ODMIANY KAW KONGIJSKICH
Coffea arabica uprawiana jest tutaj przez małych plantatorów w różnych regionach Nord-Kivu, Sud-Kivu, w tym w Butembo/Beni i Goma/Bukavu a także w Ituri.
Coffea canephora można spotkać w centralnej i zachodnio-północnej części regionu: Equateur, Mongala, Sankuru, Tanganika, Bas-Uele, Haut-Uele czy Sud Ubangi.
Wśród odmian arabiki z Kongo znajduje się głównie Bourbon oraz Bourbon Mayaguez.
Na zachodzie, w regionie Mayombe uprawiana jest także kawa Petit Kwilu. Są to ziarna kawowca, będące odmianą caffea canephora. Charakteryzują się mniejszym rozmiarem ziaren niż te uprawiane w centralnej części Kongo ale również bardziej delikatnym smakiem o niskiej kwasowości. Część obszaru Mayombe stanowią także plantacje kakaowców, dlatego też mała kongijska organizacja COPROCOM oferuje przy nawiązywaniu współpracy możliwości sprowadzania tej wyjątkowej odmiany Robusty wraz z kawowcem.
Kongijska kawa arabika z regionów Kivu odznacza się niezwykle wyrazistym profilem o słodkim smaku z wyczuwalnymi nutami toffi, orzechów włoskich i cytrusów.
Niewielkie, niepozorne i nieregularne ziarna poddawane są po zebraniu obróbce w technice „na mokro”. Kongijska kawa arabika z regionów Kivu odznacza się niezwykle wyrazistym profilem o słodkim smaku z wyczuwalnymi nutami toffi, orzechów włoskich i cytrusów. Wielokrotnie zwraca się również uwagę na znikomy, jednak wyczuwalny przez czujnych i wprawionych znawców posmak whiskey czy dębowej beczki. Jest to łagodna kawa o wyczuwalnej jednak kwasowości.