DARMOWA DOSTAWA OD 100,00 PLN

ZAMÓW DO 11.00 – WYSYŁKA W TEN SAM DZIEŃ

Peru - Kawy Świata

Arabica

Centrocafe, Chanchamayo, Cajamarca, Organic Andes

Nazwa

Owens Café Tunki Peru Coffee, Java Planet Peru Coffee, Amazon Fresh Organic, Coffee Bean Direct French Roast Peru, Centrocafe, Chanchamayo, Cajamarca, Organic Andes, San Ignacio

RODZAJ

Coffea arabica: Typica, Caturra, Pache, Bourbon

REGION UPRAWNY KAWY Z Peru

Ayacucho, Cajamarca, Cusco, Huánuco, Junin, Pasco, Piura, Puno, San Martin, Machu Picchu

SPECYFIKACJA KAWY z peru

Bogaty posmak czekolady i orzechów, słodki, cytrusowy aromat, średnia kwasowość.

CIEKAWOSTKA

Spośród wszystkich peruwiańskich plantacji, aż 140 tysięcy hektarów posiada certyfikaty ekologiczne. Certyfikaty Rainforest Alliance i Organic Agriculture Movements są gwarancją, że plantator nie posługuje się w hodowli chemikaliami ani nawozami.

Republika Peru

 

to zdecydowanie miejsce odpowiednie dla miłośników aktywnego wypoczynku. Usytuowana w zachodniej części Ameryki Południowej, nad Oceanem Spokojnym,  oferuje turystom dziką Puszczę Amazońską, liczne gatunki roślin i zwierząt, a także górskie krajobrazy, takie jak Góra Siedmiu Kolorów, Andy, czy kanion Colca. Zróżnicowana kuchnia peruwiańska to gastronomiczna mekka dla Nowego Świata i kulinarny raj dla obcokrajowców. Nic więc dziwnego, że pochodzące z tego kraju ziarna kawowca znalazły zasłużone miejsce w pierwszej dziesiątce najlepszych światowych producentów. Zaskakujące zatem dla wielu może się okazać to, że Peruwiańczycy przedkładają zwykłą, niezbyt wyszukaną kawę rozpuszczalną nad wysokiej jakości produktem krajowym, który niemal w całości przeznaczany jest na eksport.

KRAJOWY ZARZĄD PRODUKCJI KAWY

 

Informacje dotyczące historii peruwiańskiej kawy są bardzo lakoniczne i niekompletne. Prawdopodobnie pierwsze sadzonki pojawiły się tutaj w pierwszej połowie XVIII wieku, a znaczna większość uprawianych dzisiaj krzewów pochodzi z pierwszego szczepu Arabiki. W wyniku niestabilnej sytuacji gospodarczej i politycznej hodowla i eksport kawy były ograniczane. Aby zahamować stagnację postępującą w posiadającym ogromny potencjał peruwiańskim przemyśle kawowym, w 1993 roku powołano Krajowy Zarząd Produkcji Kawy, do którego w krótkim czasie dołączyła większość krajowych plantatorów. Głównym celem instytucji stała się dbałość o najwyższą jakość nasion.

REGIONY UPRAWN COFFEA ARABICA

 

Peru to kraj usytuowany w północnej części Andów, o klimacie wybitnie zwrotnikowym – wilgotnym w okolicach Amazonii i suchym na terenach górskich. Te ostatnie stanowią idealne miejsce do uprawy drzewek kawowca. Plantacje usytuowane są tutaj na dużych wysokościach, od 1 500 do 2 000 m n.p.m., a najlepsze odmiany pochodzą z rejonów Chanchamayo, Cuzco, Punco, Norte, Cajamarca, San Martin, Junin, Amazonas. To z tych regionów pochodzi prawie 90% peruwiańskiej Arabiki. Dominująca odmianą kawowca jest Typica, jednak do hodowanych niemal równie często należą Caturra, Pache i Bourbon.

CERTYFIKOWANA ORGANICZNA KAWA

 

Podobnie jak w Ameryce Środkowej, również w Peru ziarna kawy uprawiane są przez niewielkie gospodarstwa rolne o obszarze od 2 do 3 hektarów. Brak potrzeby stosowania pestycydów, wynikający z wysokogórskich warunków klimatycznych zapewniających krystalicznie czyste powietrze i uodparniających ziarna na zagrożenia ze strony chorób i szkodników, zagwarantował peruwiańskiej kawie status organicznej, czyniąc ją w tym zakresie jedną z niewielu na świecie. W tym kraju producenci kawy otrzymują certyfikaty dotyczące organicznej jakości ziaren, wydawane przez Rainforest Alliance, UTZ oraz International Federation of Organic Agriculture Movements (IFOAM).

Zbiory dojrzałych owoców kawowca odbywają się w okresie od marca do października. Jagody poddawane są obróbce „na mokro”, następnie – po usunięciu wierzchnich warstw – ziarna suszone są na słońcu, na specjalnych leżakach zapewniających swobodną cyrkulację powietrza.

Popularnym rodzajem Arabiki uprawianej w Andach jest kawa Peru Chanchamayo SHB. Skrót, którym została opatrzona – „Strictly Hard Beans”, wyłącznie twarde ziarna – potwierdzają wysokość upraw ziaren przekraczającą 1 500 m n.p.m.. Smak tego rodzaju kawy charakteryzuje się łagodną słodyczą, z niewielką nutą kwasowości oraz wyczuwalnymi nutami czekolady.

Zapach dzikiej Amazonki poczujemy w średniej wielkości ziarnach kawy Peru Andes. Uzyskany z niej napar odznacza się wysoką kwasowością, intensywnym, mocnym i wyrazistym smakiem z wyczuwalnymi nutami czekolady i orzechów. Wartymi uwagi kawowych smakoszy są również nasiona uprawiane w centralnej części państwa przez Indian z plemienia Yanesha, o orzeźwiającym smaku pomarańczy i czekolady oraz lekkiej kwasowości. Peru Chanchamayo Washed to Arabika o waniliowym, orzechowym i cytrusowym aromacie.

W 2010 roku jeden z peruwiańskich hodowców kawy wziął udział w 21. Międzynarodowych Targach Kawy Specjalnej SCAA, a pokazana przez niego Arabika zdobyła tytuł najlepszej kawy świata.

Ten sukces peruwiańskiej kawy został później kilkukrotnie powtórzony. Peru Tunki to organicznie uprawiana Arabika, której nazwa wywodzi się od gatunku lokalnego ptaka żyjącego w peruwiańskich Andach – określane również skalnymi kogutami zostały wybrane jako symbol nasion kawowca uprawianych w miejscach ich występowania, w regionie Punco, w południowo-wschodniej części Peru. Kawa posiada słodki czekoladowy smak z nutą orzechów, a jej kwasowość jest znikoma. Z uwagi na swą wysoką jakość zyskała miano „Best of Peru”.

plantacja kawy w peru

Ameryka północna

Australia i Oceania

Polecane produkty

Zestaw kaw GRANDE CREMA + GRANDE ESPRESSO

ZESTAW KAWOWY #1

Połączenie kaw w zestawie idealne jest dla osób lubiących kremowe espresso z intensywną goryczką – Grande Crema oraz delikatnym i łagodnym smakiem Arabici 100%, jaki gwarantują ziarna kawowca Brasil Santos.

Kawa z Brazylii Brasil Santos

BRASIL SANTOS

Ziarna kawy Santos doceniają koneserzy na całym świecie. Sprowadzamy je z gorącej Brazylii, która jest największym producentem kawy na świecie. Charakteryzują się łagodnym, delikatnym smakiem z niską kwasowością.

Kawa z Kostaryki Terrazu Hermasa

COSTARICA TARRAZU HERMASA

Tarrazu jest jednym z najbardziej cenionych rejonów upraw kaw, nie tylko w Kostaryce, ale na całym świecie. Ziarna, które z niego sprowadzamy łączą w sobie delikatnie słodki smak i pikantny aromat.

ZAPISZ SIĘ DO NASZEGO NEWSLETTERA!

  • Otrzymasz rabat -10% na pierwszy zakup!
  • Będziesz na bieżąco z kawowymi nowinkami!
  • Nie ominie Cię żadna promocja!