![](https://krakowskapalarniakawy.pl/wp-content/uploads/2024/03/kpk-brasil-santos-300x200.webp)
Najlepsze plantacje kawy na świecie – BRASIL SANTOS
“W Brazylii panował bowiem osobliwy przesąd: wychodząc po pierwszej wizycie z czyjegoś domu, nie należało samemu otwierać drzwi, bo to mogłoby znaczyć, że już się nigdy do tego domu nie powróci.”
“W Brazylii panował bowiem osobliwy przesąd: wychodząc po pierwszej wizycie z czyjegoś domu, nie należało samemu otwierać drzwi, bo to mogłoby znaczyć, że już się nigdy do tego domu nie powróci.”
Poszukując cytatów na temat naparu kawowego oraz herbaty trafiamy wciąż na różne strony, które mogą nie wypełniać naszej ciekawości w pełni. Krakowska Palarnia Kawy będąc wielkimi pasjonatami klasycznych technik zaparzania kawy jak również wszelkich nowości postara się zebrać dla was najciekawsze i najbardziej znaczące cytaty i sentencje jakie pojawiały się na przestrzeni wieków.
Zarówno w gronie początkujących kawoszy, jak i tych, którzy nie wyobrażają sobie dnia bez aromatycznej filiżanki kawy, pojawia się pytanie o to, jaką kawę wybrać – Arabikę czy Robustę? Każdy z pewnością słyszał o obu gatunkach, ale być może nie zastanawiał się nad tym, czym właściwie się od siebie różnią.
Trzymasz sobie spokojnie filiżankę z kawą. Myśli płyną swobodnie przez codzienne zajęcia. Nagle w głowie pojawiają się pytania. Kto i kiedy pierwszy w historii napił się kawy? Jak odkryto, że ziarna należy zalać wrzątkiem, a najlepiej wpierw uprażyć i zmielić? W tym artykule poznasz najdawniejszą historię kawy.
Dla przygotowania pysznej kawy najważniejszy nie jest ekspres, kawiarka czy drip. Można zrobić pyszny napar przy użyciu wody, szklanki i ziaren – ale tylko dobrze zmielonych. Tylko… to znaczy „dobrze zmielone”? W czym dobry młynek do kawy jest lepszy od zwykłego miksera?
Podstawa kaw mlecznych, ze swoją wspaniałą pianką, produkt z ciśnieniowego ekspresu. Prawdziwie niezrównana kawa. Tysiące maszyn w kawiarniach i domach codziennie przeciska wodę przez kawę, aby otrzymać ten wspaniały smak i aromat. Przyzwyczajeni, nie zastanawiamy się nad zaparzaniem espresso. Czemu musi być pod ciśnieniem? Kto na to wpadł? Ten tekst zwięźle poruszy tematy historii, działania i budowy ekspresów ciśnieniowych.
Pamiętamy jak jeszcze przed II wojną światową w domu rodzinnym naszych dziadków każdego poranka unosił się głęboki i nadzwyczajny aromat świeżo mielonych ziaren kawy w młynku ręcznym. Co więcej, pamiętamy też jak dziadkowie zaparzali zmielone ziarna w tradycyjnej, metalowej kawiarce. Zapach ten towarzyszył nam przez całe życie.
Dlatego też postanowiliśmy odtworzyć dawną tradycję i zaczęliśmy poszukiwać odpowiednich plantacji ziaren kawowca aby stworzyć unikalną recepturę wypalania.
Tradycyjne Palenie Ziaren: W Karakowskiej Palarni Kawy oddajemy się sztuce tradycyjnego palenia ziaren, zachowując autentyczność i pasję w każdej partii.
Odkrywanie Plantacji: Nasza misja to nieustanne poszukiwanie nowych, wyjątkowych plantacji kawowych, aby zapewnić Ci najwyższą jakość i unikalne doznania smakowe.
Dostarczanie Doskonałości Kawowej: Żebyś mógł cieszyć się najlepszym, dostarczamy świeże, najwyższej jakości ziarna prosto z najdalszych zakątków świata, tworząc niepowtarzalne i wyjątkowe produkty.
Ciesz się wyjątkowymi smakami kawy i oszczędzaj od razu! Zarejestruj się już teraz, a otrzymasz 10% rabatu na swój pierwszy zakup w Karakowskiej Palarni Kawy.
To nasze wyjątkowe powitanie dla Ciebie, abyś mógł rozpocząć swoją kawową podróż z uśmiechem na twarzy.
© Krakowska Palarnia Kawy 2024