NEPALSKIE POLA UPRAWNE
Uprawa nepalskiej kawy to młode przedsięwzięcie, liczące niewiele ponad 60 lat. Sadzonki przywiózł z Birmy do Nepalu mnich Hira Giri, a pierwszym regionem uprawnym było Gulmi. Początkowo kawowiec używany był wyłącznie lokalnie, w turystyce, jednak z czasem, gdy dostrzeżono jego potencjał, został wykorzystany do gospodarczego rozwoju kraju. Pomimo, że eksport nepalskiej kawy liczy zaledwie nieco ponad 10 lat, to obecnie jej uprawa zapewnia źródło utrzymania ponad połowie obywateli, a liczba niewielkich przedsiębiorstw uprawnych z roku na rok wzrasta.
BOURBON, TYPICA I CATURRA
Wysokogórskie pola uprawne, dzięki żyznej, odpowiednio nawodnionej glebie, nieskażonemu, świeżemu powietrzu oraz otoczeniu 8 najwyższych gór świata dostarczających plantacjom himalajskiej wody, dają słodko pachnące ziarna o niepowtarzalnym smaku owoców, orzechów i przypraw korzennych.
Kawowce są tutaj naturalnie nawożone, a ich owoce powoli dojrzewają w cieniu. Zbierane wyłącznie ręcznie podlegają dokładnej selekcji, następnie poddawane są procesowi fermentacji (od jednej do półtorej doby) oraz obróbce „na mokro”. Oddzielone od miąższu ziarna suszone są następnie na słońcu. Do najpopularniejszych w Nepalu regionów upraw należy dolina leżąca u stów góry Nuwakot, gdzie kawa uprawiana jest na wysokości od 1 600 do 1 700 m n.p.m. i pochodzi z krzaków Arabika odmiany Bourbon, Typica i Caurra. Nepal do bez wątpienia wschodząca gwiazda świata kawy o ogromnym potencjale.