Sidamo to rejon w południowej części Etiopii, którego nazwa została nadana dzięki grupie rdzennych mieszkańców południowo-centralnej części kraju – Sidama. Ziarna kawowca uprawia się tam w górach Etiopii na wysokości od 1500 do 2200 m. n.p.m. Na południu kraju kawowce wymagają większej ilości czasu aby dojrzeć, dlatego też zawierają o wiele więcej cennych składników odżywczych. Etiopia znajduje się w strefie podrównikowej, gdzie wyróżnia się pięć pięter klimatycznych. Rodzaj kawy, jakim jest Ethiopia Sidamo uprawiany jest w piętrze Kolla oraz Uojna dega. Pierwszy z nich cechuje się wilgotnym i gorącym klimatem, gdzie temperatury nie przekraczają 20°C przez cały rok, drugi natomiast sięga do 2500 m n.p.m. – tam klimat jest chłodniejszy i umiarkowany, a temperatura waha się od 16 do 20°C.
Wszystkie kawowce, które dojrzewają w takich warunkach są zakwalifikowane jako Strictly High Grown (SGH) Coffee. Dzięki wolniejszemu czasowi dojrzewania, występowaniu charakterystycznych warunków glebowych, zróżnicowanej ilości opadów, a także stałej temperaturze nie przekraczającej 20°C, ziarna Sidamo są najwyższej jakości.
Ethiopia Sidamo to kawa jednorodna, składająca się w 100% z naturalnej, wolno dojrzewających ziaren Arabiki. Krakowska Palarnia Kawy sprowadza ziarna z tego rejonu, gdyż odznaczają się one średnio-wysoką kwasowością, a także owocowym i delikatnie winnym aromatem. Umiarkowany klimat ze stałą temperaturą, sucha metoda obróbki oraz poziom wypalenia ziaren (od Cinnamon do Medium roast) wpływają na bardzo bogaty, lekki i orzeźwiający smak tej delikatnej kawy. W Ethiopia Sidamo wyczuwalny jest także przyjemny aromat herbaciany, z nutką cytryny oraz ciemnego grona.
W Etiopii panuje ludowe powiedzenie, zachęcające do spożywania tego napoju bez względu na to, „czy Ci dobrze, czy Ci źle”. W tradycyjnych etiopskich kawiarniach trudno spodziewać się klasycznego, europejskiego latte, ale też przecież nie o to w tym wszystkim chodzi.
Etiopskie kawy to przede wszystkim rzadko spotykana naturalność smaków i aromatów. Naturalność zawdzięcza między innymi dojrzewanie owoców w małych, często rodzinnych plantacjach. Brak zastosowania pestycydów przekłada się nie tylko na smak ziaren, ale także na kwestie związane ze zdrowiem. W Etiopii można znaleźć rozmaite gatunki ziaren kawowców, bowiem zróżnicowane ukształtowanie terenu tego kraju, a także odmienny klimat w poszczególnych rejonach sprawiają, że ziarna znacząco różnią się w smaku i aromacie. Już teraz poznaj prawdziwy smak Etiopii, sięgając po kawę Ethiopia ze słonecznego rejonu Sidamo.