DARMOWA DOSTAWA Z KODEM: ESPRESSO

ZAMÓW DO 12.00 – WYSYŁKA W TEN SAM DZIEŃ

Nepal - Kawy Świata

Arabica

Himalayan Java, Himalayan Ontop Organic, Buddha Organic Coffee

Nazwa

Himalayan Java, Himalayan Ontop Organic Coffee Estate, Nepal Everest Coffee, Everest Lauda Coffee, Buddha Organic Coffee, Sherpa’s Coffee

RODZAJ

Coffea arabica: Bourbon, Typica

REGION UPRAWNY KAWY Z nepalu

Rukum, Palpa, Nuwakot, Gorkha, Baglung, Guimi, Tana, Kaski, Dhading, Sindhull, Ilam

SPECYFIKACJA KAWY z nepalu

Smak owoców, orzechów i przypraw korzennych, o średnio-wysokiej kwasowości, aromat lekko czekoladowy

CIEKAWOSTKA

Nepal Himalaya to kawa w 100% organiczna, której produkcja jest w całkowicie zgodna z naturą. W procesie uprawy nie używa się nawozów sztucznych oraz innych wspomagaczy i środków ochrony roślin.

Nepal

 

to niewielkie państwo śródlądowe położone w Azji Południowej, w środkowej części Himalajów, pomiędzy Tybetem a Indiami, nie posiadające dostępu do morza, za to z dostępem do zapierających dech w piersiach widoków. Ponad 80% powierzchni kraju zajmują góry o średniej wysokość 6 000 m n.p.m., a główny łańcuch Himalajów rozciąga się w północnej części państwa – najwyższy szczyt Himalajów Wysokich, Mount Everest, wznosi się na wysokość około 8 850 m n.p.m. W tym regionie wznosi się również siedem innym ośmiotysięczników i panuje tu klimat typowo górski. Z kolei na południu Nepalu, w dżungli i Nizinie Hindustańskiej, mamy do czynienia z klimatem zwrotnikowym monsunowym.

Znany przede wszystkim z alpinistyki Nepal 75% swoich dochodów czerpie z rolnictwa, w tym z uprawy ziaren kawowca, dla których położenie geograficzne, rodzaj gleby, monsunowy klimat oraz bujna przyroda to warunki idealne.

Nepal to kraj przede wszystkim dla aktywnych miłośników gór, trekkingu i wspinaczki. Jednak ten różnorodny azjatycki kraj przyciągnie każdego miłośnika dzikiej i naturalnej flory i fauny, subtropikalnej dżungli, rwących, malowniczych rzek oraz klimatycznych miast z wyjątkową architekturą mieszkalna i świątynną.

kawa z nepalu
kawa z nepalu

NEPALSKIE POLA UPRAWNE

 

Uprawa nepalskiej kawy to młode przedsięwzięcie, liczące niewiele ponad 60 lat. Sadzonki przywiózł z Birmy do Nepalu mnich Hira Giri, a pierwszym regionem uprawnym było Gulmi. Początkowo kawowiec używany był wyłącznie lokalnie, w turystyce, jednak z czasem, gdy dostrzeżono jego potencjał, został wykorzystany do gospodarczego rozwoju kraju. Pomimo, że eksport nepalskiej kawy liczy zaledwie nieco ponad 10 lat, to obecnie jej uprawa zapewnia źródło utrzymania ponad połowie obywateli, a liczba niewielkich przedsiębiorstw uprawnych z roku na rok wzrasta.

BOURBON, TYPICA I CATURRA

 

Wysokogórskie pola uprawne, dzięki żyznej, odpowiednio nawodnionej glebie, nieskażonemu, świeżemu powietrzu oraz otoczeniu 8 najwyższych gór świata dostarczających plantacjom himalajskiej wody, dają słodko pachnące ziarna o niepowtarzalnym smaku owoców, orzechów i przypraw korzennych.

Kawowce są tutaj naturalnie nawożone, a ich owoce powoli dojrzewają w cieniu. Zbierane wyłącznie ręcznie podlegają dokładnej selekcji, następnie poddawane są procesowi fermentacji (od jednej do półtorej doby) oraz obróbce „na mokro”. Oddzielone od miąższu ziarna suszone są następnie na słońcu. Do najpopularniejszych w Nepalu regionów upraw należy dolina leżąca u stów góry Nuwakot, gdzie kawa uprawiana jest na wysokości od 1 600 do 1 700 m n.p.m. i pochodzi z krzaków Arabika odmiany Bourbon, Typica i Caurra. Nepal do bez wątpienia wschodząca gwiazda świata kawy o ogromnym potencjale.

nepal kawa

Ameryka północna

Australia i Oceania

Polecane produkty

Zestaw kaw GRANDE CREMA + GRANDE ESPRESSO

ZESTAW KAWOWY #1

Połączenie kaw w zestawie idealne jest dla osób lubiących kremowe espresso z intensywną goryczką – Grande Crema oraz delikatnym i łagodnym smakiem Arabici 100%, jaki gwarantują ziarna kawowca Brasil Santos.

Kawa z Brazylii Brasil Santos

BRASIL SANTOS

Ziarna kawy Santos doceniają koneserzy na całym świecie. Sprowadzamy je z gorącej Brazylii, która jest największym producentem kawy na świecie. Charakteryzują się łagodnym, delikatnym smakiem z niską kwasowością.

Kawa z Kostaryki Terrazu Hermasa

COSTARICA TARRAZU HERMASA

Tarrazu jest jednym z najbardziej cenionych rejonów upraw kaw, nie tylko w Kostaryce, ale na całym świecie. Ziarna, które z niego sprowadzamy łączą w sobie delikatnie słodki smak i pikantny aromat.