DARMOWA DOSTAWA OD 100,00 PLN

ZAMÓW DO 11.00 – WYSYŁKA W TEN SAM DZIEŃ

Kostaryka - Kawy Świata

Arabica 100%

Terrazu Hermasa, Monte Crisol, Alajuela, Catargo

Nazwa

Krakowska Palarnia Kawy Costa Rica Terrazu Hermasa, Costa Rica Monte Crisol,

RODZAJ

Coffea arabica: Bourbon, Caturra, Geisha, Sarchimor (Timor Hybrid, Caturra), Catuai, Villalobos

REGION UPRAWNY KAWY Z kostaryki

Terrazu Hermasa, West Central Valley, Alajuela, Catargo

SPECYFIKACJA KAWY z kostaryki

Świeża i lekka o smaku cytrusowym z nutami czekolady, orzechów i owoców, o zbalansowanej, lekko orzeźwiającej kwasowości i korzennym aromacie.

CIEKAWOSTKA

W Kostaryce powszechnie używa się skrótu SHB – „Strictly hard beans”, którym określa się ziarna pochodzące z krzewów rosnących na wysokości co najmniej 1 370 m n.p.m.

Kostaryka

 

zielony raj w Ameryce Środkowej zachwycający tropikalnymi plażami, zapierającym dech w piersiach krajobrazem uśpionych wulkanów, lasami deszczowymi, wodospadami, dziką przyrodą i parkami narodowymi, które stanowią 25% powierzchni państwa. To wymarzone miejsce dla miłośników surfingu, świeżych owoców i oczywiście kawy, której oszałamiająca ilość rodzajów niejednego może przyprawić o zawrót głowy. Wyjątkowy smak uprawianych tutaj ziaren kawowca to efekt niezwykle zróżnicowanej flory i fauny, 751 wulkanów, wysokości plantacji oraz żyznej gleby. Costa Rica, czyli bogate wybrzeże, kraina złota, o której marzył Krzysztof Kolumb. Jest to kraj wyżynno-górzysty z siedmioma aktywnymi wulkanami, położony nad Morzem Karaibskim i Oceanem Spokojnym.

Historia kostarykańskiej kawy sięga końca XVIII wieku, kiedy w skolonizowanym kraju uprawą drzewek kawowca zajmowali się wyłącznie posiadacze ziemscy. Rozwój gospodarki krajowej, będący efektem rosnącej ekspansji plantacji kawowca, przypadł na połowę XIX wieku, przekształcając Kostarykę w jednego z głównych światowych producentów. Kawa w tym kraju jest, obok bananów, najważniejszym rolnym produktem eksportowym, a kostarykańskie plantacje Arabiki zatrudniają prawie 30% obywateli państwa.

 Dla drzew kawowca, lubujących się w wysokich zboczach górskich, wulkanicznej żyznej glebie, optymalnych opadach deszczu i umiarkowanej temperaturze powietrza – chłodnego nocą i upalnego w ciągu dnia, Kostaryka jest idealnym miejscem uprawnym.

Dla drzew kawowca, lubujących się w wysokich zboczach górskich, wulkanicznej żyznej glebie, optymalnych opadach deszczu i umiarkowanej temperaturze powietrza – chłodnego nocą i upalnego w ciągu dnia, kraj ten jest idealnym miejscem uprawnym. Hodowane w takich warunkach nasiona dojrzewają powoli, chłonąc z otoczenia wszystko, co dla nich najlepsze. Ogromne znaczenie ma również obróbka dojrzałych owoców – zdecydowana większość zbiorów, poza nielicznymi dużymi plantacjami, podlega dokładnej ręcznej selekcji i obróbce na mokro. Tego rodzaju plantacyjna Arabika uprawiana jest bez użycia pestycydów i sztucznych nawozów, a całą swą szlachetność zawdzięcza urodzajnym glebom. Niebagatelny wkład w jakość kostarykańskiej kawy wnosi również tamtejszy rząd, bacznie czuwający nad jej wysoką gatunkowością. Działający w państwie Instytut Kawy zajmuje się prowadzeniem okresowych badań i testów naukowych, na podstawie których wprowadzane i uzupełniane są później restrykcyjne normy uprawy. Kostarykańscy plantatorzy nie pozostają jednak bez wsparcia – Instytut zapewnia im również szkolenia.

Tylko Arabica w Kostaryce

 

W Kostaryce uprawia się wyłącznie Arabikę, a hodowla Robusty jest wręcz zakazana.

W tym centralno-amerykańskim państwie spotkamy się głównie z dwoma odmianami nasion caffea arabica: Caturrą i Catuai, a największe plantacje kawowca znajdują się w pobliżu stolicy kraju, San Jose, w regionie Tarrazu. Oprócz tych odmian, Kostaryka bogata jest również w arabikę: Bourbon, Geisha, Sarchimor (Timor Hybrid x Caturra) oraz Villalobos.

Wśród najlepszych kaw tego kraju należy wymienić Monte Crisol Coffee z plantacji znajdującej się w West Central Valley, o słodkim smaku i delikatnym owocowym aromacie jagód. Costa Rica Alajuela Coffee to kolejna pozycja dla kawowych smakoszy. Plantacje zlokalizowane są w północno-centralnej części Kostaryki, na wysokości od 100 do 2 600 m n.p.m. Jednak większość kawowców najlepiej dojrzewa na wysokości 1 200-1 600 m n.p.m. Alajuela charakteryzuje się wyjątkowym jabłkowym i morelowym smakiem, co zawdzięczane jest podstawowym odmianom, które tam występują – Caturra i Catuai. Odmiany te najczęściej można spotkać także w Costa Rica Catargo Coffee, uprawianej na niewielkich plantacjach rejonu Valle Del Guarco, na wysokości 1 200-1 650 m n.p.m.

 

Costa Rica   – T E R R A Z U    H E R M A S A –

 

Nasza palarnia kawy w Krakowie sprowadza ziarna właśnie z rejonu Terrazu, a dokładniej z plantacji San Lorenzo. Ta 100% Arabika uprawiana jest na zboczach gór, które znajdują się od 1350 do 1700 m n.p.m. Poziom wypalenia Full City, a także mokra obróbka ziaren wzmagają naturalny smak i aromat tej kawy. Większość kaw z regionu Terrazu odznacza się wspomnianym Strictly High Grown coffees. Oprócz plantacji San Lorenzo, występują tam także farmy La Minita Coffee Farm oraz San Marcos de Terrazu. Kostarykańską kawę określa się najczęściej jako świeżą i lekką o smaku cytrusowym z nutami czekolady, orzechów i owoców, o zbalansowanej, lekko orzeźwiającej kwasowości i korzennym aromacie. Aromat Terrazu Hermasa jest dymny, o zapachu cygaro, a smak delikatnie słodki i łagodny. Pikantny dymny aromat z nutką czekolady, dopełniany jest przez lekki cukierkowy posmak. Costa Rica Terrazu Hermasa gwarantuje bardzo niską kwasowość (1/5) oraz łagodną intensywność smaku (2/5), który staje się wyjątkowy dzięki pikantnym i dymnym nutom. Kawa ziarnista idealnie sprawdzi się przy zaparzaniu napoju w ekspresach ciśnieniowych, ale także prasce francuskiej oraz aeropressie.

plantacja kawy w kostaryce

Ameryka północna

Australia i Oceania

Polecane produkty

Zestaw kaw GRANDE CREMA + GRANDE ESPRESSO

ZESTAW KAWOWY #1

Połączenie kaw w zestawie idealne jest dla osób lubiących kremowe espresso z intensywną goryczką – Grande Crema oraz delikatnym i łagodnym smakiem Arabici 100%, jaki gwarantują ziarna kawowca Brasil Santos.

Kawa z Brazylii Brasil Santos

BRASIL SANTOS

Ziarna kawy Santos doceniają koneserzy na całym świecie. Sprowadzamy je z gorącej Brazylii, która jest największym producentem kawy na świecie. Charakteryzują się łagodnym, delikatnym smakiem z niską kwasowością.

Kawa z Kostaryki Terrazu Hermasa

COSTARICA TARRAZU HERMASA

Tarrazu jest jednym z najbardziej cenionych rejonów upraw kaw, nie tylko w Kostaryce, ale na całym świecie. Ziarna, które z niego sprowadzamy łączą w sobie delikatnie słodki smak i pikantny aromat.

ZAPISZ SIĘ DO NASZEGO NEWSLETTERA!

  • Otrzymasz rabat -10% na pierwszy zakup!
  • Będziesz na bieżąco z kawowymi nowinkami!
  • Nie ominie Cię żadna promocja!