CERTYFIKOWANA ORGANICZNA KAWA
Podobnie jak w Ameryce Środkowej, również w Peru ziarna kawy uprawiane są przez niewielkie gospodarstwa rolne o obszarze od 2 do 3 hektarów. Brak potrzeby stosowania pestycydów, wynikający z wysokogórskich warunków klimatycznych zapewniających krystalicznie czyste powietrze i uodparniających ziarna na zagrożenia ze strony chorób i szkodników, zagwarantował peruwiańskiej kawie status organicznej, czyniąc ją w tym zakresie jedną z niewielu na świecie. W tym kraju producenci kawy otrzymują certyfikaty dotyczące organicznej jakości ziaren, wydawane przez Rainforest Alliance, UTZ oraz International Federation of Organic Agriculture Movements (IFOAM).
Zbiory dojrzałych owoców kawowca odbywają się w okresie od marca do października. Jagody poddawane są obróbce „na mokro”, następnie – po usunięciu wierzchnich warstw – ziarna suszone są na słońcu, na specjalnych leżakach zapewniających swobodną cyrkulację powietrza.
Popularnym rodzajem Arabiki uprawianej w Andach jest kawa Peru Chanchamayo SHB. Skrót, którym została opatrzona – „Strictly Hard Beans”, wyłącznie twarde ziarna – potwierdzają wysokość upraw ziaren przekraczającą 1 500 m n.p.m.. Smak tego rodzaju kawy charakteryzuje się łagodną słodyczą, z niewielką nutą kwasowości oraz wyczuwalnymi nutami czekolady.
Zapach dzikiej Amazonki poczujemy w średniej wielkości ziarnach kawy Peru Andes. Uzyskany z niej napar odznacza się wysoką kwasowością, intensywnym, mocnym i wyrazistym smakiem z wyczuwalnymi nutami czekolady i orzechów. Wartymi uwagi kawowych smakoszy są również nasiona uprawiane w centralnej części państwa przez Indian z plemienia Yanesha, o orzeźwiającym smaku pomarańczy i czekolady oraz lekkiej kwasowości. Peru Chanchamayo Washed to Arabika o waniliowym, orzechowym i cytrusowym aromacie.
W 2010 roku jeden z peruwiańskich hodowców kawy wziął udział w 21. Międzynarodowych Targach Kawy Specjalnej SCAA, a pokazana przez niego Arabika zdobyła tytuł najlepszej kawy świata.
Ten sukces peruwiańskiej kawy został później kilkukrotnie powtórzony. Peru Tunki to organicznie uprawiana Arabika, której nazwa wywodzi się od gatunku lokalnego ptaka żyjącego w peruwiańskich Andach – określane również skalnymi kogutami zostały wybrane jako symbol nasion kawowca uprawianych w miejscach ich występowania, w regionie Punco, w południowo-wschodniej części Peru. Kawa posiada słodki czekoladowy smak z nutą orzechów, a jej kwasowość jest znikoma. Z uwagi na swą wysoką jakość zyskała miano „Best of Peru”.