Uganda
Na zachód od Kenii, we wschodniej części kontynentu afrykańskiego, leży to najwyższe państwo Afryki, królestwo gór i jezior, bujnej flory i fauny chronionej przez liczne narodowe parki przyrody. 84% powierzchni kraju obejmuje północno-zachodnia część Wyżyny Wschodnioafrykańskiej, dlatego górskie wędrówki między najpiękniejszymi wodospadami i jeziorami świata wprawią w zachwyt niejednego przybysza. Pod względem gospodarki jest to jednak kraj typowo afrykański – skromny i ubogi. Głównym źródłem utrzymania jest rolnictwo, w tym uprawa nasion kawowca.
NASIONA KAWOWCA
Pierwsze nasiona kawy sprowadzono do Ugandy na początku XX wieku z Malawii. Były to dwie odmiany Arabiki: Typica i Kent. Pomimo braku wieloletniego doświadczenia i skomplikowanej sytuacji politycznej kraj ten, trawiony od środka wojną domową, w bardzo krótkim czasie stał się jednym z lepszych producentów na światowym rynku kawowym, dając w tej dziedzinie zatrudnienie niemal trzem milionom mieszkańców. Warto również zaznaczyć, że niemal całość zbiorów przeznaczana jest na eksport.
Znaczna większość plantacji ugandyjskiej kawy znajduje się przy granicy z Kenią i Republiką Demokratyczną Konga, a także na zboczach wulkanu Mount Elgon.
Obszar ten zamieszkiwany jest przez dwa plemiona – Bagisu i Sabin, które specjalizują się w uprawie kawy najwyższej jakości. Górzyste ukształtowanie terenu, niebagatelna wysokość, na której wznosi się to niewielkie państwo, wulkaniczna gleba i wilgotny klimat podrównikowy stwarzają warunki doskonale sprzyjające zakładaniu plantacji kawowca. W kraju uprawia się zarówno Arabikę, jak i Robustę, jednak to ta druga odmiana cieszy się tutaj znacznie większą popularnością, co czyni Ugandę największym jej producentem na skalę światową.