DARMOWA DOSTAWA OD 100,00 PLN

ZAMÓW DO 11.00 – WYSYŁKA W TEN SAM DZIEŃ

Kuba - Kawy Świata

Arabica, Robusta

Mayorga Café Cubano, Café Bustelo, Turquino Montanes

Nazwa

Mayorga Café Cubano, Café Bustelo, Turquino Montanes, Cubita, Montecristo Leyendo, Cohiba Atmosphere

RODZAJ

Coffea arabica: Typica, Bourbon

Coffea canephora

REGION UPRAWNY KAWY Z kuby

Sierra Maestra, Sierra del Escambray, Sierra del Rosario, Las Terrazas (Pinar del Rio)

SPECYFIKACJA KAWY z kuby

Intensywna, mocna goryczka, słodki smak, głęboki lekko czekoladowy aromat.

CIEKAWOSTKA

Picie kawy na Kubie urosło do rangi zwyczaju kulturowego. Kubańczycy bardzo często piją mała czarną, w dobrym towarzystwie, a tę chwilę relaksu wykorzystują na rozmowy i jako okazję do zawierania nowych znajomości.  Podczas tych spotkań pijane jest najczęściej kubańskie słodkie espresso, nazywane „cafe Cubano” lub „cafe cito” oraz„Cortadito” – słodkie espresso zwieńczone mleczną pianką. W czasie sjesty na stołach gości również tzw. „Colado”, czyli duża, czarna kawa nalewana do dzbanka, podawana wraz z filiżankami.

Kuba

 

to bez wątpienia miejsce warte zapamiętania na kawowej mapie świata. Wyspiarskie państwo w Ameryce Północnej, położone na Morzu Karaibskim to wymarzone miejsce na prawdzie rajskie wakacje. Białe karaibskie plaże, gorący klimat podzwrotnikowy, roztańczona Hawana, znany na całym świecie rum oraz zabytkowe samochody sprawiają, że Kuba jest miejscem niezwykłym, słynącym również z bardzo dobrej jakościowo Arabiki. Największa spośród wysp na Morzu Karaibskim posiada niezwykle urozmaicony krajobraz – w zachodniej jej części przeważają uprawy rolne i plantacje tytoniu, centralna część Kuby obfituje w górzyste wzniesienia, rzeki i bagna, z kolei na południowym wschodzie, w regionach zacienionych bujnymi lasami, na zboczach górskich uprawia się trzcinę cukrową i kawę.

KUBAŃSKIE KRZEWY KAWOWCA

 

Pierwszy kubański krzew kawowca został zasadzony w połowie XVIII wieku, niedaleko Hawany, stolicy państwa, przez nieznanego bliżej Hiszpana. Jednak pierwsze większe plantacje są zasługą Francuzów, którzy osiedlili się na wyspie na początku XIX wieku. Uciekający z Haiti koloniści, posiadający już pewne doświadczenie w uprawie nasion kawowca podnieśli ich jakość, czyniąc z nich główny towar eksportowy. Jednak pomimo obiecującego początku kubańska gospodarka uprawna, w wyniku między innymi rewolucji państwowej, wycofaniu embarga przez USA i upadku Związku Radzieckiego – uległa w drugiej połowie XX wieku upadkowi, a popyt na kawę spadł do minimum. Na szczęście w ostatnich latach sytuacja ta ulega stopniowym zmianom na korzyść dla kubańskich plantatorów i upraw kawowca. Wsparcie rządu w zakresie szkoleń, metod upraw oraz zdobywaniu nowych rynków zbytu spowodowały, że obecne roczna produkcja kawy na Kubie sięga 3 500 ton.

PLANTACJE kawy na kubie

 

Plantacje kawy, zajmujące na Kubie tereny należące do tzw. pasa kawowego, rozciągającego się między zwrotnikiem Raka i Koziorożca, swój intensywny i bogaty bukiet smakowy zawdzięczają doskonałym warunkom klimatycznym oraz coraz wyższym standardom uprawy. Plantacje rozmieszczone są tutaj na wysokich stokach gór Sierra Maestra, Sierra del Escambray, Sierra del Rosario oraz Las Terrazas (Pinar del Rio) charakteryzujących się żyzną glebą bogatą w minerały. Ogromne znaczenie dla plonów posiada również sam sposób ich pozyskiwania – owoce kawowca dojrzewające w niewielkich domowych gospodarstwach zbierane są ręcznie i poddaje obróbce na mokro. Ponadto, od kilku lat plantatorzy mogą liczyć na wsparcie ze strony rządu, wprowadzającego cykliczne programy szkoleniowe.

Kubańczycy mogą poszczycić się wspaniałej jakości Arabicą i Robustą, a najpopularniejszym na świecie rodzajem kubańskiej kawy jest Torquino, pozyskiwane z nasion Arabiki rosnących we wschodniej i centralnej części wyspy, na wysokości od 400-800 m n.p.m.

Kawa Cuba Torquino posiada zróżnicowany smak o wyważonej lub nieznacznej kwasowości z nutami korzennymi i tytoniowymi, o aromatycznym posmaku słodkiego karmelu, kakao i czekolady.

Stosunkowo niewielkie wysokości to tereny uprawne umiłowane również przez kolejny pochodzący z Kuby gatunek kawy – Serrano Superior, o bogatym i czystym profilu smakowym. Poddawana obróbce na mokro charakteryzuje się lekko słodkim smakiem migdałowo-karmelowym i dymno-owocowym aromatem. Wyczuwalne są w niej również nuty pikantnych przypraw i orzechów. Kubańczycy piją ją z dodatkiem rumu i cukru.

 

TYPY KAW – Kuba

 

Cafecito/Café Cubano – tradycyjna kawa kubańska. Podwójnie mocniejsza niż Americano, serwowana w małej filiżance.

Colada – duża kawa, serwowana z kilkoma małymi filiżankami, idealnie nadająca się na wspólne spotkania towarzyskie z przyjaciółmi

Café con Leche – kawa serwowana z gorącym, spienionym mlekiem w osobnej filiżance.

Cortadito – kawa zmieszana z kilkoma łyżeczkami spienionego mleka

Ameryka północna

Australia i Oceania

Polecane produkty

Zestaw kaw GRANDE CREMA + GRANDE ESPRESSO

ZESTAW KAWOWY #1

Połączenie kaw w zestawie idealne jest dla osób lubiących kremowe espresso z intensywną goryczką – Grande Crema oraz delikatnym i łagodnym smakiem Arabici 100%, jaki gwarantują ziarna kawowca Brasil Santos.

Kawa z Brazylii Brasil Santos

BRASIL SANTOS

Ziarna kawy Santos doceniają koneserzy na całym świecie. Sprowadzamy je z gorącej Brazylii, która jest największym producentem kawy na świecie. Charakteryzują się łagodnym, delikatnym smakiem z niską kwasowością.

Kawa z Kostaryki Terrazu Hermasa

COSTARICA TARRAZU HERMASA

Tarrazu jest jednym z najbardziej cenionych rejonów upraw kaw, nie tylko w Kostaryce, ale na całym świecie. Ziarna, które z niego sprowadzamy łączą w sobie delikatnie słodki smak i pikantny aromat.

ZAPISZ SIĘ DO NASZEGO NEWSLETTERA!

  • Otrzymasz rabat -10% na pierwszy zakup!
  • Będziesz na bieżąco z kawowymi nowinkami!
  • Nie ominie Cię żadna promocja!