DARMOWA DOSTAWA OD 100,00 PLN

ZAMÓW DO 11.00 – WYSYŁKA W TEN SAM DZIEŃ

Papua Nowa Gwinea - Kawy Świata

Arabica

Sigiri Estate, Village Premium Morobe, AA Tribal Organic

Nazwa

Sigiri Estate, Village Premium Morobe, AA Tribal Organic, New Guinea Kimel, Arona

RODZAJ

Coffea arabica: Blue Mountain, Catimor, Caturra, Mundo Novo

REGION UPRAWNY KAWY Z PaPua nowa gwinea

Region uprawy: Easter Highlands, Western Highlands, Chivu, Morobe, Enga

SPECYFIKACJA KAWY Z PAPUA NOWA GWINEA

Słodki smak owoców mango, papai i orzechów, aromat klonu, lekka kwasowość, delikatna gorycz.

CIEKAWOSTKA

W Papui Nowej Gwinei nie ma farm, tylko kawowe ogrody (coffee gardens). 95% producentów kawy stanowią mali plantatorzy. Tylko 10% mieszkańców ma dostęp do internetu, a 55% posiada telefon.

Papua Nowa Gwinea

 

położona jest w zachodniej części Oceanii, w Melanezji i we wschodniej części Nowej Gwinei. Po Australii jest to druga co do wielkości wyspa na Oceanie Spokojnym. Przez środkową część państwa – wyspę Nowa Gwinea – przebiega łańcuch górski, tzw. Góry Centralne, których najwyższy szczyt, Góra Wilhelma, wznosi się na wysokości 4 500 m n.p.m.. Lądowym sąsiadem kraju jest Indonezja, a malownicze wyspy oblewane są wodami Oceanu Spokojnego, Morza Koralowego i Morza Nowogwinejskiego. Całe terytorium państwa, składające się z 2 800 wysp, usiane jest licznymi wulkanami. Panuje tutaj gorący i wilgotny klimat równikowy, a średnia temperatura wynosi 26oC na nizinach i poniżej 10oC w górach. Na obszarze państwa przeważają lasy równikowe i bardzo bogata flora i fauna – występują tu rzadkie gatunki „rajskich” ptaków, motyle o niespotykanych rozmiarach i liczne kwiaty, takie jak akacje i eukaliptusy.

Rozsiane wyspy Papui-Nowej Gwinei, otoczone z każdej strony wszechobecną wodą morską, odznaczają się poziomem wilgotności idealnym dla uprawy drzew kawowca. Również usytuowanie plantacji na odpowiednich wysokościach (1 300 do 1 800 m n.p.m.) i wulkaniczne walory terenu wpływają korzystnie na sadzonki.

KAWOWCE NOWOGWINEJSKIE

 

Nowogwinejska kawa to produkt stosunkowo świeży, którego historia rozpoczyna się w 1937 roku. Jako pierwsze na wyspy trafiły jamajskie sadzonki popularnej dziś Arabiki Blue Mountain. Oprócz nich w Papui-Nowej Gwinei można spotkać odmiany Arabiki, takie jak Arusha Typica z Tanzanii, Kent z Indii oraz klasyczne Bourbony. Przeważająca większość, bo prawie 90% produkcji kawowca pochodzi z niewielkich miejskich gospodarstw przydomowych, w których uprawianych jest od 20 do 600 krzewów. Uwarunkowania geograficzne ograniczają mechaniczną hodowlę do zera, w związku z tym za jedyny nawóz służą gałęzie i liście kawowca. Zbiory przeprowadzane są głównie metodą ręczną, a prowadzony przez rolników proces fermentacji niestety co jakiś czas kończy się zepsuciem i sfermentowaniem dużej ilości owoców, co wpływa na gorszą jakość ziaren. Mimo to większa część zbiorów posiada poświadczoną certyfikatem rangę kaw organicznych.

KAWY „ESTATE”

 

Jednak najlepsze jakościowo i najpopularniejsze ziarna pochodzą z dużych plantacji, opartych na nowoczesnych technikach produkcyjnych. Wywodzące się z nich kawy znane są pod nazwą „estate” i należą do nich, takie gatunki jak Nowa Gwinea Sigiri Estate, Nowa Gwinea Village Premium Morobe, Papua New Gwinea AA Tribal Organic. Pierwszy z tych gatunków jest w europejskich filiżankach spotykany najczęściej. Ziarna Sigiri Estate zawdzięczają swoją jakość profesjonalnemu i skrupulatnemu procesowi uprawy – owoce zbierane są ręcznie, poddawane co najmniej 24-godzinnej kąpieli, suszone i ponownie selekcjonowane.

Kawa charakteryzuje się umiarkowaną dawką kofeiny, słodkim smakiem owoców mango, papai i orzechów, aromatem klonu, lekką kwasowością i delikatną goryczą.

Pochodząca z prowincji o tej samej nazwie kawa Morobe hodowana jest na niewielkich plantacjach. W jej delikatnym smaku przeważają słodkie nuty z odrobiną wyczuwalnej kwasowości. Podobnych przeżyć zmysłowych doznamy sięgając po filiżankę Kawy Tribal Organic, wychodowanej z sadzonki Jamaica Blue Mountain i uznawanej za jedną z najlepszych odmian na świecie. Obecnie w Papui-Nowej Gwinei nasiona kawowca uprawia się przede wszystkim we wschodniej (region Easter Highlands) i zachodniej części kraju oraz, w takich rejonach jak Chimbu, Morobe i Enga.

RODZINNE OGRODY (COFFEE GARDENS)

 

Kawa z tego rejonu uprawiana jest naturalnie, bez użycia pestycydów i innych środków chemicznych. 95% producentów kawy stanowią mali plantatorzy i rodzinne ogrody (coffee gardens). Pomimo, iż w większości nie posiadają oni Organic Certificate, można uznać, że wszystkie krzewy kawowców uprawiane są w sposób naturalny. Papua Nowa Gwinea bierze udział w produkcji kawy na całym świecie jedynie w 1%. Sprzedaż ziaren stanowi drugi, zaraz po oleju palmowym, podstawowy produkt składający się na gospodarkę eksportową tego kraju. Większość ziaren kawowca eksportowana jest do Niemiec, Stanów Zjednoczonych oraz Australii.

nowa gwinea plantacja

Ameryka północna

Australia i Oceania

Polecane produkty

Zestaw kaw GRANDE CREMA + GRANDE ESPRESSO

ZESTAW KAWOWY #1

Połączenie kaw w zestawie idealne jest dla osób lubiących kremowe espresso z intensywną goryczką – Grande Crema oraz delikatnym i łagodnym smakiem Arabici 100%, jaki gwarantują ziarna kawowca Brasil Santos.

Kawa z Brazylii Brasil Santos

BRASIL SANTOS

Ziarna kawy Santos doceniają koneserzy na całym świecie. Sprowadzamy je z gorącej Brazylii, która jest największym producentem kawy na świecie. Charakteryzują się łagodnym, delikatnym smakiem z niską kwasowością.

Kawa z Kostaryki Terrazu Hermasa

COSTARICA TARRAZU HERMASA

Tarrazu jest jednym z najbardziej cenionych rejonów upraw kaw, nie tylko w Kostaryce, ale na całym świecie. Ziarna, które z niego sprowadzamy łączą w sobie delikatnie słodki smak i pikantny aromat.

ZAPISZ SIĘ DO NASZEGO NEWSLETTERA!

  • Otrzymasz rabat -10% na pierwszy zakup!
  • Będziesz na bieżąco z kawowymi nowinkami!
  • Nie ominie Cię żadna promocja!