DARMOWA DOSTAWA OD 100,00 PLN

ZAMÓW DO 11.00 – WYSYŁKA W TEN SAM DZIEŃ

Wietnam - Kawy Świata

Robusta

Trung Nguyen Gourment Blend, Delat Peaberry Robusta, Ca Phe Den Da

Nazwa

Trung Nguyen Vietnamese Coffee, Trung Nguyen Gourment Blend, Vinacafe Instant Coffee, Delat Peaberry Robusta, Ca Phe Den Da, Ca Phe Sua Da, Ca Phe Chon

RODZAJ

Coffea arabica: Catimor, Typica, Bourbon (Moka), Catuai

Coffea canephora: Buon Ho, Dak Mil, Chu Se, Di Linh

Cherry: Liberica, Exelsa

REGION UPRAWNY KAWY Z wietnamu

Rejon uprawy: wyżyny Buon Me Thuot, Ho Chi Minh, Dak Lak, Lan Dong, Gia Lai, Kon Tum

SPECYFIKACJA KAWY z wietnamu

Mocna, intensywna, o wysokiej zawartości kofeiny. Stopień kwaskowatości w zależności od regionu. Posmak czekolady, orzechów i masła. 

CIEKAWOSTKA

Wietnamczycy stosują nietypowy proces palenia kawy, używając w nim tłuszczu maślanego lub roślinnego, co sprawia, że zmielone ziarna kawy zyskują oleistą, połyskującą konsystencję o intensywnie brązowym kolorze. Czasami gorzki smak kawy maskuje się dodatkiem cukru, kakao, wanilii, mleka a nawet ubitego żółtka. W Hanoi popularne są kawy podawane z mlekiem kokosowym, lodami, fasolką mung i zielonym ryżem, zaparzane w metalowym filtrze zwanym Phin. Ponadto, prażenie ziaren odbywa się w niższej temperaturze i trwa dłużej.

Wietnam

 

to jeden z najbardziej różnicowanych krajów Południowo-Wschodniej Azji – zarówno przyrodniczo, jak i kulturowo. Swoje niezwykłe piękno zawdzięcza między innym szerokiej delcie rzeki Mekong, wapiennym górom w zatoce Ha Long, malowniczym wybrzeżom, zielonym tarasom ryżowym, piaszczystym plażom na południu kraju i niezwykłej atmosferze. Ze względu na bogato urzeźbiony teren w Wietnamie wyróżnia się kilka stref klimatycznych: wilgotny podzwrotnikowy na północy kraju oraz wilgotny zwrotnikowy w odmianie monsunowej w centralnej i południowej części.

Dla wielu miłośników kawy zaskakująca może się okazać informacja, że Wietnam jest drugim największym producentem kawy na świecie, a jego plony osiągają liczbę 1,17 miliona ton rocznie.

Historia kawy w Wietnamie

 

Historia uprawy kawowca w Wietnamie sięga połowy XX wieku. Pierwsze ziarna dotarły do kraju za pośrednictwem misjonarzy francuskich, którzy zasadzili je na terenach otaczających miasto Tonkin. Warunki klimatyczne oraz ukształtowanie terenu uczyniły Półwysep Indochiński i znajdujący się w jego granicach Wietnam, idealnym miejscem do uprawy nasion kawowca. Odpowiednia temperatura i wilgotność, żyzna gleba zacienione plantacje usytuowane na dużych wysokościach i oczywiście ciężka praca Wietnamczyków, wyniosły kraj do rangi drugiej kawowej potęgi świata.

PLANTACJE KAWOWCÓW

 

Plantacje kawy znajdują się w różnych rejonach, najczęściej górskich, usytuowanych w centralnych prowincjach Wietnamu, takich jak Dak Lak, Lan, Dong, Gia Lai, Kon Tum i Dak Nong. Większość upraw odbywa się w niewielkich gospodarstwach rolnych, a dojrzałe owoce zbierane są ręcznie w miesiącach od września do marca.

Walory klimatyczne i geograficzne umożliwiają produkcję kilku różnych gatunków, takich jak Robusta, Liberica, Arabica w odmianach Catimor, Typica, Bourbon (Moka), Catuai, a w ostatnich latach również najdroższej kawy świata, czyli Kopi Luwak. Mimo to niezmiennie najpopularniejsza jest Robusta – mniej znana na skalę światową, nie tak szlachetna jak Arabika, mimo to odporna na choroby i znacznie łatwiejsza w uprawie. Przy wyborze wietnamskiej kawy najlepiej jest kierować się numerem na opakowaniu – im wyższy numer, tym lepsza jakość.

W Wietnamie głównie uprawia się coffea canephora, a także odmianę coffea liberica – cherry.

Ze względu na wysoką zawartość kofeiny, a także z uwagi na długi i powolny proces palenia ziaren i wyjątkowy sposób parzenia, Wietnamska kawa bez wątpienia charakteryzuje się znacznie większym poziomem goryczy niż jej Kolumbijskie i brazylijskie rywalki. Sekret esencjonalnego i aromatycznego naparu tkwi w połączeniu różnych rodzajów ziaren. Ogólnie można ją scharakteryzować jako bardzo zróżnicowaną – gorzką, mocną, lekko słoną z posmakiem słodkiej wanilii. W Wietnamie kawa podawana jest na wiele różnych sposobów, najczęściej jednak jej intensywny smak łagodzi się odrobiną skondensowanego mleka.

Ameryka północna

Australia i Oceania

Polecane produkty

Zestaw kaw GRANDE CREMA + GRANDE ESPRESSO

ZESTAW KAWOWY #1

Połączenie kaw w zestawie idealne jest dla osób lubiących kremowe espresso z intensywną goryczką – Grande Crema oraz delikatnym i łagodnym smakiem Arabici 100%, jaki gwarantują ziarna kawowca Brasil Santos.

Kawa z Brazylii Brasil Santos

BRASIL SANTOS

Ziarna kawy Santos doceniają koneserzy na całym świecie. Sprowadzamy je z gorącej Brazylii, która jest największym producentem kawy na świecie. Charakteryzują się łagodnym, delikatnym smakiem z niską kwasowością.

Kawa z Kostaryki Terrazu Hermasa

COSTARICA TARRAZU HERMASA

Tarrazu jest jednym z najbardziej cenionych rejonów upraw kaw, nie tylko w Kostaryce, ale na całym świecie. Ziarna, które z niego sprowadzamy łączą w sobie delikatnie słodki smak i pikantny aromat.

ZAPISZ SIĘ DO NASZEGO NEWSLETTERA!

  • Otrzymasz rabat -10% na pierwszy zakup!
  • Będziesz na bieżąco z kawowymi nowinkami!
  • Nie ominie Cię żadna promocja!