DARMOWA DOSTAWA Z KODEM: ESPRESSO

ZAMÓW DO 12.00 – WYSYŁKA W TEN SAM DZIEŃ

Zimbabwe - Kawy Świata

Arabica

Death Wish Coffee Company, Zimbabwe Fresh Roasted Coffee

Nazwa

Good Morning Coffee Beans Specialty Zimbabwe, Death Wish Coffee Company, Zimbabwe Fresh Roasted Coffee

RODZAJ

Coffea arabica: Catimor, Caturra

REGION UPRAWNY KAWY Z zimbabwe

Pezuru, Chipinga, Crake Valley

SPECYFIKACJA KAWY Z ZIMBABWE

Smak słodki, czekoladowy, aromat winny, drzewny. Niska kwasowość.

CIEKAWOSTKA

Obecnie w Zimbabwe wiele plantacji kawy zostało zamkniętych z powodu kryzysu gospodarczego, a wznowienie produkcji jest procesem czasochłonnym.

Zimbabwe

 

dawniej Rodezja, państwo wodospadów i dzikiej sawanny położone w południowej części kontynentu Afrykańskiego. Bez względu na to, w którym kierunku zwróci się nasza podróż, na każdej drodze spotka nas coś niesamowitego i oryginalnego. Bogaty świat zwierząt – słoni, lwów, antylop, nosorożców, rozmaitość krajobrazów i rozległe wyżyny idealnie nadające się do pieszych wędrówek. Zimbabwe leży na górzystym obszarze, w dwóch strefach klimatycznych: zwrotnikowej na południu i podrównikowej w centralnej i północnej części kraju.

Jak w każdym kraju kolonialnym, mieszkańcy Zimbabwe toczyli długie i krwawe walki o niepodległość, zakończone dopiero w 1980 roku. W tym umęczonym wojnami domowymi państwie, panuje największe na świecie bezrobocie, sięgające obecnie 90 %.

Mimo to, oprócz zapierających dech w piersiach krajobrazów, znajdziemy tu również jedną z najsmaczniejszych kaw na świecie. Uprawa drzew kawowca została w Zimbabwe zapoczątkowana w 1962 roku, a jej rozwój jest z roku na rok coraz bardziej intensywny. Bez wątpienia sprzyjają temu warunki geograficzne i klimatyczne – obfite deszcze w porze mokrej oraz umiarkowane temperatury powietrza są gwarancją długiego okresu dojrzewania owoców, z kolei usytuowane na wzniesieniach plantacje zapewniają chłodny i wilgotny klimat.

kawy z zimbabwe
Arabika z zimbabwe

USYTUOWANIE PLANTACJI

 

Wszechobecne lasy stanowią idealne schronienie dla drzew kawowca, osłaniając je przed szkodliwym działaniem nadmiernego promieniowania słonecznego. Najpopularniejsze plantacje usytuowane są w regionie Pezuru, Chipinga, Crake i Honde Valleys nieopodal miejscowości Mutare, we wschodniej części kraju – najczęściej na wysokości od 1 100 do 1 300 m n.p.m. Naturalne ukształtowanie powierzchni kraju uniemożliwia wprowadzenie zmechanizowanych sposobów plantacji, dlatego wszystkie dojrzałe owoce zbierane są ręcznie, starannie selekcjonowane i poddawane obróbce „na mokro”.

W Zimbabwe uprawia się hodowlę dwóch odmian Arabiki – Catimor i Caturra. W związku z tym, że ich ziarna odznaczają się ponadprzeciętną wielkością, w swym wnętrzu kryją pełniejszy bukiet smakowo-zapachowy, co potwierdza ich oznaczenie – AA.

Kwintesencja południowej Afryki, jej magicznej przyrody, palącego słońca i lśniących strumieni rwących rzek została zawarta w czarnym naparze kawy – słodkiej, karmelowej, o smaku owoców i lekkiej kwasowości.

plantacja kawy z zimbabwe

Ameryka północna

Australia i Oceania

Polecane produkty

Zestaw kaw GRANDE CREMA + GRANDE ESPRESSO

ZESTAW KAWOWY #1

Połączenie kaw w zestawie idealne jest dla osób lubiących kremowe espresso z intensywną goryczką – Grande Crema oraz delikatnym i łagodnym smakiem Arabici 100%, jaki gwarantują ziarna kawowca Brasil Santos.

Kawa z Brazylii Brasil Santos

BRASIL SANTOS

Ziarna kawy Santos doceniają koneserzy na całym świecie. Sprowadzamy je z gorącej Brazylii, która jest największym producentem kawy na świecie. Charakteryzują się łagodnym, delikatnym smakiem z niską kwasowością.

Kawa z Kostaryki Terrazu Hermasa

COSTARICA TARRAZU HERMASA

Tarrazu jest jednym z najbardziej cenionych rejonów upraw kaw, nie tylko w Kostaryce, ale na całym świecie. Ziarna, które z niego sprowadzamy łączą w sobie delikatnie słodki smak i pikantny aromat.