DARMOWA DOSTAWA OD 100,00 PLN

ZAMÓW DO 11.00 – WYSYŁKA W TEN SAM DZIEŃ

Tanzania - Kawy Świata

Arabica

Cubico Coffee Peaberry, Good as Gold Coffee Roasters Tanzania Peaberry

Nazwa

Tanzania Peaberry Coffee, Cubico Coffee Peaberry, Good as Gold Coffee Roasters Tanzania Peaberry, Stone Street Tanzania Peaberry, Fresh Roasted Coffee Tanzanian Peaberry Coffee, Volcanica Mount Kilimanjaro

RODZAJ

Coffea arabica: Bourbon, Kent, Blue Mountain, Typica, Nyassa, N39

REGION UPRAWNY KAWY Z tanzanii

Mara, Kilimanjaro, Ruvuma, Mbeya, Kigoma, Arusha, Manyara, Bukoba, Kagera

SPECYFIKACJA KAWY Z TANZANII

Smak bardzo podobny do kaw z Kenii. Mała kwasowość, smak słodkawy, owocowy z jagodowymi nutami. City roast ma kwiatowy posmak, a Dark roast lekko pieprzowy. Aromat czekoladowy i kwiatowy.

CIEKAWOSTKA

Tanzania to drugi kraj produkujący największe na świecie ilości agawy sizalowej. Z włókien tej rośliny powstają worki, w które pakowana jest kawa przeznaczona na eksport.

Tanzania

 

to jeden z najbardziej fascynujących krajów Czarnej Afryki. Znajduje się we wschodniej części kontynentu, a powstał w wyniku scalenia dwóch dawnych kolonii brytyjskich: Tanganiki i Zanzibaru. Do terytorium kraju należą również wyspa Pemba, której bajkowe plaże oblewane są lazurowymi wodami Oceanu Indyjskiego. Ponadto, Tanzania posiada również dostęp do południowych brzegów największego jeziora Afryki – Jeziora Wiktorii. Jednak to nie wszystko, co kraj ten ma do zaoferowania. Dumnie królujący nad krajem, legendarny szczyt Kilimandżaro, fascynujące parki narodowe, na czele z najsłynniejszym Seregeti, w którym poznać można Wielką Piątkę – lwa, słonia, czarnego nosorożca, bawołu i lamparta – oraz Krater Ngorongoro sprawiają, że państwo często określane jest mianem biblijnego raju.

Dojrzewające w cieniu drzew ziarna Arabiki i Robusty są bogate w minerały i charakteryzują się mocnym i bogatym smakiem oraz wyrazistym aromatem.

Przeważająca część kraju leży na Wyżynie Wschodnioafrykańskiej, przedzielonej Wielkim Rowem Wschodnim, wypełnionym jeziorami i osadami pyłu wulkanicznego, otoczonym majestatycznym masywem Kilimandżaro. Mimo tego monumentalnego krajobrazu Tanzania jest jednym z najbiedniejszych państw  afrykańskich, o słabo rozwiniętej gospodarce, której niezwykle ważną część stanowi eksport wybornej kawy. Równikowy klimat monsunowy, oceaniczny, wilgotny na wyspach i wybrzeżu, suchy na płaskowyżu, uwarunkowania geograficzne i wysokie zbocza wulkanicznych gór to warunki idealne do uprawy dobrej jakości nasion kawowca.

TANZAŃSKIE PLANTACJE

 

Większość plantacji należy do niewielkich rodzinnych przedsiębiorstw. Dorodne owoce są zbierane i obrabiane ręcznie, co stanowi gwarancję wyselekcjonowania tylko największych i najlepszych gatunkowo ziaren. Dzięki licznym jeziorom oraz łatwo dostępnej wodzie górskiej jagody kawy są myte na krótko po zbiorach, następnie suszone w palącym słońcu Afryki.

Do najpopularniejszych terenów uprawnych należy między innymi Utengule – niewielka wioska u podnóża miasta Mabeya, wznosząca się 1 400 m n.p.m. To właśnie w tym miejscu, na początku XIX wieku rozpoczęła się hodowla tanzańskiej kawy. Warunki klimatyczne zapewniają tutejszym nasionom doskonały wzrost. Nawadniane górską wodą krzewy Bourbonu rodzą kawę o delikatnym smaku, pełnym body i idealnej kwasowości, z wyczuwalnymi nutami owocowo-czekoladowymi.

NAJLEPSZE GATUNKI KAWOWCÓW

 

Pochodząca z Tanzanii kawa jest najczęściej oznaczana symbolem AA, poprzedzającym nazwę plantacji, z której pochodzą zbiory. Taka sygnatura, używana w Tanzanii, Kenii i Papui-Nowej Gwinei, oznacza, że ziarna zostały sklasyfikowane jako największe, o bogatym bukiecie smakowo-zapachowym. Wyjątkowe odmiany arabiki: Kent, Blue Mountain, Nyassa oraz N39, w zależności od stopnia wypalenia mają różny smak i wyczuwalny aromat. Filiżanka kawy ma głęboki i bardzo bogaty smak. Niektóre kawy z regionu Kilimanjaro są znacznie delikatniejsze, a ich kwiatowy posmak porównywany jest ze smakiem ziaren uprawianych w Etiopii. Wypalanie ziaren City roast wpływa na delikatny i wyczuwalny smak kwiatowy, a Dark roast uwalnia z ziaren smak jagód i bardzo interesujący posmak pieprzu.

Również w tym kraju na podstawie brytyjskiej nomenklatury, wyróżniono jedenaście oznaczeń, pozwalających na klasyfikacje kawy pod względem jej jakości:

  • AA
  • A
  • B
  • PB
  • C
  • E
  • F
  • AF
  • TT
  • UG
  • TEX

TANZANIAN PEABERRY – Arabika czy Robusta?

 

W Tanzanii najbardziej popularną i najlepszą kawą są ziarna Tanzanian Peaberry (PB). Każdy owoc tego rodzaju krzewów kawowca zawiera tylko jedno ziarno. Ma to wiele plusów, bowiem odpowiednio długie wypalanie ziaren wydobywa nowe, głęboko ukryte smaki. Peaberry ma wysoką kwasowość, a także większą zawartość kofeiny, która również ma wpływ na bardziej intensywny aromat. Nie ustalono czy kawę Peaberry można skategoryzować jako Arabikę czy Robustę. Uznaje się, że jest to wyjątkowa i jedyna w swoim rodzaju kawa, która jest odmianą, charakterystyczną tylko dla Tanzanii.

plantacja kawy w tanzanii

Ameryka północna

Australia i Oceania

Polecane produkty

Zestaw kaw GRANDE CREMA + GRANDE ESPRESSO

ZESTAW KAWOWY #1

Połączenie kaw w zestawie idealne jest dla osób lubiących kremowe espresso z intensywną goryczką – Grande Crema oraz delikatnym i łagodnym smakiem Arabici 100%, jaki gwarantują ziarna kawowca Brasil Santos.

Kawa z Brazylii Brasil Santos

BRASIL SANTOS

Ziarna kawy Santos doceniają koneserzy na całym świecie. Sprowadzamy je z gorącej Brazylii, która jest największym producentem kawy na świecie. Charakteryzują się łagodnym, delikatnym smakiem z niską kwasowością.

Kawa z Kostaryki Terrazu Hermasa

COSTARICA TARRAZU HERMASA

Tarrazu jest jednym z najbardziej cenionych rejonów upraw kaw, nie tylko w Kostaryce, ale na całym świecie. Ziarna, które z niego sprowadzamy łączą w sobie delikatnie słodki smak i pikantny aromat.

ZAPISZ SIĘ DO NASZEGO NEWSLETTERA!

  • Otrzymasz rabat -10% na pierwszy zakup!
  • Będziesz na bieżąco z kawowymi nowinkami!
  • Nie ominie Cię żadna promocja!