100 % Arabica *Sidamo znajduje się w południowej części Etiopii na kontynencie Afrykańskim. Nazwa pochodzi od grupy rdzennych, pierwszych mieszkańców tej ziemi – Sidama, zamieszkujących południowo centralną część tego kraju. Prawdopodobnie roślina kawowca została odkryta w IX wieku przez pasterza Kaldi, który znalazł w niej właściwości energetyzujące. Jednakże nie jest to informacja potwierdzona źródłami pisanymi aż do 1671 roku, przez co należy traktować ją jako źródło apokryficzne. Jest to jeden z najbardziej obfitych rejonów wzrostu ziaren kawowca coffea arabica. Trwająca do dzisiaj, produkcja kawy jest wielowiekową tradycją uprawianą z pokolenia na pokolenie w tym regionie. Obecnie gospodarka ekonomiczna Etiopii opiera się w ponad 60 % na produkcji kawy, a ponad 15 mln osób znajduje zatrudnienie na plantacjach. Znajduje się tam ponad 4 000 km2 ziem uprawnych, które dzięki odpowiedniej wilgoci gleby i ciepłemu klimatowi obfitują w jedyne w swoim rodzaju ziarna kawowca nazywanego, od rejonu w którym wzrastają - Sidamo. Największa ilość ziaren eksportowana jest na tereny Europy, wschodniej Azji oraz Ameryki Północnej.