DARMOWA DOSTAWA Z KODEM: ESPRESSO

ZAMÓW DO 12.00 – WYSYŁKA W TEN SAM DZIEŃ

Uganda - Kawy Świata

Arabica, Robusta

Giving Grounds Coffee Uganda, Uganda AA West Nile Erussi

Nazwa

Giving Grounds Coffee Uganda, Bean Envy Organic, Uganda AA West Nile Erussi

RODZAJ

Coffea arabica: Typica, SL 14, SL 28, Kent     

Coffea robusta

REGION UPRAWNY KAWY Z ugandy

Zachodni Nile: Okoro, na pograniczu Demokratycznej Republikii Kongo i Sudanu

Północ: Lira, Gulu

Wschód: Mbale, Bugisu

Zachód: Kasese, Mbarara

Centralna część: Jinja, Mukono, Masaka, Kampala

SPECYFIKACJA KAWY z ugandy

Smak owocowy, pomarańczowy i lekko herbaciany. Wysoka kwasowość. Aromat drzewny i skórki pomarańczowej.

CIEKAWOSTKA

W Ugandzie przemysłem kawowym zajmują się niewielkie przydomowe gospodarstwa, o bardzo małych polach uprawnych o powierzchni ok. ½ ha. Za kontrolę jakości i klasyfikację eksportowanej kawy odpowiada Uganda Coffee Development Authority (UCDA).

Uganda

 

Na zachód od Kenii, we wschodniej części kontynentu afrykańskiego, leży to najwyższe państwo Afryki, królestwo gór i jezior, bujnej flory i fauny chronionej przez liczne narodowe parki przyrody. 84% powierzchni kraju obejmuje północno-zachodnia część Wyżyny Wschodnioafrykańskiej, dlatego górskie wędrówki między najpiękniejszymi wodospadami i jeziorami świata wprawią w zachwyt niejednego przybysza. Pod względem gospodarki jest to jednak kraj typowo afrykański – skromny i ubogi. Głównym źródłem utrzymania jest rolnictwo, w tym uprawa nasion kawowca.

NASIONA KAWOWCA

 

Pierwsze nasiona kawy sprowadzono do Ugandy na początku XX wieku z Malawii. Były to dwie odmiany Arabiki: Typica i Kent. Pomimo braku wieloletniego doświadczenia i skomplikowanej sytuacji politycznej kraj ten, trawiony od środka wojną domową, w bardzo krótkim czasie stał się jednym z lepszych producentów na światowym rynku kawowym, dając w tej dziedzinie zatrudnienie niemal trzem milionom mieszkańców. Warto również zaznaczyć, że niemal całość zbiorów przeznaczana jest na eksport.

Znaczna większość plantacji ugandyjskiej kawy znajduje się przy granicy z Kenią i Republiką Demokratyczną Konga, a także na zboczach wulkanu Mount Elgon.

Obszar ten zamieszkiwany jest przez dwa plemiona – Bagisu i Sabin, które specjalizują się w uprawie kawy najwyższej jakości. Górzyste ukształtowanie terenu, niebagatelna wysokość, na której wznosi się to niewielkie państwo, wulkaniczna gleba i wilgotny klimat podrównikowy stwarzają warunki doskonale sprzyjające zakładaniu plantacji kawowca. W kraju uprawia się zarówno Arabikę, jak i Robustę, jednak to ta druga odmiana cieszy się tutaj znacznie większą popularnością, co czyni Ugandę największym jej producentem na skalę światową.

kawa z ugandy
arabika w ugandzie

ODMIANY COFFEA ARABICA

 

Odmiany coffea arabica, które pojawiają się na plantacjach w Ugandzie to głównie Typica, SL 14, SL 28 oraz Kent. Również tutaj, plantacją kawy zajmują się przede wszystkim niewielkie, prywatne grupy rolników, głów26nie kobiety, a owoce zbierane są wyłącznie ręcznie i obierane ze skórki najczęściej metodą „na mokro”. Uzyskane w ten sposób ziarna są następnie suszone na słońcu i ponownie selekcjonowane.

Z kolei ugandyjska Arabika obrabiana jest zarówno na mokro (odmiana Wugar), jak i na sucho (odmiana Drugar), a jej smak można scharakteryzować jako intensywny, o  aromacie śliwek i czekolady. Natomiast tutejsza Robusta odznacza się umiarkowaną kwasowością i wysokim poziomem kofeiny. Popularnym rodzajem hodowanej tutaj Arabiki jest Bugisu, której krzewy porastają górskie zbocza góry Elgon. W tym regionie kawę uprawia się na wysokości od 1 300 do 1 900 m n.p.m. Napar z ugandyjskich nasion kawowca jest znacznie bardziej cierpki, niż kawa z sąsiedniej Kenii.

plantacje kawy w ugandzie

Ameryka północna

Australia i Oceania

Polecane produkty

Zestaw kaw GRANDE CREMA + GRANDE ESPRESSO

ZESTAW KAWOWY #1

Połączenie kaw w zestawie idealne jest dla osób lubiących kremowe espresso z intensywną goryczką – Grande Crema oraz delikatnym i łagodnym smakiem Arabici 100%, jaki gwarantują ziarna kawowca Brasil Santos.

Kawa z Brazylii Brasil Santos

BRASIL SANTOS

Ziarna kawy Santos doceniają koneserzy na całym świecie. Sprowadzamy je z gorącej Brazylii, która jest największym producentem kawy na świecie. Charakteryzują się łagodnym, delikatnym smakiem z niską kwasowością.

Kawa z Kostaryki Terrazu Hermasa

COSTARICA TARRAZU HERMASA

Tarrazu jest jednym z najbardziej cenionych rejonów upraw kaw, nie tylko w Kostaryce, ale na całym świecie. Ziarna, które z niego sprowadzamy łączą w sobie delikatnie słodki smak i pikantny aromat.