DARMOWA DOSTAWA Z KODEM: ESPRESSO

ZAMÓW DO 12.00 – WYSYŁKA W TEN SAM DZIEŃ

Panama - Kawy Świata

Arabica

Cafe Ruiz, Cafes de la Luna, Duran Café Puro Panama

Nazwa

Cafe Ruiz, Cafes de la Luna, Duran Café Puro Panama, Café Palo Alto Panama

RODZAJ

Coffea arabica: Caturra, Catuhai, Criollo, Geisha, Bourbon, Camorra, Catuai, Mocha, Pacamara, Remon Typica

REGION UPRAWNY KAWY Z panamy

Boquete, Finca Dos Jefes, Finca Lerida, Finca la Milagrosa

SPECYFIKACJA KAWY z panamy

Smak słodkawy, o aromacie kwiatów, tropikalnych owoców, takich jak mango, papaja, marakuja, niska kwasowość.

CIEKAWOSTKA

Cafes de la Luna uprawiana jest w zależności od faz księżyca. W czasie pełni i faz wschodzącego księżyca dostarcza się glebie organiczne składniki odżywcze, a podczas nowiu i zachodzącego księżyca drzewka są pielęgnowane i przycinane aby przygotować je na wzrost podczas pierwszego cyklu.

Panama

 

to bez wątpienia jeden z najpiękniejszych krajów świata, wymarzone miejsce dla turystów i miłośników kawy. Znajdujące się w Ameryce Środkowej państwo, położone nad krystalicznie czystymi wodami Morza Karaibskiego i Oceanu Spokojnego, posiada fascynującą kulturę, bogatą historię, przyciągające swym pięknem krajobrazy, rajskie plaże i rafy koralowe. Ponad połowa powierzchni kraju zajmują wyżyny i góry, z najwyższym szczytem przekraczającym 3 000 m n.p.m.. Obszar państwa znajduje się w strefie równikowej, o bardzo wilgotnym klimacie na północy i wilgotnym południu.

HISTORIA PANAMSKIEJ KAWY

 

Mimo, że Panama słynie głównie z największej drogi morskiej na świecie – Kanału Panamskiego, łączącego Atlantyk z Oceanem Spokojnym – to jest to również kraj mogący poszczycić się najwyższej jakości ziarnami kawowca. Wśród nich należy wyróżnić odmianę Geisha, której nazwa pochodzi od niewielkiej wioski Geisha w Etiopii. Świat poznał tę niezwykłą kawę właśnie dzięki Panamie, gdy w 1963 roku przypłynęła Atlantykiem do Ameryki Środkowej. Hodowana początkowo na zboczach górskich nie radziła sobie na dużych wysokościach, które źle wpływały na jakość ziaren. W 2004 roku jeden z panamskich plantatorów odseparował nasiona Geishy od innych rodzajów kaw uprawianych w Panamie i zgłosił ją do konkursu jako niezależny gatunek. Był to przełomowy moment dla kawy, która od tej pory zyskała światową popularność. Obecnie Geisha jest najsłynniejszą i bez wątpienia najlepszą z panamskich odmian Arabiki. Charakterystyczną cechą tej odmiany jest między innymi większa niż u pozostałych długość liści, a także kształt owoców – większych i bardziej podłużnych. Krzewy Geishy wykazują wyższą niż przeciętna odporność na choroby, jednak ich produktywność jest niestety bardzo niska, zbiory skromne, a ceny wysokie. Nasiona tego kawowca przepełnione są czystą słodyczą, mocnym aromatem cytrusów, owoców leśnych i kwiatów.

kawa z panamy
panama kawa

LOKALNE FARMY

 

W małym górskim miasteczku Boquete, na zachodzie Prowincji Chiriqui kawa uprawiana jest przez lokalne farmy, takie jak Finca Dos Jefes, Finca Lerida czy Finca la Milagrosa. Finca Dos Jefes to farma usytuowana 1400 m n.p.m. w regionie El Salto. Znajduje się tam ponad 8000 drzew kawowców, takich jak Caturra, Catuhai, Criollo i Geisha.

Kawy z tego rejonu nazywane są Cafes de la Luna, ponieważ plantatorzy uprawiają ziarna w zależności od faz księżyca. Panamczycy wierzą, że praktyki te wpływają na zdrowie drzew kawowców, które dzięki temu dostarczają kawę najwyższej jakości.

W czasie pełni i faz wschodzącego księżyca dostarcza się glebie organiczne składniki odżywcze, a podczas nowiu i zachodzącego księżyca drzewka są pielęgnowane i przycinane aby przygotować je na wzrost podczas cyklu wschodzącego.

Kawa z drugiej wspomnianej plantacji Finca Lerida zobyła pierwsze miejsce wśród 119 kaw z 15 krajów w Cupping Pavilion na Boston SCAA – Specialty Coffee Association of America. Finca la Milagrosa znajduje się na północnym-zachodzie kraju, niedaleko gór Range i wulkanu Baru. Uprawia się tam kilka rodzajów arabiki: Typica, Geisha, Catuay, Pache oraz Mundo Novo.

ODMIANY COFFEA ARABICA

 

Uprawa krzewów kawowca w Panamie jest zróżnicowana pod względem gatunku nasion. Panamczycy miłują się w ziarnach Bourbon, Camorra, Catuai, Geisha, Mocha, Pacamara i Remon Typica. Największa ilość plantacji zajmuje tereny tzw. Doliny Księżyca, w zachodniej części kraju, w górzystym rejonie. Takie usytuowanie – na odpowiedniej wysokości oraz na żyznej wulkanicznej glebie – w połączeniu z idealnymi warunkami klimatycznymi, czystym powietrzem i nasłonecznionymi stokami, stwarza idealne warunki uprawne i sprzyja wytwarzaniu wysokiej rangi produktu.

Sprzyjające warunki przyrodnicze zostały bardzo dobrze wykorzystane przez panamskich plantatorów, kładących nacisk przede wszystkim na wysoki poziom upraw organicznych. Do użyźniania plantacji nie używa się sztucznych nawozów – hodowcy polegają wyłącznie na czynnikach naturalnych, takich jak azot wytwarzany przez rośliny strączkowe. Owoce kawowca dojrzewają powoli w cieniu, następnie zbierane są ręcznie i poddawane obróbce mokrej. Warto pamiętać, że w Panamie uprawa nasion kawowca nie podlega żadnym regulacjom państwowym, a niewielkie przedsiębiorstwa zajmujące się jej uprawą polegają wyłącznie na wzajemnym doświadczeniu rolników.

Profil smakowy większości kaw pochodzących z upraw panamskich można ogólnie określić jako bardzo słodki, o aromacie kwiatów, tropikalnych owoców, takich jak mango, papaja, marakuja, niemal całkowicie pozbawiony goryczy i kwasowości.

plantacje kawy w panamie

Ameryka północna

Australia i Oceania

Polecane produkty

Zestaw kaw GRANDE CREMA + GRANDE ESPRESSO

ZESTAW KAWOWY #1

Połączenie kaw w zestawie idealne jest dla osób lubiących kremowe espresso z intensywną goryczką – Grande Crema oraz delikatnym i łagodnym smakiem Arabici 100%, jaki gwarantują ziarna kawowca Brasil Santos.

Kawa z Brazylii Brasil Santos

BRASIL SANTOS

Ziarna kawy Santos doceniają koneserzy na całym świecie. Sprowadzamy je z gorącej Brazylii, która jest największym producentem kawy na świecie. Charakteryzują się łagodnym, delikatnym smakiem z niską kwasowością.

Kawa z Kostaryki Terrazu Hermasa

COSTARICA TARRAZU HERMASA

Tarrazu jest jednym z najbardziej cenionych rejonów upraw kaw, nie tylko w Kostaryce, ale na całym świecie. Ziarna, które z niego sprowadzamy łączą w sobie delikatnie słodki smak i pikantny aromat.