DARMOWA DOSTAWA OD 100,00 PLN

ZAMÓW DO 11.00 – WYSYŁKA W TEN SAM DZIEŃ

Salwador - Kawy Świata

Arabica

Caribou Coffee Mahogany, Mokoko Santa Rosa Red Bourbon

Nazwa

Larry’s Organic Coffee El Salvador Dali, For Five Coffee Roasters El Salvador, El Salvador SHG EP Santa Ana, Caribou Coffee Mahogany, 7-Eleven El Salvador Single, Mokoko Santa Rosa Red Bourbon

RODZAJ

Coffea arabica: Bourbon, Pacas, Pacamara, Caturra, Catuai

REGION UPRAWNY KAWY Z salwadoru

Apaneca-Illamatepec, Cacahuatique, Tecapa-Chichontepec, Central Vent, Mountain Range, Alotepec, Tecapa-Chinameca

SPECYFIKACJA KAWY z SALWADORU

Delikatny smak, z dominującą nutą karmelu i czekolady, posmak kakao, aromat miodu i jagód. Korzenne, cynamonowe i kwiatowe nuty.

CIEKAWOSTKA

W Salwadorze po raz pierwszy podjęto się hodowli sztucznej hybrydy znanej pod nazwą Pacamara. Jest to połączenie Arabiki Pasac ze szczepu Bourbon i Arabiki Maragogype ze szczepu Typica. Ziarna ten odmiany są charakterystycznie duże, a ich smak zróżnicowany o średniej lub wysokiej kwasowości, z nutami czekolady, goździków, cynamonu, wanilii i wiśni. Aromat określa się jako jaśminowy.

Salwador

 

Wulkany, kolorowe jeziora, urokliwa „Droga kwiatów”, pyszna kawa – to państwo, które zdecydowanie ma się czym chwalić. Ten najmniejszy i najbardziej zaludniony kraj Ameryki Środkowej, leżący nad Oceanem Spokojnym i graniczący z Gwatemalą i Hondurasem, choć niezwykle urokliwy, to jednak słynący głownie z przemocy wobec Kobie i licznych gangów, które od końca kilkunastoletniej wojny domowej sprawują władzę w państwie. Głównym powodem panującego w państwie bestialstwa i brutalności jest olbrzymie ubóstwo i obskurantyzm panujący wśród walczących o przetrwanie ludzi.

WARUNKI KLIMATYCZNE

 

Pozytywną stroną państwa są natomiast jego uwarunkowania geograficzne. Salwador to górzysty kraj z pasmem górskim Sierra Madre na północy i Cadeña Costero na południu. Terytorium państwa usiane jest wygasłymi i czynnymi wulkanami, z których najwyższy – Santa Anna – liczy 2 386 m n.p.m.. We wnętrzach ich kraterów nie rzadko można natrafić na lazurowe jeziora. W Salwadorze panuje klimat podzwrotnikowy z temperaturami sięgającymi od 23oC do 25oC. Górzysta powierzchnia kraju, żyzna gleba wulkaniczna i stała temperatura powietrza sprzyjają rolnictwu, a w szczególności hodowli kawowców.

HISTORIA SALWADORSKICH DRZEW KAWOWCA

 

Historia pierwszych salwadorskich drzew kawowca ginie wśród burzliwych dziejów tego państwa, dekadami walczącego o niepodległość. Wiadomo jedynie, że od lat 70-tych XIX wieku Salwador określany był jako „kawowa republika”. Ta wymowna nazwa z pewnością ma związek z ówczesną władzą państwa, którą sprawowali zamożni plantatorzy kawy. Za ich rządów, mniej więcej do 1931 roku, kraj cieszył się względną stabilnością, a nasiona kawowca stały się głównym towarem eksportowym i podstawą całej gospodarki. Taka sytuacja utrzymuje się do dnia dzisiejszego.

Bogactwo aromatów, różnorodność smakowa a tym samym wysoka jakość salwadorskiej kawy to zasługa bardzo dobrych warunków klimatycznych.

Odpowiednie ukształtowanie terenu, idealna temperatura i wysoka częstotliwość opadów, czyste górskie powietrze, a także żyzna, powulkaniczna gleba dostarczająca roślinom porządnej dawki minerałów i składników odżywczych, dzięki którym ziemia nie wymaga sztucznych nawozów. Wszystko to sprawia, że długo dojrzewające owoce dają czyste i organiczne ziarna. Ponadto, w plantacjach usytuowanych na dużych wysokościach, możliwe są wyłącznie zbiory ręczne.

REGIONY UPRAWNE I WYJĄTKOWY SMAK ZIAREN

 

Na terenie państwa znajduje się kilka głównych obszarów uprawnych, a najważniejsze z nich to Santa Adalaida i Sierra Apanec, gdzie uprawia się Arabikę odmiany Red Bourbon. W Santa Adalaida zbiory charakteryzują się niezwykle bogatym i zniewalającym zmysły aromatem – delikatnym, miękkim, aksamitnym. Smak kawy określić można jako naturalnie słodki, z zrównoważona kwasowością, z nutami korzennymi, cynamonowymi i owocowymi. Wśród innych regionów należy wyróżnić El Balsano-Quetzaltepec, Aloptepec-Metapan, Apaneca-Lllamatepec, Chicontepec, Cacahuatique oraz Tecapa-Chinameca. Większość odmian coffea arabica występuje na 80% wspomnianych obszarów. Są to krzyżówki Typica i Bourbon. Jednymi z najbardziej interesujących odmian jest Pacas, Pacamara i Catisic a także podobna do Pacas – Sarchimor. Kawy te mają delikatny smak, o niskiej kwasowości. Dominuje tam nuta karmelu i czekoladowy, a ziarna mają posmak kakao i aromat miodowo-jagodowy.

plantacja kawy w salwadorze

Ameryka północna

Australia i Oceania

Polecane produkty

Zestaw kaw GRANDE CREMA + GRANDE ESPRESSO

ZESTAW KAWOWY #1

Połączenie kaw w zestawie idealne jest dla osób lubiących kremowe espresso z intensywną goryczką – Grande Crema oraz delikatnym i łagodnym smakiem Arabici 100%, jaki gwarantują ziarna kawowca Brasil Santos.

Kawa z Brazylii Brasil Santos

BRASIL SANTOS

Ziarna kawy Santos doceniają koneserzy na całym świecie. Sprowadzamy je z gorącej Brazylii, która jest największym producentem kawy na świecie. Charakteryzują się łagodnym, delikatnym smakiem z niską kwasowością.

Kawa z Kostaryki Terrazu Hermasa

COSTARICA TARRAZU HERMASA

Tarrazu jest jednym z najbardziej cenionych rejonów upraw kaw, nie tylko w Kostaryce, ale na całym świecie. Ziarna, które z niego sprowadzamy łączą w sobie delikatnie słodki smak i pikantny aromat.

ZAPISZ SIĘ DO NASZEGO NEWSLETTERA!

  • Otrzymasz rabat -10% na pierwszy zakup!
  • Będziesz na bieżąco z kawowymi nowinkami!
  • Nie ominie Cię żadna promocja!