Szukaj
Close this search box.

Arabika czy Robusta – jaką kawę wybrać?

Zarówno w gronie początkujących kawoszy, jak i tych, którzy nie wyobrażają sobie dnia bez aromatycznej filiżanki kawy, pojawia się pytanie o to, jaką kawę wybrać – Arabikę czy Robustę? Każdy z pewnością słyszał o obu gatunkach, ale być może nie zastanawiał się nad tym, czym właściwie się od siebie różnią.

Jak odróżnić Arabikę od Robusty?

Różnice pomiędzy Arabicą a Robustą łatwo dostrzec już na pierwszy rzut oka – ziarna tej pierwszej są większe i wydłużone, te drugie są okrąglejsze, a pęknięcie jest zbliżone do prostej linii.

Osoby, które cenią kawę za jej pobudzające właściwości, powinny zastanowić się nad wyborem mieszanki zawierającej Robustę, o prawie dwukrotnie większej ilości kofeiny od Arabiki. Jej smak jest ostrzejszy, a gorycz wyraźniej wyczuwalna niż w przypadku drugiego gatunku, gdzie po zaparzeniu będzie można zauważyć delikatniejszą nutę i lekką kwasowość.

Aromatyczna, poranna kawa powinna zapewnić odpowiednią dawkę energii do działania, dlatego warto wybrać mieszankę, w składzie której pojawi się Robusta. Grande Espresso posiada jej 20%, natomiast Grande Crema 50%. W obu przypadkach będziesz mógł cieszyć się kremową pianką na powierzchni świeżo zaparzonego napoju.

Brasil Santos, Tarrazu Hermasa, Sidamo Ethiopia – 100% Arabiki od Krakowskiej Palarni Kawy

Wielbiciele aromatycznej Arabiki mogą wybierać spośród wielu odmian, sięgając po najodpowiedniejszą dla siebie pod względem kwasowości, delikatności i nuty smakowej. Brasil Santos, Tarrazu Hermasa, Sidamo Ethiopia to trzy kawy zawierające ziarna Arabiki, jednak każda z nich jest uprawiana w innych rejonie.

Brasil Santos

Kawa jednorodna, Arabika 100% - Kawa idealna dla osób lubiących słodkie nuty przełamane czekoladowo- orzechowym…

28.00 100.00  z VAT

Ethiopia Sidamo

Ethiopia Sidamo - Kawa jednorodna, Arabika 100%, Ethiopia Siadamo, ma bardzo bogaty i ciszy smak.…

28.00 100.00  z VAT

Moja ulubiona kawa to…

Wybór ulubionej kawy zawsze jest poprzedzony długimi poszukiwaniami, i nie sposób ich pominąć – każdy z nas przy wyborze kieruje się swoimi wytycznymi i swoim własnym gustem. Można jednak podyskutować przy filiżance najlepszej kawy w Krakowie i wymienić się własnymi doświadczeniami z innymi pasjonatami tego pobudzającego napoju.t

Ostatnio Kupione

28.00 100.00  z VAT

32.50 123.75  z VAT

O nas

Pamiętamy jak jeszcze przed II wojną światową w domu rodzinnym naszych dziadków każdego poranka unosił się głęboki i nadzwyczajny aromat świeżo mielonych ziaren kawy w młynku ręcznym. Co więcej, pamiętamy też jak dziadkowie zaparzali zmielone ziarna w tradycyjnej, metalowej kawiarce. Zapach ten towarzyszył nam przez całe życie.

Dlatego też postanowiliśmy odtworzyć dawną tradycję i zaczęliśmy poszukiwać odpowiednich plantacji ziaren kawowca aby stworzyć unikalną recepturę wypalania.

Jakość i Tradycja

Tradycyjne Palenie Ziaren: W Karakowskiej Palarni Kawy oddajemy się sztuce tradycyjnego palenia ziaren, zachowując autentyczność i pasję w każdej partii.

Odkrywanie Plantacji: Nasza misja to nieustanne poszukiwanie nowych, wyjątkowych plantacji kawowych, aby zapewnić Ci najwyższą jakość i unikalne doznania smakowe.

Dostarczanie Doskonałości Kawowej: Żebyś mógł cieszyć się najlepszym, dostarczamy świeże, najwyższej jakości ziarna prosto z najdalszych zakątków świata, tworząc niepowtarzalne i wyjątkowe produkty.