Crema oraz delikatnym i łagodnym smakiem Arabici 100%, jaki gwarantują ziarna kawowca Brasil Santos.

Kawa z Brazylii Brasil Santos

BRASIL SANTOS

Ziarna kawy Santos doceniają koneserzy na całym świecie. Sprowadzamy je z gorącej Brazylii, która jest największym producentem kawy na świecie. Charakteryzują się łagodnym, delikatnym smakiem z niską kwasowością.

Kawa z Kostaryki Terrazu Hermasa

COSTARICA TARRAZU HERMASA

Tarrazu jest jednym z najbardziej cenionych rejonów upraw kaw, nie tylko w Kostaryce, ale na całym świecie. Ziarna, które z niego sprowadzamy łączą w sobie delikatnie słodki smak i pikantny aromat.

ZAPISZ SIĘ DO NASZEGO NEWSLETTERA!

  • Otrzymasz rabat -10% na pierwszy zakup!
  • Będziesz na bieżąco z kawowymi nowinkami!
  • Nie ominie Cię żadna promocja!