Tanzania
to jeden z najbardziej fascynujących krajów Czarnej Afryki. Znajduje się we wschodniej części kontynentu, a powstał w wyniku scalenia dwóch dawnych kolonii brytyjskich: Tanganiki i Zanzibaru. Do terytorium kraju należą również wyspa Pemba, której bajkowe plaże oblewane są lazurowymi wodami Oceanu Indyjskiego. Ponadto, Tanzania posiada również dostęp do południowych brzegów największego jeziora Afryki – Jeziora Wiktorii. Jednak to nie wszystko, co kraj ten ma do zaoferowania. Dumnie królujący nad krajem, legendarny szczyt Kilimandżaro, fascynujące parki narodowe, na czele z najsłynniejszym Seregeti, w którym poznać można Wielką Piątkę – lwa, słonia, czarnego nosorożca, bawołu i lamparta – oraz Krater Ngorongoro sprawiają, że państwo często określane jest mianem biblijnego raju.
Dojrzewające w cieniu drzew ziarna Arabiki i Robusty są bogate w minerały i charakteryzują się mocnym i bogatym smakiem oraz wyrazistym aromatem.
Przeważająca część kraju leży na Wyżynie Wschodnioafrykańskiej, przedzielonej Wielkim Rowem Wschodnim, wypełnionym jeziorami i osadami pyłu wulkanicznego, otoczonym majestatycznym masywem Kilimandżaro. Mimo tego monumentalnego krajobrazu Tanzania jest jednym z najbiedniejszych państw afrykańskich, o słabo rozwiniętej gospodarce, której niezwykle ważną część stanowi eksport wybornej kawy. Równikowy klimat monsunowy, oceaniczny, wilgotny na wyspach i wybrzeżu, suchy na płaskowyżu, uwarunkowania geograficzne i wysokie zbocza wulkanicznych gór to warunki idealne do uprawy dobrej jakości nasion kawowca.
TANZAŃSKIE PLANTACJE
Większość plantacji należy do niewielkich rodzinnych przedsiębiorstw. Dorodne owoce są zbierane i obrabiane ręcznie, co stanowi gwarancję wyselekcjonowania tylko największych i najlepszych gatunkowo ziaren. Dzięki licznym jeziorom oraz łatwo dostępnej wodzie górskiej jagody kawy są myte na krótko po zbiorach, następnie suszone w palącym słońcu Afryki.
Do najpopularniejszych terenów uprawnych należy między innymi Utengule – niewielka wioska u podnóża miasta Mabeya, wznosząca się 1 400 m n.p.m. To właśnie w tym miejscu, na początku XIX wieku rozpoczęła się hodowla tanzańskiej kawy. Warunki klimatyczne zapewniają tutejszym nasionom doskonały wzrost. Nawadniane górską wodą krzewy Bourbonu rodzą kawę o delikatnym smaku, pełnym body i idealnej kwasowości, z wyczuwalnymi nutami owocowo-czekoladowymi.