PLANTACJE kawy na kubie
Plantacje kawy, zajmujące na Kubie tereny należące do tzw. pasa kawowego, rozciągającego się między zwrotnikiem Raka i Koziorożca, swój intensywny i bogaty bukiet smakowy zawdzięczają doskonałym warunkom klimatycznym oraz coraz wyższym standardom uprawy. Plantacje rozmieszczone są tutaj na wysokich stokach gór Sierra Maestra, Sierra del Escambray, Sierra del Rosario oraz Las Terrazas (Pinar del Rio) charakteryzujących się żyzną glebą bogatą w minerały. Ogromne znaczenie dla plonów posiada również sam sposób ich pozyskiwania – owoce kawowca dojrzewające w niewielkich domowych gospodarstwach zbierane są ręcznie i poddaje obróbce na mokro. Ponadto, od kilku lat plantatorzy mogą liczyć na wsparcie ze strony rządu, wprowadzającego cykliczne programy szkoleniowe.
Kubańczycy mogą poszczycić się wspaniałej jakości Arabicą i Robustą, a najpopularniejszym na świecie rodzajem kubańskiej kawy jest Torquino, pozyskiwane z nasion Arabiki rosnących we wschodniej i centralnej części wyspy, na wysokości od 400-800 m n.p.m.
Kawa Cuba Torquino posiada zróżnicowany smak o wyważonej lub nieznacznej kwasowości z nutami korzennymi i tytoniowymi, o aromatycznym posmaku słodkiego karmelu, kakao i czekolady.
Stosunkowo niewielkie wysokości to tereny uprawne umiłowane również przez kolejny pochodzący z Kuby gatunek kawy – Serrano Superior, o bogatym i czystym profilu smakowym. Poddawana obróbce na mokro charakteryzuje się lekko słodkim smakiem migdałowo-karmelowym i dymno-owocowym aromatem. Wyczuwalne są w niej również nuty pikantnych przypraw i orzechów. Kubańczycy piją ją z dodatkiem rumu i cukru.
TYPY KAW – Kuba
Cafecito/Café Cubano – tradycyjna kawa kubańska. Podwójnie mocniejsza niż Americano, serwowana w małej filiżance.
Colada – duża kawa, serwowana z kilkoma małymi filiżankami, idealnie nadająca się na wspólne spotkania towarzyskie z przyjaciółmi
Café con Leche – kawa serwowana z gorącym, spienionym mlekiem w osobnej filiżance.
Cortadito – kawa zmieszana z kilkoma łyżeczkami spienionego mleka