HISTORIA SALWADORSKICH DRZEW KAWOWCA
Historia pierwszych salwadorskich drzew kawowca ginie wśród burzliwych dziejów tego państwa, dekadami walczącego o niepodległość. Wiadomo jedynie, że od lat 70-tych XIX wieku Salwador określany był jako „kawowa republika”. Ta wymowna nazwa z pewnością ma związek z ówczesną władzą państwa, którą sprawowali zamożni plantatorzy kawy. Za ich rządów, mniej więcej do 1931 roku, kraj cieszył się względną stabilnością, a nasiona kawowca stały się głównym towarem eksportowym i podstawą całej gospodarki. Taka sytuacja utrzymuje się do dnia dzisiejszego.
Bogactwo aromatów, różnorodność smakowa a tym samym wysoka jakość salwadorskiej kawy to zasługa bardzo dobrych warunków klimatycznych.
Odpowiednie ukształtowanie terenu, idealna temperatura i wysoka częstotliwość opadów, czyste górskie powietrze, a także żyzna, powulkaniczna gleba dostarczająca roślinom porządnej dawki minerałów i składników odżywczych, dzięki którym ziemia nie wymaga sztucznych nawozów. Wszystko to sprawia, że długo dojrzewające owoce dają czyste i organiczne ziarna. Ponadto, w plantacjach usytuowanych na dużych wysokościach, możliwe są wyłącznie zbiory ręczne.
REGIONY UPRAWNE I WYJĄTKOWY SMAK ZIAREN
Na terenie państwa znajduje się kilka głównych obszarów uprawnych, a najważniejsze z nich to Santa Adalaida i Sierra Apanec, gdzie uprawia się Arabikę odmiany Red Bourbon. W Santa Adalaida zbiory charakteryzują się niezwykle bogatym i zniewalającym zmysły aromatem – delikatnym, miękkim, aksamitnym. Smak kawy określić można jako naturalnie słodki, z zrównoważona kwasowością, z nutami korzennymi, cynamonowymi i owocowymi. Wśród innych regionów należy wyróżnić El Balsano-Quetzaltepec, Aloptepec-Metapan, Apaneca-Lllamatepec, Chicontepec, Cacahuatique oraz Tecapa-Chinameca. Większość odmian coffea arabica występuje na 80% wspomnianych obszarów. Są to krzyżówki Typica i Bourbon. Jednymi z najbardziej interesujących odmian jest Pacas, Pacamara i Catisic a także podobna do Pacas – Sarchimor. Kawy te mają delikatny smak, o niskiej kwasowości. Dominuje tam nuta karmelu i czekoladowy, a ziarna mają posmak kakao i aromat miodowo-jagodowy.