DARMOWA DOSTAWA Z KODEM: ESPRESSO

ZAMÓW DO 12.00 – WYSYŁKA W TEN SAM DZIEŃ

Nikaragua - Kawy Świata

Arabica

Pacamara Coffee, Rio Coco Coffee, Segovia, Organic Nicaraguan Coffee

Nazwa

Jinotega Coffee, Matagalpa Coffee, Pacamara Coffee, Rio Coco Coffee, Segovia, Organic Nicaraguan Coffee

RODZAJ

Coffea arabica: Bourbon, Maragogype, Caturra, Pacas, Pacamara, Timor, Yellow/Red Catuai, Maracaturra

REGION UPRAWNY KAWY Z nikaragui

Esteli, Madriz, Managua/Granada, Segovia, Jinotega, Matagalpa

SPECYFIKACJA KAWY Z NIKARAGUi

Smak dojrzałych truskawek, słodkich brzoskwiń i jabłek przeplatany nutą jaśminu, gorzkiej czekolady i karmelu. Korzenny i kakaowy aromat.

CIEKAWOSTKA

Kilkadziesiąt lat temu w Nikaragui i innych krajach regionu rozpowszechniła się hybryda pochodząca od klasycznej Caturry i Timoru (naturalnej mieszanki arabiki i robusty z Timoru), znana pod nazwą Catimor. Charakteryzuje się ona znacznie większa odpornością choroby oraz wysoką wydajnością. Profil smakowy tej kawy jest jednak zdecydowanie uboższy niż odmian klasycznych.

Nikaragua

 

to magiczny zakątek świata w Ameryce Środkowej, położony między Hondurasem a Kostaryką, urzekający tropikalnymi krajobrazami, lasami deszczowymi, prażącym słońcem i niewielkimi wyspami wulkanicznymi oblewanymi przez wody Oceanu Spokojnego i Zatoki Meksykańskiej. Najbardziej wysunięty na północny-zachód kraniec kraju jest górzysto-wulkaniczny, a gleba zawdzięcza swój urodzaj właśnie pyłom wulkanicznym wytwarzanym przez pasmo czterdziestu wulkanów rozciągające się wzdłuż wybrzeża pacyficznego. To w tych okolicach, o idealnych warunkach geograficznych i temperaturze przekraczającej 25oC, znajdziemy liczne plantacje kawy i trzciny cukrowej skąpane w gorącym, wilgotnym powietrzu.

BURZLIWE LOSY KAWOWCÓW

 

Kariera kawy w Nikaragui rozpoczęła się w połowie XIX wieku, czyli w okresie, w którym produkcja kawy była intensywnie wspierana przez rząd. w tym czasie większość plantacji skupiała się w rękach największych rodzin, a roczna produkcja nasion kawowca sięgała 6 tysięcy ton generując dochody w wysokości 55% krajowego budżetu. Rozwijający się prężnie przemysł kawowy uległ załamaniu dopiero w latach 70-tych XX wieku, w wyniku antyreżimowych powstań rewolucyjnych i wojna domową trwającą do końca lat 80-tych. Stopniowa odbudowa i ponowny rozwój agrokultury kawowej w Nikaragui nastąpił z początkiem lat 90-tych, gdy sytuacja polityczna uległa stabilizacji.

Największe i najpopularniejsze plantacje nasion kawowca znajdują się obecnie w trzech regionach Nikaragui: Matagalpa, Segovia, Jinotega.

Uprawiane są tutaj wyłącznie ziarna Arabiki w klasycznych jej odmianach – Bourbon, Maragogype, Caturra, Pacas. Nowość na rynku kawowym stanowi tutaj pochodząca z Salwatoru mieszanka odmiany Pacas i Maragogype, znana pod nazwą Pacamara, charakteryzująca się podłużnymi ziarnami o dużej wielkości i niezwykle bogatym profilem smakowym z wyczuwalnymi nutami kwiatów i cytrusów.

uprawa kawy w nikaragua
uprawa kawy nikaragua

CHARAKTERYSTYKA PLANTACJI

 

Krzewy kawowca w Nikaragui uprawiane są na dużych wysokościach,  na niewielkich plantacjach o maksymalnej powierzchni sięgającej 3 hektarów, ocienionych innymi drzewami, co w efekcie zapewnia powolne dojrzewanie owoców, zbieranych ręcznie, suszonych na słońcu, poddawanych obróbce „na mokro” i ponownie suszonych. Krzewy kawowca dojrzewają na wysokości między 1 100 a 1 400 m n.p.m.. Czas zbiorów w Nicaragui przypada na okres od stycznia do maja.

Kawa Nicaragua charakteryzuje się zróżnicowanym i bardzo bogatym bukietem smakowym. Dodatkowo wprawionych smakoszy kawy urzeknie korzenny i kakaowy aromat.

W jednej filiżance kawy poczujemy dojrzałe truskawki, słodkie brzoskwinie i jabłka przeplatane nutą jaśminu, gorzkiej czekolady, a nawet karmelu.

Przeważająca większość terenów, zwłaszcza w regionie Jinotego, należy do Indian z plemienia Chorotega, a plantacje kawy są w Nikaragui objęte programem Women’s Fund Projects, mającym na celu poprawę złej sytuacji kobiet poprzez zapewnienie im stałego miejsca pracy.

plantacja nikaragua

Ameryka północna

Australia i Oceania

Polecane produkty

Zestaw kaw GRANDE CREMA + GRANDE ESPRESSO

ZESTAW KAWOWY #1

Połączenie kaw w zestawie idealne jest dla osób lubiących kremowe espresso z intensywną goryczką – Grande Crema oraz delikatnym i łagodnym smakiem Arabici 100%, jaki gwarantują ziarna kawowca Brasil Santos.

Kawa z Brazylii Brasil Santos

BRASIL SANTOS

Ziarna kawy Santos doceniają koneserzy na całym świecie. Sprowadzamy je z gorącej Brazylii, która jest największym producentem kawy na świecie. Charakteryzują się łagodnym, delikatnym smakiem z niską kwasowością.

Kawa z Kostaryki Terrazu Hermasa

COSTARICA TARRAZU HERMASA

Tarrazu jest jednym z najbardziej cenionych rejonów upraw kaw, nie tylko w Kostaryce, ale na całym świecie. Ziarna, które z niego sprowadzamy łączą w sobie delikatnie słodki smak i pikantny aromat.