LOKALNE FARMY
W małym górskim miasteczku Boquete, na zachodzie Prowincji Chiriqui kawa uprawiana jest przez lokalne farmy, takie jak Finca Dos Jefes, Finca Lerida czy Finca la Milagrosa. Finca Dos Jefes to farma usytuowana 1400 m n.p.m. w regionie El Salto. Znajduje się tam ponad 8000 drzew kawowców, takich jak Caturra, Catuhai, Criollo i Geisha.
Kawy z tego rejonu nazywane są Cafes de la Luna, ponieważ plantatorzy uprawiają ziarna w zależności od faz księżyca. Panamczycy wierzą, że praktyki te wpływają na zdrowie drzew kawowców, które dzięki temu dostarczają kawę najwyższej jakości.
W czasie pełni i faz wschodzącego księżyca dostarcza się glebie organiczne składniki odżywcze, a podczas nowiu i zachodzącego księżyca drzewka są pielęgnowane i przycinane aby przygotować je na wzrost podczas cyklu wschodzącego.
Kawa z drugiej wspomnianej plantacji Finca Lerida zobyła pierwsze miejsce wśród 119 kaw z 15 krajów w Cupping Pavilion na Boston SCAA – Specialty Coffee Association of America. Finca la Milagrosa znajduje się na północnym-zachodzie kraju, niedaleko gór Range i wulkanu Baru. Uprawia się tam kilka rodzajów arabiki: Typica, Geisha, Catuay, Pache oraz Mundo Novo.
ODMIANY COFFEA ARABICA
Uprawa krzewów kawowca w Panamie jest zróżnicowana pod względem gatunku nasion. Panamczycy miłują się w ziarnach Bourbon, Camorra, Catuai, Geisha, Mocha, Pacamara i Remon Typica. Największa ilość plantacji zajmuje tereny tzw. Doliny Księżyca, w zachodniej części kraju, w górzystym rejonie. Takie usytuowanie – na odpowiedniej wysokości oraz na żyznej wulkanicznej glebie – w połączeniu z idealnymi warunkami klimatycznymi, czystym powietrzem i nasłonecznionymi stokami, stwarza idealne warunki uprawne i sprzyja wytwarzaniu wysokiej rangi produktu.
Sprzyjające warunki przyrodnicze zostały bardzo dobrze wykorzystane przez panamskich plantatorów, kładących nacisk przede wszystkim na wysoki poziom upraw organicznych. Do użyźniania plantacji nie używa się sztucznych nawozów – hodowcy polegają wyłącznie na czynnikach naturalnych, takich jak azot wytwarzany przez rośliny strączkowe. Owoce kawowca dojrzewają powoli w cieniu, następnie zbierane są ręcznie i poddawane obróbce mokrej. Warto pamiętać, że w Panamie uprawa nasion kawowca nie podlega żadnym regulacjom państwowym, a niewielkie przedsiębiorstwa zajmujące się jej uprawą polegają wyłącznie na wzajemnym doświadczeniu rolników.
Profil smakowy większości kaw pochodzących z upraw panamskich można ogólnie określić jako bardzo słodki, o aromacie kwiatów, tropikalnych owoców, takich jak mango, papaja, marakuja, niemal całkowicie pozbawiony goryczy i kwasowości.