DARMOWA DOSTAWA OD 100,00 PLN

ZAMÓW DO 11.00 – WYSYŁKA W TEN SAM DZIEŃ

Meksyk - Kawy Świata

Arabica

Mexico Huatusco, New Mexico Piñon, Volcanica Mexican

Nazwa

New Mexico Piñon, Volcanica Mexican, Cafe De Olla Mexican, Anthony’s Organic Mexican, Lucas Organix Mexican, Krakowska Palarnia Kawy Mexico Huatusco

RODZAJ

Coffea arabica: Bourbon, Caturra, Maragogype, Mundo Novo

REGION UPRAWNY KAWY Z meksyku

Alturra, Chiapas, Coatepec, Oaxaca, Maragogype

SPECYFIKACJA KAWY z meksyku

Zrównoważony poziom słodyczy, delikatna kwasowość, łagodny smak, z nutami czekoladowo-orzechowymi i cytrusowymi.

CIEKAWOSTKA

Meksykańska kawa zakorzeniła się w sercach i kubkach smakowych obywateli państwa tak mocno, że nie stanowi już tylko towaru eksportowego – spośród ponad 4 milionów worków produkowanych tam rocznie ponad połowa konsumowana jest w kraju. Oprócz popularnych i licznych kawiarni duże ilości kawy wykorzystywane są również do produkcji likierów, kosmetyków i ozdób.

Meksyk

 

to wyżynno-górzysty kraj w Ameryce Północnej, niemal w całości położony na wysokości powyżej 1 000 m n.p.m. W centralnej części północnego i środkowego Meksyku rozciąga się rozległa Wyrzyna Meksykańska otoczona wschodnimi i zachodnimi górami Sierra Madre, przeplatana głębokimi kotlinami rzecznymi. W północnej i środkowej części państwa panuje bardzo suchy klimat zwrotnikowy, z kolei w części południowej – wilgotny podrównikowy. Zróżnicowany klimat wpływa na ukształtowanie terenu. Meksykańskie Stany Zjednoczone to miejsce słynące z jednych z najpiękniejszych plaż świata, bogatych hacjend, wybornej tequili i wielobarwnych strojów oraz kawy, znajdującej się w pierwszej dziesiątce światowych producentów.

ROZWÓJ PLANTACJI KAWOWCÓW

 

Kawa zawitała do Meksyku pod koniec XVIII wieku, początkowo tylko do miejscowości Veracruz. Pierwsze sadzonki pochodziły z Kuby i Dominikany, a pierwszymi farmerami byli imigranci przybyli z Włoch i Niemiec. Sam eksport kawy rozpoczął się dopiero w latach siedemdziesiątych XIX wieku. Przynosząca niespodziewane zyski uprawa krzewów kawowca rozwijała się z roku na rok, a skolonizowane plantacje trafiły w ręce niewielkich domowych przedsiębiorstw rolnych, stając się głównym źródłem dochodów dla połowy miliona meksykańskich rolników. Do 1989 roku kawowa agrokultura kontrolowana była przez Instituto Mexicano del Cafe, rozwiązane w wyniku kryzysu wewnątrzpaństwowego. Niestety nie pozostało to bez wpływu na plantacje – pozbawieni nadzoru i wsparcia rolnicy nie potrafili odnaleźć się w nowej sytuacji, w wyniku czego uprawa meksykańskiego kawowca dopiero od niedawna stara się odzyskać dawną świetność.

MAŁE RODZINNE GOSPODARSTWA

 

Do dnia dzisiejszego ziarna kawy hodowane są w niewielkich gospodarstwach, zbierane ręcznie i poddawane mokrej obróbce. Jakość nasion uzależniona jest od regionów, a w Meksyku najpopularniejsze i uznawane za najlepsze są okolice Chiapas, w południowej części kraju.

W najwyższych partiach górskich, w południowej części państwa uprawiane są ziarna Altura (hiszp. szczyty), charakteryzujące się niską zawartością kofeiny, o zrównoważonym poziomie słodyczy i kwasowości, delikatne w smaku, z nutami czekoladowo-orzechowymi i cytrusowymi. Z wysokogórskich plantacji pochodzą również ziarna Coatepec, a w południowej części państwa, w stanie Oaxaca uprawiane są nasiona o tej samej nazwie, w smaku migdałowo-czekoladowe, o niskiej kwasowości. Z kolei Chiapas, znane również jako Tapachula, najlepiej owocują w południowo-zachodnim Meksyku, a zawarta w nich słodycz trzciny cukrowej i brzoskwini jest idealnie zrównoważona przez pikantny posmak goździków. Tak jak w Gwatemali, również w Meksyku miłośnicy kawy znajdą wyśmienita, przez niektórych uważane za najlepsze na świecie dorodne ziarna odmiany Maragogype, Mundo Novo oraz Caturra o wysokiej zawartości kofeiny i intensywnym smaku zrodzonym z długiego okresu dojrzewania. Słodki aromat wanilii, miodu i winogron skusi najbardziej wybrednych miłośników kawy.

MEXICO HUATUSCO

 

Krakowska Palarnia Kawy sprowadza różnorodne kawy kwartalnie, jedną z nich jest Mexico Huatusco. To kawa charakteryzująca się głębią orzechowo-czekoladowego smaku, z nutką czerwonego jabłka i wiśni, a także intensywnością karmelowego aromatu, z lekką ostrością.  Mokra obróbka ziaren oraz odpowiednio dobrany sposób wypalenia ziaren Full City Medium do Full City+ wpływają na intensywny i średnio kwasowy (3/5) smak, który w połączeniu z silnym aromatem i posmakiem suchych orzechów stanowi wyjątkową kompozycję z Ameryki Północnej.

plantacja kawy z meksyku

Ameryka północna

Australia i Oceania

Polecane produkty

Zestaw kaw GRANDE CREMA + GRANDE ESPRESSO

ZESTAW KAWOWY #1

Połączenie kaw w zestawie idealne jest dla osób lubiących kremowe espresso z intensywną goryczką – Grande Crema oraz delikatnym i łagodnym smakiem Arabici 100%, jaki gwarantują ziarna kawowca Brasil Santos.

Kawa z Brazylii Brasil Santos

BRASIL SANTOS

Ziarna kawy Santos doceniają koneserzy na całym świecie. Sprowadzamy je z gorącej Brazylii, która jest największym producentem kawy na świecie. Charakteryzują się łagodnym, delikatnym smakiem z niską kwasowością.

Kawa z Kostaryki Terrazu Hermasa

COSTARICA TARRAZU HERMASA

Tarrazu jest jednym z najbardziej cenionych rejonów upraw kaw, nie tylko w Kostaryce, ale na całym świecie. Ziarna, które z niego sprowadzamy łączą w sobie delikatnie słodki smak i pikantny aromat.

ZAPISZ SIĘ DO NASZEGO NEWSLETTERA!

  • Otrzymasz rabat -10% na pierwszy zakup!
  • Będziesz na bieżąco z kawowymi nowinkami!
  • Nie ominie Cię żadna promocja!