DARMOWA DOSTAWA OD 100,00 PLN

ZAMÓW DO 11.00 – WYSYŁKA W TEN SAM DZIEŃ

Uganda - Kawy Świata

Arabica, Robusta

Giving Grounds Coffee Uganda, Uganda AA West Nile Erussi

Nazwa

Giving Grounds Coffee Uganda, Bean Envy Organic, Uganda AA West Nile Erussi

RODZAJ

Coffea arabica: Typica, SL 14, SL 28, Kent     

Coffea robusta

REGION UPRAWNY KAWY Z ugandy

Zachodni Nile: Okoro, na pograniczu Demokratycznej Republikii Kongo i Sudanu

Północ: Lira, Gulu

Wschód: Mbale, Bugisu

Zachód: Kasese, Mbarara

Centralna część: Jinja, Mukono, Masaka, Kampala

SPECYFIKACJA KAWY z ugandy

Smak owocowy, pomarańczowy i lekko herbaciany. Wysoka kwasowość. Aromat drzewny i skórki pomarańczowej.

CIEKAWOSTKA

W Ugandzie przemysłem kawowym zajmują się niewielkie przydomowe gospodarstwa, o bardzo małych polach uprawnych o powierzchni ok. ½ ha. Za kontrolę jakości i klasyfikację eksportowanej kawy odpowiada Uganda Coffee Development Authority (UCDA).

Uganda

 

Na zachód od Kenii, we wschodniej części kontynentu afrykańskiego, leży to najwyższe państwo Afryki, królestwo gór i jezior, bujnej flory i fauny chronionej przez liczne narodowe parki przyrody. 84% powierzchni kraju obejmuje północno-zachodnia część Wyżyny Wschodnioafrykańskiej, dlatego górskie wędrówki między najpiękniejszymi wodospadami i jeziorami świata wprawią w zachwyt niejednego przybysza. Pod względem gospodarki jest to jednak kraj typowo afrykański – skromny i ubogi. Głównym źródłem utrzymania jest rolnictwo, w tym uprawa nasion kawowca.

NASIONA KAWOWCA

 

Pierwsze nasiona kawy sprowadzono do Ugandy na początku XX wieku z Malawii. Były to dwie odmiany Arabiki: Typica i Kent. Pomimo braku wieloletniego doświadczenia i skomplikowanej sytuacji politycznej kraj ten, trawiony od środka wojną domową, w bardzo krótkim czasie stał się jednym z lepszych producentów na światowym rynku kawowym, dając w tej dziedzinie zatrudnienie niemal trzem milionom mieszkańców. Warto również zaznaczyć, że niemal całość zbiorów przeznaczana jest na eksport.

Znaczna większość plantacji ugandyjskiej kawy znajduje się przy granicy z Kenią i Republiką Demokratyczną Konga, a także na zboczach wulkanu Mount Elgon.

Obszar ten zamieszkiwany jest przez dwa plemiona – Bagisu i Sabin, które specjalizują się w uprawie kawy najwyższej jakości. Górzyste ukształtowanie terenu, niebagatelna wysokość, na której wznosi się to niewielkie państwo, wulkaniczna gleba i wilgotny klimat podrównikowy stwarzają warunki doskonale sprzyjające zakładaniu plantacji kawowca. W kraju uprawia się zarówno Arabikę, jak i Robustę, jednak to ta druga odmiana cieszy się tutaj znacznie większą popularnością, co czyni Ugandę największym jej producentem na skalę światową.

ODMIANY COFFEA ARABICA

 

Odmiany coffea arabica, które pojawiają się na plantacjach w Ugandzie to głównie Typica, SL 14, SL 28 oraz Kent. Również tutaj, plantacją kawy zajmują się przede wszystkim niewielkie, prywatne grupy rolników, głów26nie kobiety, a owoce zbierane są wyłącznie ręcznie i obierane ze skórki najczęściej metodą „na mokro”. Uzyskane w ten sposób ziarna są następnie suszone na słońcu i ponownie selekcjonowane.

Z kolei ugandyjska Arabika obrabiana jest zarówno na mokro (odmiana Wugar), jak i na sucho (odmiana Drugar), a jej smak można scharakteryzować jako intensywny, o  aromacie śliwek i czekolady. Natomiast tutejsza Robusta odznacza się umiarkowaną kwasowością i wysokim poziomem kofeiny. Popularnym rodzajem hodowanej tutaj Arabiki jest Bugisu, której krzewy porastają górskie zbocza góry Elgon. W tym regionie kawę uprawia się na wysokości od 1 300 do 1 900 m n.p.m. Napar z ugandyjskich nasion kawowca jest znacznie bardziej cierpki, niż kawa z sąsiedniej Kenii.

Ameryka północna

Australia i Oceania

Polecane produkty

Zestaw kaw GRANDE CREMA + GRANDE ESPRESSO

ZESTAW KAWOWY #1

Połączenie kaw w zestawie idealne jest dla osób lubiących kremowe espresso z intensywną goryczką – Grande Crema oraz delikatnym i łagodnym smakiem Arabici 100%, jaki gwarantują ziarna kawowca Brasil Santos.

Kawa z Brazylii Brasil Santos

BRASIL SANTOS

Ziarna kawy Santos doceniają koneserzy na całym świecie. Sprowadzamy je z gorącej Brazylii, która jest największym producentem kawy na świecie. Charakteryzują się łagodnym, delikatnym smakiem z niską kwasowością.

Kawa z Kostaryki Terrazu Hermasa

COSTARICA TARRAZU HERMASA

Tarrazu jest jednym z najbardziej cenionych rejonów upraw kaw, nie tylko w Kostaryce, ale na całym świecie. Ziarna, które z niego sprowadzamy łączą w sobie delikatnie słodki smak i pikantny aromat.

ZAPISZ SIĘ DO NASZEGO NEWSLETTERA!

  • Otrzymasz rabat -10% na pierwszy zakup!
  • Będziesz na bieżąco z kawowymi nowinkami!
  • Nie ominie Cię żadna promocja!