Zimbabwe
dawniej Rodezja, państwo wodospadów i dzikiej sawanny położone w południowej części kontynentu Afrykańskiego. Bez względu na to, w którym kierunku zwróci się nasza podróż, na każdej drodze spotka nas coś niesamowitego i oryginalnego. Bogaty świat zwierząt – słoni, lwów, antylop, nosorożców, rozmaitość krajobrazów i rozległe wyżyny idealnie nadające się do pieszych wędrówek. Zimbabwe leży na górzystym obszarze, w dwóch strefach klimatycznych: zwrotnikowej na południu i podrównikowej w centralnej i północnej części kraju.
Jak w każdym kraju kolonialnym, mieszkańcy Zimbabwe toczyli długie i krwawe walki o niepodległość, zakończone dopiero w 1980 roku. W tym umęczonym wojnami domowymi państwie, panuje największe na świecie bezrobocie, sięgające obecnie 90 %.
Mimo to, oprócz zapierających dech w piersiach krajobrazów, znajdziemy tu również jedną z najsmaczniejszych kaw na świecie. Uprawa drzew kawowca została w Zimbabwe zapoczątkowana w 1962 roku, a jej rozwój jest z roku na rok coraz bardziej intensywny. Bez wątpienia sprzyjają temu warunki geograficzne i klimatyczne – obfite deszcze w porze mokrej oraz umiarkowane temperatury powietrza są gwarancją długiego okresu dojrzewania owoców, z kolei usytuowane na wzniesieniach plantacje zapewniają chłodny i wilgotny klimat.