Plantacje kawy w Rwandzie
Położona na górzystym terenie Rwanda to idealne miejsce na plantacje kawowca. Zachodnia część państwa składa się z tysięcy wyżyn o zróżnicowanej wysokości, sięgających od 2 500-3 000 m, stopniowo opadających ku zachodowi. Wilgotny, podrównikowy klimat wulkaniczny, żyzne gleby oraz umiarkowane temperatury, to warunki geograficzno-klimatyczne charakterystyczne dla pięciu głównych rejonów, w których uprawiana jest Arabika w szlachetnej odmianie Bourbon: okolic doliny Virunga (ok. 1 100-1 800 m n.p.m.) i jeziora Muhazi (ok. 1 600 m n.p.m.), między wzgórzami Patku Akagera, przy granicy z Kongo (okolice jeziora Kivu) oraz w dolinie Kizi (ok. 2 000-2 200 m n.p.m.).
Okres zbiorów przypada w Rwandzie na marzec i kwiecień. Tak jak w przypadku większości niewielkich gospodarstw przydomowych, również tutaj owoce kawowca zbierane są ręcznie, starannie selekcjonowane, obrabiane na mokro w pobliskim jeziorze lub rzece, następnie suszone na słońcu przez dwadzieścia dni i pozostawiane na kolejny miesiąc leżakowania. Dodatkową zaletą upraw jest ich stuprocentowa organiczność, wymuszona być może brakiem środków finansowych umożliwiających zakup pestycydów, mimo wszystko jednak pozytywnie oddziaływująca na użyźnione wulkaniczną glebą owoce.
UPRAWA ARABIKI
Różnorodność rejonów i wysokości upraw powodują odmienność smakową ziaren. Kawa z regionu Kiviu to napar o nutach marcepanu, czekolady i jaśminu, kawa Rwanda Kizi to połączenie aromatu cytryny, orzechów, gałki muszkatołowej i karmelu, z kolei nasiona z regionu Muhazi charakteryzuje korzenny aromat herbaty. Ziarna z pozostałych regionów ogólnie charakteryzują się zbalansowaną różnorodnością smaków, oscylującą między słodyczą, kwasowością a goryczą. Dominują nuty owoców cytrusowych, karmelizowanego cukru i czekolady.