PLANTACJE KAWOWCÓW
Plantacje kawy znajdują się w różnych rejonach, najczęściej górskich, usytuowanych w centralnych prowincjach Wietnamu, takich jak Dak Lak, Lan, Dong, Gia Lai, Kon Tum i Dak Nong. Większość upraw odbywa się w niewielkich gospodarstwach rolnych, a dojrzałe owoce zbierane są ręcznie w miesiącach od września do marca.
Walory klimatyczne i geograficzne umożliwiają produkcję kilku różnych gatunków, takich jak Robusta, Liberica, Arabica w odmianach Catimor, Typica, Bourbon (Moka), Catuai, a w ostatnich latach również najdroższej kawy świata, czyli Kopi Luwak. Mimo to niezmiennie najpopularniejsza jest Robusta – mniej znana na skalę światową, nie tak szlachetna jak Arabika, mimo to odporna na choroby i znacznie łatwiejsza w uprawie. Przy wyborze wietnamskiej kawy najlepiej jest kierować się numerem na opakowaniu – im wyższy numer, tym lepsza jakość.
W Wietnamie głównie uprawia się coffea canephora, a także odmianę coffea liberica – cherry.
Ze względu na wysoką zawartość kofeiny, a także z uwagi na długi i powolny proces palenia ziaren i wyjątkowy sposób parzenia, Wietnamska kawa bez wątpienia charakteryzuje się znacznie większym poziomem goryczy niż jej Kolumbijskie i brazylijskie rywalki. Sekret esencjonalnego i aromatycznego naparu tkwi w połączeniu różnych rodzajów ziaren. Ogólnie można ją scharakteryzować jako bardzo zróżnicowaną – gorzką, mocną, lekko słoną z posmakiem słodkiej wanilii. W Wietnamie kawa podawana jest na wiele różnych sposobów, najczęściej jednak jej intensywny smak łagodzi się odrobiną skondensowanego mleka.