Szukaj
Close this search box.

Blog

40 najciekawszych cytatów o kawie

Poszukując cytatów na temat naparu kawowego oraz herbaty trafiamy wciąż na różne strony, które mogą nie wypełniać naszej ciekawości w pełni. Krakowska Palarnia Kawy będąc wielkimi pasjonatami klasycznych technik zaparzania kawy jak również wszelkich nowości postara się zebrać dla was najciekawsze i najbardziej znaczące cytaty i sentencje jakie pojawiały się na przestrzeni wieków.

Czytaj więcej »

Arabika czy Robusta – jaką kawę wybrać?

Zarówno w gronie początkujących kawoszy, jak i tych, którzy nie wyobrażają sobie dnia bez aromatycznej filiżanki kawy, pojawia się pytanie o to, jaką kawę wybrać – Arabikę czy Robustę? Każdy z pewnością słyszał o obu gatunkach, ale być może nie zastanawiał się nad tym, czym właściwie się od siebie różnią.

Czytaj więcej »

Odkrycie kawy – legenda i prawda

Trzymasz sobie spokojnie filiżankę z kawą. Myśli płyną swobodnie przez codzienne zajęcia. Nagle w głowie pojawiają się pytania. Kto i kiedy pierwszy w historii napił się kawy? Jak odkryto, że ziarna należy zalać wrzątkiem, a najlepiej wpierw uprażyć i zmielić? W tym artykule poznasz najdawniejszą historię kawy.

Czytaj więcej »

Jak rozpoznać dobry młynek do kawy?

Dla przygotowania pysznej kawy najważniejszy nie jest ekspres, kawiarka czy drip. Można zrobić pyszny napar przy użyciu wody, szklanki i ziaren – ale tylko dobrze zmielonych. Tylko… to znaczy „dobrze zmielone”? W czym dobry młynek do kawy jest lepszy od zwykłego miksera?

Czytaj więcej »

Ekspresy Ciśnieniowe

Podstawa kaw mlecznych, ze swoją wspaniałą pianką, produkt z ciśnieniowego ekspresu. Prawdziwie niezrównana kawa. Tysiące maszyn w kawiarniach i domach codziennie przeciska wodę przez kawę, aby otrzymać ten wspaniały smak i aromat. Przyzwyczajeni, nie zastanawiamy się nad zaparzaniem espresso. Czemu musi być pod ciśnieniem? Kto na to wpadł? Ten tekst zwięźle poruszy tematy historii, działania i budowy ekspresów ciśnieniowych.

Czytaj więcej »

O nas

Pamiętamy jak jeszcze przed II wojną światową w domu rodzinnym naszych dziadków każdego poranka unosił się głęboki i nadzwyczajny aromat świeżo mielonych ziaren kawy w młynku ręcznym. Co więcej, pamiętamy też jak dziadkowie zaparzali zmielone ziarna w tradycyjnej, metalowej kawiarce. Zapach ten towarzyszył nam przez całe życie.

Dlatego też postanowiliśmy odtworzyć dawną tradycję i zaczęliśmy poszukiwać odpowiednich plantacji ziaren kawowca aby stworzyć unikalną recepturę wypalania.

Jakość i Tradycja

Tradycyjne Palenie Ziaren: W Karakowskiej Palarni Kawy oddajemy się sztuce tradycyjnego palenia ziaren, zachowując autentyczność i pasję w każdej partii.

Odkrywanie Plantacji: Nasza misja to nieustanne poszukiwanie nowych, wyjątkowych plantacji kawowych, aby zapewnić Ci najwyższą jakość i unikalne doznania smakowe.

Dostarczanie Doskonałości Kawowej: Żebyś mógł cieszyć się najlepszym, dostarczamy świeże, najwyższej jakości ziarna prosto z najdalszych zakątków świata, tworząc niepowtarzalne i wyjątkowe produkty.