Malawi
to niewielkie państwo we wschodniej Afryce, nazywane gorącym sercem kontynentu. Kraj nie posiada dostępu do morza, ale na jego terytorium leży jezioro Niasa, trzecie co do wielkości jezioro Afryki powstałe w wyniku ruchów tektonicznych na obszarze Wielkich Rowów Afrykańskich, otoczone plażami i zielonymi wzgórzami, nazywane również Jeziorem Tysiąca Gwiazd. Republika Malawi nie jest ani znanym, ani popularnym turystycznie krajem pomimo, że uznawane jest za najbezpieczniejsze i najbardziej przyjazne dla obcokrajowców państwo Czarnej Afryki. Na jego dobrą renomę wpływa ostatnio również fakt, że z roku na rok jest coraz bardziej doceniany na rynku kaw speciality.
KAWA W MALAWI
Pierwsze sadzonki kawy pojawiły się w Malawi za sprawą Brytyjczyków, a konkretnie osoby szkockiego misjonarza Johna Buchnan, który zasadził drzewo kawowca odmiany Arabika w południowej części państwa, w regionie Blantyre – podobno ziarna pochodziły Royal Botanic Garden w Edinburgu, z którego pochodzą pierwsze malawijskie nasiona. Jednak precyzyjne określenie początków upraw poszczególnych gatunków jest niemożliwe ze względu na zróżnicowanie regionów, w których występowały. Pewnym jednak jest, że w Malawi przeważają plantacje etiopskiej Geisha i Catimor – oprócz nich znajdziemy tutaj również odmiany, takie jak Cattura, Agaro, P3, F6, SL28.
Tak jak we wszystkich krajach położonych w obrębie tzw. pasa kawowego również w Malawi panują warunki klimatyczne idealne do uprawy ziaren kawowca.