DARMOWA DOSTAWA OD 50,00 PLN

ZAMÓW DO 11.00 – WYSYŁKA W TEN SAM DZIEŃ

Rwanda - Kawy Świata

Arabica

Kirkland Signature Rwanda,

Westrock Coffee Company Rwanda Select Reserve

Nazwa

Kirkland Signature Rwanda, Westrock Coffee Company Rwanda Select Reserve, Gorilla’s Rwandan Coffee, Kivubelt Coffee, Stumptown Coffee Roasters, Rwanda Kopakaki Coffee

RODZAJ

Coffea arabica: Bourbon, Catuai, Caturra, Mayaguez

REGION UPRAWNY KAWY Z Rwandy

Virunga, Muhazi, Kivu, Kizi Rift, Akagera

SPECYFIKACJA KAWY z rwandy

Nuty owoców cytrusowych, karmelizowanego cukru i czekolady, aromat  cytryny, orzechów, gałki muszkatołowej i karmelu

Rwanda

 

to bardzo słabo rozwinięty, niewielki kraj w środkowowschodniej Afryce, graniczący z Burundi, Demokratyczną Republiką Konga, Tanzanią i Ugandą. Jednak pomimo krwawej przeszłości okupionej życiem setek tysięcy ludzi, państwo stopniowo wstępuje na drogę postępu, stanowiąc wzór dla wielu innych krajów Afrykańskich. Pierwsze krzewy kawowca zostały przywiezione do Rwandy przez niemieckich misjonarzy z początku 1900 roku. Jednak aż trzy dekady zajął rozwój gospodarczy, który sprawił, że kraj stał się jednym z producentów i eksporterów ziaren.

Tragiczna sytuacja gospodarcza i skrajne ubóstwo to dające się wciąż odczuwać skutki wojny domowej trwającej od 1990 do 2002 roku. Uprawa nasion kawowca w tym kraju nie należy zatem do łatwych, mimo to hodowcy czynią wszystko, aby usunąć wszelkie przeszkody stojące rwandyjskim plantacjom na drodze do sławy na światowym rynku kawowym. Coraz częściej wykazywana jest dbałość i troska o jakość upraw, przejawiająca się między innymi w zapoczątkowanym kilka lat temu dążeniu do stworzenia spójnej wewnątrzpaństwowej spółdzielni produkcyjnej oraz pozyskaniu nowych miejsc zbytu poza kontynentem afrykańskim. Obecnie uprawa nasion kawowca zajmuje się około 400 000 Rwandyjczyków, spośród których prawie 700 należy do związku Kagano, a ponad 500 – Abokamo.

95% coffea arabica stanowi odmiana Bourbon

kawa z rwandy
Ziarna kawy z rwandy

Plantacje kawy w Rwandzie

 

Położona na górzystym terenie Rwanda to idealne miejsce na plantacje kawowca. Zachodnia część państwa składa się z tysięcy wyżyn o zróżnicowanej wysokości, sięgających od 2 500-3 000 m, stopniowo opadających ku zachodowi. Wilgotny, podrównikowy klimat wulkaniczny, żyzne gleby oraz umiarkowane temperatury, to warunki geograficzno-klimatyczne charakterystyczne dla pięciu głównych rejonów, w których uprawiana jest Arabika w szlachetnej odmianie Bourbon: okolic doliny Virunga (ok. 1 100-1 800 m n.p.m.) i jeziora Muhazi (ok. 1 600 m n.p.m.), między wzgórzami Patku Akagera, przy granicy z Kongo (okolice jeziora Kivu) oraz w dolinie Kizi (ok. 2 000-2 200 m n.p.m.).

Okres zbiorów przypada w Rwandzie na marzec i kwiecień. Tak jak w przypadku większości niewielkich gospodarstw przydomowych, również tutaj owoce kawowca zbierane są ręcznie, starannie selekcjonowane, obrabiane na mokro w pobliskim jeziorze lub rzece, następnie suszone na słońcu przez dwadzieścia dni i pozostawiane na kolejny miesiąc leżakowania. Dodatkową zaletą upraw jest ich stuprocentowa organiczność, wymuszona być może brakiem środków finansowych umożliwiających zakup pestycydów, mimo wszystko jednak pozytywnie oddziaływująca na użyźnione wulkaniczną glebą owoce.

 

UPRAWA ARABIKI

 

Różnorodność rejonów i wysokości upraw powodują odmienność smakową ziaren. Kawa z regionu Kiviu to napar o nutach marcepanu, czekolady i jaśminu, kawa Rwanda Kizi to połączenie aromatu  cytryny, orzechów, gałki muszkatołowej i karmelu, z kolei nasiona z regionu Muhazi charakteryzuje korzenny aromat herbaty. Ziarna z pozostałych regionów ogólnie charakteryzują się zbalansowaną różnorodnością smaków, oscylującą między słodyczą, kwasowością a goryczą. Dominują nuty owoców cytrusowych, karmelizowanego cukru i czekolady.

Ameryka północna

Australia i Oceania

Polecane produkty

Zestaw kaw GRANDE CREMA + GRANDE ESPRESSO

ZESTAW KAWOWY #1

Połączenie kaw w zestawie idealne jest dla osób lubiących kremowe espresso z intensywną goryczką – Grande Crema oraz delikatnym i łagodnym smakiem Arabici 100%, jaki gwarantują ziarna kawowca Brasil Santos.

Kawa z Brazylii Brasil Santos

BRASIL SANTOS

Ziarna kawy Santos doceniają koneserzy na całym świecie. Sprowadzamy je z gorącej Brazylii, która jest największym producentem kawy na świecie. Charakteryzują się łagodnym, delikatnym smakiem z niską kwasowością.

Kawa z Kostaryki Terrazu Hermasa

COSTARICA TARRAZU HERMASA

Tarrazu jest jednym z najbardziej cenionych rejonów upraw kaw, nie tylko w Kostaryce, ale na całym świecie. Ziarna, które z niego sprowadzamy łączą w sobie delikatnie słodki smak i pikantny aromat.