DARMOWA DOSTAWA OD 50,00 PLN

ZAM脫W DO 11.00 – WYSY艁KA W TEN SAM DZIE艃

Nasze plantacje

🇧🇷 BRASIL - SANTOS

100 % Arabica *Brazylia to jeden z najwi臋kszych rejon贸w uprawy kaw na 艣wiatowym rynku. Na ca艂ej powierzchni kontynentu znajduj膮 si臋 odpowiednie warunki do prowadzenia plantacji nasion kawowca jednak偶e obecnie wykorzystuje si臋 jedynie ok. 10 % tych obszar贸w. Ju偶 w 1727 roku zosta艂y sprowadzone tam pierwsze kawowce z Gujany Francuskiej przez Francisco de Mello Palheta. Dzi臋ki temu kawa sta艂a si臋 elementem gospodarki tego kraju. Obecnie praca na plantacjach daje zatrudnienie ponad 5 milionom os贸b. Najcz臋艣ciej uprawiane s膮 rodzaje: Catuai, Typica czy Mundo Novo. Natomiast najlepsze gatunkowo kawy pochodz膮 z plantacji rejon贸w Santos.

🇪🇹 ETHIOPIA - SIDAMO

100 % Arabica *Sidamo znajduje si臋 w po艂udniowej cz臋艣ci Etiopii na kontynencie Afryka艅skim. Nazwa pochodzi od grupy rdzennych, pierwszych mieszka艅c贸w tej ziemi 鈥 Sidama, zamieszkuj膮cych po艂udniowo centraln膮 cz臋艣膰 tego kraju. Prawdopodobnie ro艣lina kawowca zosta艂a odkryta w IX wieku przez pasterza Kaldi, kt贸ry znalaz艂 w niej w艂a艣ciwo艣ci energetyzuj膮ce. Jednak偶e nie jest to informacja potwierdzona 藕r贸d艂ami pisanymi a偶 do 1671 roku, przez co nale偶y traktowa膰 j膮 jako 藕r贸d艂o apokryficzne. Jest to jeden z najbardziej obfitych rejon贸w wzrostu ziaren kawowca coffea arabica. Trwaj膮ca do dzisiaj, produkcja kawy jest wielowiekow膮 tradycj膮 uprawian膮 z pokolenia na pokolenie w tym regionie. Obecnie gospodarka ekonomiczna Etiopii opiera si臋 w ponad 60 % na produkcji kawy, a ponad 15 mln os贸b znajduje zatrudnienie na plantacjach. Znajduje si臋 tam ponad 4 000 km2 ziem uprawnych, kt贸re dzi臋ki odpowiedniej wilgoci gleby i ciep艂emu klimatowi obfituj膮 w jedyne w swoim rodzaju ziarna kawowca nazywanego, od rejonu w kt贸rym wzrastaj膮 - Sidamo. Najwi臋ksza ilo艣膰 ziaren eksportowana jest na tereny Europy, wschodniej Azji oraz Ameryki P贸艂nocnej.

🇨🇷 COSTA RICA - TARRAZU HERMASA

100 % Arabica *W Kostaryce uprawiana jest kawa od 1779 roku. Pierwsze plantacje za艂o偶one zosta艂y w rejonie Meseta Central. Region z kt贸rego sprowadzamy nasze ziarna - Tarrazu po艂o偶ony jest na wysoko艣ci 1400 do 1800 m n.p.m. Kawa uprawiana jest tam na niewielkich obszarach o rozmiarach do 4 ha. Po r臋cznych zbiorach, ziarna kawowca s膮 myte, obrabiane metod膮 na mokro oraz suszone na s艂o艅cu aby nast臋pnie trafi艂y do naszej palarni. Hermosa oznacza PI臉KNO (j. hiszp.), co odzwierciedla niepowtarzalny smak oraz aromat wypalanych ziaren.

Sta艂a temperatura

Ro艣lina kawowca charakteryzuje si臋 艣redniej d艂ugo艣ci zielonymi li艣膰mi o lancelowatym lub owalnym kszta艂cie z bia艂ymi kwiatami, kt贸re najwcze艣niej po 4 latach zamieniaj膮 si臋 w owoce. Dlatego te偶 sta艂a temperatura jest bardzo istotna aby nie nast膮pi艂o ich przesuszenie.

Odpowiednie po艂o偶enie

Najwa偶niejsze dla wzrostu kawowc贸w jest odpowiednie po艂o偶enie plantacji. Najlepszej jako艣ci ziarna pojawiaj膮 si臋 na plantacjach u艂o偶onych ok. 1200-1800 m n.p.m. Nasze plantacje znajduj膮 si臋 w艂a艣nie w takich rejonach.

Umiarkowanie wilgotna gleba

W regionach klimatu zwrotnikowego kwitnienie ro艣lin nast臋puje po opadach deszczowych. Wilgotna gleba jest bardzo istotnym elementem dla wzrostu kawowca a kwitnienie uzale偶nione jest od ilo艣ci opad贸w. Arabica dojrzewa ok. 6-8 miesi臋cy.

Picking i Stripping

Owoce kawowca zmieniaj膮 sw贸j kolor z zielonego, przez 偶贸艂ty na czerwony, kt贸ry 艣wiadczy o ich dojrza艂o艣ci. Je艣li owoce nie zostan膮 zebrane mog膮 zbr膮zowie膰 oraz samoczynnie opada膰 na ziemie. Pozyskiwanie naturalnie wysuszonych owoc贸w jest jedn膮 z metod zbioru. Istniej膮 r贸wnie偶 dwie inne: Picking jest sposobem zbioru bezpo艣rednio z ro艣lin kawowc贸w kilkukrotnie, natomiast Stripping dokonuje si臋 jedynie w odpowiednim czasie kiedy wi臋kszo艣膰 owoc贸w dojrzeje.

Korzystamy z klasycznej metody pozbawiania ziaren 艂upinek - na sucho. Nasi mistrzowie kawy rozk艂adaj膮 owoce na specjalnych matach oraz obracaj膮 je aby suszenie na s艂o艅cu przebiega艂o r贸wnomiernie. Trwa ono oko艂o 2 tygodni.

fermentacja i Proces suszenia

Nast臋pnie zachodzi proces samoistnej fermentacji poprzez zanurzanie ziaren w wodzie. Oczyszczone ziarna z osn贸wek poddaje si臋 procesowi suszenia naturalnego. Aby wydoby膰 ich odpowiedni smak, ostateczna wilgotno艣膰 nie powinna przekracza膰 15 %.

Segregacja

Po odpowiednim dla ka偶dego rodzaju ziarna suszeniu, kt贸re trwa nawet do 4 tygodni nast臋puje segregacja ziaren wed艂ug rozmiar贸w. Uwa偶a si臋, 偶e o wysokiej jako艣ci kawy 艣wiadczy wielko艣膰 jej ziaren.

ZAPISZ SI臉 DO NASZEGO NEWSLETTERA!

  • Otrzymasz rabat -10% na pierwszy zakup!
  • B臋dziesz na bie偶膮co z kawowymi nowinkami!
  • Nie ominie Ci臋 偶adna promocja!