KAWY „ESTATE”
Jednak najlepsze jakościowo i najpopularniejsze ziarna pochodzą z dużych plantacji, opartych na nowoczesnych technikach produkcyjnych. Wywodzące się z nich kawy znane są pod nazwą „estate” i należą do nich, takie gatunki jak Nowa Gwinea Sigiri Estate, Nowa Gwinea Village Premium Morobe, Papua New Gwinea AA Tribal Organic. Pierwszy z tych gatunków jest w europejskich filiżankach spotykany najczęściej. Ziarna Sigiri Estate zawdzięczają swoją jakość profesjonalnemu i skrupulatnemu procesowi uprawy – owoce zbierane są ręcznie, poddawane co najmniej 24-godzinnej kąpieli, suszone i ponownie selekcjonowane.
Kawa charakteryzuje się umiarkowaną dawką kofeiny, słodkim smakiem owoców mango, papai i orzechów, aromatem klonu, lekką kwasowością i delikatną goryczą.
Pochodząca z prowincji o tej samej nazwie kawa Morobe hodowana jest na niewielkich plantacjach. W jej delikatnym smaku przeważają słodkie nuty z odrobiną wyczuwalnej kwasowości. Podobnych przeżyć zmysłowych doznamy sięgając po filiżankę Kawy Tribal Organic, wychodowanej z sadzonki Jamaica Blue Mountain i uznawanej za jedną z najlepszych odmian na świecie. Obecnie w Papui-Nowej Gwinei nasiona kawowca uprawia się przede wszystkim we wschodniej (region Easter Highlands) i zachodniej części kraju oraz, w takich rejonach jak Chimbu, Morobe i Enga.
RODZINNE OGRODY (COFFEE GARDENS)
Kawa z tego rejonu uprawiana jest naturalnie, bez użycia pestycydów i innych środków chemicznych. 95% producentów kawy stanowią mali plantatorzy i rodzinne ogrody (coffee gardens). Pomimo, iż w większości nie posiadają oni Organic Certificate, można uznać, że wszystkie krzewy kawowców uprawiane są w sposób naturalny. Papua Nowa Gwinea bierze udział w produkcji kawy na całym świecie jedynie w 1%. Sprzedaż ziaren stanowi drugi, zaraz po oleju palmowym, podstawowy produkt składający się na gospodarkę eksportową tego kraju. Większość ziaren kawowca eksportowana jest do Niemiec, Stanów Zjednoczonych oraz Australii.