Pamiętamy jak jeszcze przed II Wojną Światową w domu rodzinnym naszych dziadków każdego poranka unosił się głęboki i nadzwyczajny aromat świeżo mielonych ziaren kawy w młynku ręcznym. Co więcej, pamiętamy też jak dziadkowie zaparzali zmielone ziarna w tradycyjnej, metalowej kawiarce. Zapach ten towarzyszył nam przez całe życie.
Dlatego też postanowiliśmy odtworzyć dawną tradycję i zaczęliśmy poszukiwać odpowiednich plantacji ziaren kawowca aby stworzyć unikalną recepturę wypalania.
Tradycyjne Palenie Ziaren: W Karakowskiej Palarni Kawy oddajemy się sztuce tradycyjnego palenia ziaren, zachowując autentyczność i pasję w każdej partii.
Odkrywanie Plantacji: Nasza misja to nieustanne poszukiwanie nowych, wyjątkowych plantacji kawowych, aby zapewnić Ci najwyższą jakość i unikalne doznania smakowe.
Dostarczanie Doskonałości Kawowej: Żebyś mógł cieszyć się najlepszym, dostarczamy świeże, najwyższej jakości ziarna prosto z najdalszych zakątków świata, tworząc niepowtarzalne i wyjątkowe produkty.
Wyrusz w kawową podróż, której trasy przewijają się przez zmysłowe smaki Brazylii, wysokogórskie obszary Kostaryki i egzotyczne plantacje Etiopii. Każda filiżanka to odkrywanie różnorodności kawowego świata, gdzie aromaty ze wszystkich trzech regionów łączą się w niezapomnianą mieszankę.
Krakowska Palarnia Kawy zajmuje się sprowadzaniem ziaren z najlepszych obszarów ziem uprawnych oraz prażymy je na bieżąco, aby odznaczały się świeżością, niesamowitym aromatem i smakiem. Ziarna prażone są w piecu STA Impianti o zasypie 30 kg.
Stopień wypalenia oraz kolor kawy dostosowujemy do rodzaju surowca. Jedynie odpowiednie wypalenie wydobywa indywidualny i niepowtarzalny smak każdego rodzaju kawy.
Doświadczony Coffee Roaster czuwa nad procesem prażenia stosując metodę mistrzowską, dzięki czemu kawa w Twojej filiżance ma tak niepowtarzalny smak.
Rozległy Obszar Uprawy
100% Arabica Brazylia to jedno z największych centrów produkcji kawy na światowym rynku. Mimo dogodnych warunków na całym kontynencie, zaledwie 10% obszarów jest obecnie wykorzystywanych.
Historyczny Import Kawowców
W 1727 roku Francisco de Mello Palheta sprowadził pierwsze kawowce z Gujany Francuskiej, wprowadzając kawę do brazylijskiej historii gospodarczej.
Gigantyczna Baza Zatrudnienia
Praca na brazylijskich plantacjach to źródło zatrudnienia dla ponad 5 milionów osób. Najczęściej uprawiane odmiany to Catuai, Typica czy Mundo Novo, a najwyższej jakości kawy pochodzą z rejonów Santos.
Historia Upraw
Uprawy kawy w Kostaryce mają korzenie sięgające 1779 roku, z pierwszymi plantacjami zlokalizowanymi w rejonie Meseta Central.
Wysokogórski Region Tarrazu
Nasze ziarna pochodzą z regionu Tarrazu, położonego na wysokości 1400 do 1800 m n.p.m. Uprawy zajmują niewielkie obszary o rozmiarach do 4 ha.
Proces Palenia i Unikalny Smak
Po ręcznych zbiorach, ziarna kawowca z Tarrazu są starannie myte, obrabiane metodą na mokro i suszone na słońcu, zanim trafią do naszej palarni. Nazwa "Hermosa," oznaczająca "Piękno" w języku hiszpańskim, doskonale odzwierciedla niepowtarzalny smak oraz aromat wypalanych ziaren.
Tradycja Upraw:
Kawa to dziedzictwo Sidamo, z gospodarką opierającą się w ponad 60% na tej produkcji, zatrudniającą ponad 15 mln osób.
Unikalny Teren:
4,000 km2 upraw w Sidamo to obszar o idealnej wilgotności gleby i ciepłym klimacie, tworzący wyjątkowe ziarna Arabica.
Eksport:
Sidamo dostarcza większość eksportowanych ziaren na tereny Europy, wschodniej Azji i Ameryki Północnej.
Ciesz się wyjątkowymi smakami kawy i oszczędzaj już od pierwszego zakupu!
Zarejestruj się już teraz, a otrzymasz 10% rabatu na swój pierwszy zakup w Karakowskiej Palarni Kawy.
To nasze wyjątkowe powitanie dla Ciebie, abyś mógł rozpocząć swoją kawową podróż z uśmiechem na twarzy.