DARMOWA DOSTAWA OD 100,00 PLN

ZAMÓW DO 11.00 – WYSYŁKA W TEN SAM DZIEŃ

Kawa w Etiopii

Poznaj legendę, rodzaje oraz warunki dojrzewania…

Według jednej z legend historia kawy sięga IX wieku n.e., kiedy Etiopski pasterz Kaldi zgubił stadko swoich kóz. Odnalazł zwierzęta, gdy obgryzały gałązki krzewów z czerwonych jagód, po których były nadzwyczaj pobudzone. Wtedy i on postanowił, że ich skosztuje – rozsmakował się w owocach kawy i odkrył jak wiele energii mogą dostarczyć. Od tego momentu zaczęto doceniać pobudzające właściwości ziaren kawowca, jednocześnie ciesząc się ich niepowtarzalnym smakiem i aromatem.  

Szacuje się, że kawa po raz pierwszy została odnaleziona w Etiopii, gdzie korzystano z jej właściwości na długo przed historią owego pasterza. Owoce kawowca wykorzystywane były prawdopodobnie już tysiąc lat p.n.e. Nie uprawiono ich lecz zebrane z krzewów owoce spożywano po ugotowaniu wraz z masłem i z solą.

Kawy w Etiopii produkowane są już od dłuższego czasu, ale oprócz gospodarstw wciąż spotkać można dziko rosnące krzewy. Metody uprawy i obróbki kawowca nie zmieniły się od tysiąca lat. Podobnie jak w Kolumbii, dominują tam przede wszystkim małe gospodarstwa rolne, a nie maszynowe, ogromne plantacje. Kawowce wciąż uprawiane są w tradycyjny sposób, dzięki czemu etiopskie kawy mają tak niesamowity i oryginalny smak.

Etiopia od lat jest największym eksporterem kawy (głównie gatunków Arabica i Robusta) czarnego lądu. W ujęciu globalnym plasuje się na szóstym miejscu. Etiopskie królestwo kawy to miejsce, z którego pochodzą przeróżne rodzaje tego niesamowitego napoju. Chociaż sami Etiopczycy zwykli pić kawę w podobny sposób, co m.in. Tybetańczycy, np. z miodem, zmielonym tłuszczem, na słono lub ze wspomnianym masłem, to już sama liczba różnych rodzajów kaw sprawia, że do poznania Etiopii od tej pięknej strony potrzeba trochę czasu!

Polecane produkty

Zestaw kaw GRANDE CREMA + GRANDE ESPRESSO

ZESTAW KAWOWY #1

Połączenie kaw w zestawie idealne jest dla osób lubiących kremowe espresso z intensywną goryczką – Grande Crema oraz delikatnym i łagodnym smakiem Arabici 100%, jaki gwarantują ziarna kawowca Brasil Santos.

Kawa z Brazylii Brasil Santos

BRASIL SANTOS

Ziarna kawy Santos doceniają koneserzy na całym świecie. Sprowadzamy je z gorącej Brazylii, która jest największym producentem kawy na świecie. Charakteryzują się łagodnym, delikatnym smakiem z niską kwasowością.

Kawa z Kostaryki Terrazu Hermasa

COSTARICA TARRAZU HERMASA

Tarrazu jest jednym z najbardziej cenionych rejonów upraw kaw, nie tylko w Kostaryce, ale na całym świecie. Ziarna, które z niego sprowadzamy łączą w sobie delikatnie słodki smak i pikantny aromat.

Kawa z Etiopii, czyli jaka kawa? Rodzaje kaw i ich niepowtarzalne smaki

 

Powiedzieć „kawa z Etiopii” to tak, jakby powiedzieć „wino z Francji”. Już na wstępie oznacza to wiele, ale zarazem nie na tyle, by móc zorientować się w szczegółach. Do głównych gatunków kaw uprawianych w Etiopii należy Arabica i Robusta. Ostatecznie jednak poszczególne produkty różnią się znacznie bardziej smakiem w zależności od regionu, w którym ziarna były uprawiane.

Do jednych z najpopularniejszych rodzajów kaw uprawnianych w tym regionie należą Etiopia Guji Hambela Dimtu, Wonago Yirgacheffe, Yirgacheffe oraz Kello. Naturalne zróżnicowanie terenu w Etiopii sprawia, że nawet ten sam gatunek ziaren będzie smakował zupełnie inaczej, w zależności od miejsca ich uprawy. Odmiennym smakiem i aromatem będą odznaczały się ziarna uprawiane w północnej części kraju, a innym w jego zachodnio-południowej części. Dobrym przykładem jest wspomniana kawa Yirgacheffe, w której aromacie wyczuwalne stają się nuty owoców cytrusowych. Intensywny smak z odcieniem jagodowym zasmakuje się także sięgając po kawę Harrara. Pragnąc z kolei kawy typu mokka, warto wybrać etiopską Arabica Mocha. Na uwagę zasługuje jej intensywny, czekoladowy posmak. Nie braknie również kaw rzemieślniczych, cieszących się bardzo pozytywnymi opiniami w Europie i na świecie. Przykładem niech będzie chociażby Etiopia Djimmah – kawa ziarnista, rzemieślniczo palona z ziaren Arabica.

Sidamo Ethiopia – kawa Strictly High Grown

Sidamo to rejon w południowej części Etiopii, którego nazwa została nadana dzięki grupie rdzennych mieszkańców południowo-centralnej części kraju – Sidama. Ziarna kawowca uprawia się tam w górach Etiopii na wysokości od 1500 do 2200 m. n.p.m. Na południu kraju kawowce wymagają większej ilości czasu aby dojrzeć, dlatego też zawierają o wiele więcej cennych składników odżywczych. Etiopia znajduje się w strefie podrównikowej, gdzie wyróżnia się pięć pięter klimatycznych. Rodzaj kawy, jakim jest Ethiopia Sidamo uprawiany jest w piętrze Kolla oraz Uojna dega. Pierwszy z nich cechuje się wilgotnym i gorącym klimatem, gdzie temperatury nie przekraczają 20°C przez cały rok, drugi natomiast sięga do 2500 m n.p.m. – tam klimat jest chłodniejszy i umiarkowany, a temperatura waha się od 16 do 20°C.

Wszystkie kawowce, które dojrzewają w takich warunkach są zakwalifikowane jako Strictly High Grown (SGH) Coffee. Dzięki wolniejszemu czasowi dojrzewania, występowaniu charakterystycznych warunków glebowych, zróżnicowanej ilości opadów, a także stałej temperaturze nie przekraczającej 20°C,  ziarna Sidamo są najwyższej jakości.

Ethiopia Sidamo to kawa jednorodna, składająca się w 100% z naturalnej, wolno dojrzewających ziaren Arabiki.  Krakowska Palarnia Kawy sprowadza ziarna z tego rejonu, gdyż odznaczają się one średnio-wysoką kwasowością, a także owocowym i delikatnie winnym aromatem. Umiarkowany klimat ze stałą temperaturą, sucha metoda obróbki oraz poziom wypalenia ziaren (od Cinnamon do Medium roast) wpływają na bardzo bogaty, lekki i orzeźwiający smak tej delikatnej kawy. W Ethiopia Sidamo wyczuwalny jest także przyjemny aromat herbaciany, z nutką cytryny oraz ciemnego grona. 

W Etiopii panuje ludowe powiedzenie, zachęcające do spożywania tego napoju bez względu na to, „czy Ci dobrze, czy Ci źle”. W tradycyjnych etiopskich kawiarniach trudno spodziewać się klasycznego, europejskiego latte, ale też przecież nie o to w tym wszystkim chodzi.

Etiopskie kawy to przede wszystkim rzadko spotykana naturalność smaków i aromatów. Naturalność zawdzięcza między innymi dojrzewanie owoców w małych, często rodzinnych plantacjach. Brak zastosowania pestycydów przekłada się nie tylko na smak ziaren, ale także na kwestie związane ze zdrowiem. W Etiopii można znaleźć rozmaite gatunki ziaren kawowców, bowiem zróżnicowane ukształtowanie terenu tego kraju, a także odmienny klimat w poszczególnych rejonach sprawiają, że ziarna znacząco różnią się w smaku i aromacie. Już teraz poznaj prawdziwy smak Etiopii, sięgając po kawę Ethiopia ze słonecznego rejonu Sidamo.

ZAPISZ SIĘ DO NASZEGO NEWSLETTERA!

  • Otrzymasz rabat -10% na pierwszy zakup!
  • Będziesz na bieżąco z kawowymi nowinkami!
  • Nie ominie Cię żadna promocja!