DARMOWA DOSTAWA OD 100,00 PLN

ZAMÓW DO 11.00 – WYSYŁKA W TEN SAM DZIEŃ

Malawi - Kawy Świata

Arabica, Robusta

Malawi Peaberry Coffee,

Malawi Mzuzu, Grand Paradé Coffee Malawi Mzuzu

Nazwa

Malawi Peaberry Coffee, Malawi Mzuzu, Grand Paradé Coffee Malawi AA Mzuzu, Malawi Ngapani Peaberry, Cafe Du Monde Coffee Chicory

RODZAJ

Coffea arabica: Caturra, Catimor, Catuai, Geisha, K7, SL28/SL34, Bourbon

Coffea canephora

REGION UPRAWNY KAWY Z malawi

Ntchisi, Mchinji, Dowa, Dedza, Ntcheu, Neno, Zomba, Mangochi

SPECYFIKACJA KAWY z malawi

Naturalnie słodki smak, przełamany intensywnością ciemno palonych ziaren, o zapachu cytrusów. Lekki gorzki, czekoladowo-orzechowy posmak.

CIEKAWOSTKA

Przypuszcza się, że w Malawi działa około 4 000 niewielkich plantacji, które zrzeszyły się pod nazwą Mzuzu Coffee Planters Cooperative Union.

Malawi

 

to niewielkie państwo we wschodniej Afryce, nazywane gorącym sercem kontynentu. Kraj nie posiada dostępu do morza, ale na jego terytorium leży jezioro Niasa, trzecie co do wielkości jezioro Afryki powstałe w wyniku ruchów tektonicznych na obszarze Wielkich Rowów Afrykańskich, otoczone plażami i zielonymi wzgórzami, nazywane również Jeziorem Tysiąca Gwiazd. Republika Malawi nie jest ani znanym, ani popularnym turystycznie krajem pomimo, że uznawane jest za najbezpieczniejsze i najbardziej przyjazne dla obcokrajowców państwo Czarnej Afryki. Na jego dobrą renomę wpływa ostatnio również fakt, że z roku na rok jest coraz bardziej doceniany na rynku kaw speciality.

KAWA W MALAWI

 

Pierwsze sadzonki kawy pojawiły się w Malawi za sprawą Brytyjczyków, a konkretnie osoby szkockiego misjonarza Johna Buchnan, który zasadził drzewo kawowca odmiany Arabika w południowej części państwa, w regionie Blantyre – podobno ziarna pochodziły Royal Botanic Garden w Edinburgu, z którego pochodzą pierwsze malawijskie nasiona. Jednak precyzyjne określenie początków upraw poszczególnych gatunków jest niemożliwe ze względu na zróżnicowanie regionów, w których występowały. Pewnym jednak jest, że w Malawi przeważają plantacje etiopskiej Geisha i Catimor – oprócz nich znajdziemy tutaj również odmiany, takie jak Cattura, Agaro, P3, F6, SL28.

Tak jak we wszystkich krajach położonych w obrębie tzw. pasa kawowego również w Malawi panują warunki klimatyczne idealne do uprawy ziaren kawowca.

Plantacje kawy w Malawi

 

Podrównikowa strefa, bogactwo wyżyn i masywów górskich wpływają na wysoką jakość ziaren uprawianych z reguły na dużych plantacjach. W Malawi istnieje kilka farm i obszarów słynących z uprawy kawy, a plantacje to najczęściej małe rodzinne gospodarstwa rolne nie przekraczające dwóch hektarów. Niewielkich rozmiarów powierzchnia pozwala na zasadzenie nie więcej niż 200 krzaków kawowca, których owoce zbierane są wyłącznie ręcznie, podawane obróbce na mokro i równomiernie rozkładane na stołach, które zamiast blatu mają siatkę o drobnych oczkach, umożliwiającą równomierny dostęp powietrza do wszystkich ziaren. Tak przygotowane nasiona suszone są na słońcu.

Pomimo, że liczba farm w Malawii stale wzrasta, to niezmiennie za najpopularniejszy uchodzi region Mapanga w południowej części państwa, gdzie kawa uprawiana jest w okolicach miasta Namadzi, od początku 1980 roku. Kawy z tego regionu to głównie odmiana Arabika Catimor oraz o zbalansowanym smaku, niskiej kwasowości i przeciętnej zawartości kofeiny, uprawiana na zróżnicowanych wysokościach – od 1 030 m n.p.m. do 2 500 m n.p.m.. Wysoka jakość dojrzałych owoców pozwala określać ziarna mianem speciality.

Rosnąca na południu kraju kawa jest niezwykle intrygująca w smaku – mocno owocowa, z wyczuwalną nutą karmelu, orzechów i przebijających się przypraw korzennych. Słodka i delikatna.

plantacja kawy z malawi

Ameryka północna

Australia i Oceania

Polecane produkty

Zestaw kaw GRANDE CREMA + GRANDE ESPRESSO

ZESTAW KAWOWY #1

Połączenie kaw w zestawie idealne jest dla osób lubiących kremowe espresso z intensywną goryczką – Grande Crema oraz delikatnym i łagodnym smakiem Arabici 100%, jaki gwarantują ziarna kawowca Brasil Santos.

Kawa z Brazylii Brasil Santos

BRASIL SANTOS

Ziarna kawy Santos doceniają koneserzy na całym świecie. Sprowadzamy je z gorącej Brazylii, która jest największym producentem kawy na świecie. Charakteryzują się łagodnym, delikatnym smakiem z niską kwasowością.

Kawa z Kostaryki Terrazu Hermasa

COSTARICA TARRAZU HERMASA

Tarrazu jest jednym z najbardziej cenionych rejonów upraw kaw, nie tylko w Kostaryce, ale na całym świecie. Ziarna, które z niego sprowadzamy łączą w sobie delikatnie słodki smak i pikantny aromat.

ZAPISZ SIĘ DO NASZEGO NEWSLETTERA!

  • Otrzymasz rabat -10% na pierwszy zakup!
  • Będziesz na bieżąco z kawowymi nowinkami!
  • Nie ominie Cię żadna promocja!