DARMOWA DOSTAWA OD 100,00 PLN

ZAMÓW DO 11.00 – WYSYŁKA W TEN SAM DZIEŃ

 

Blog

Espresso! Podstawa kaw mlecznych, ze swoją wspaniałą pianką, produkt z ciśnieniowego ekspresu. Prawdziwie niezrównana kawa. Tysiące maszyn w kawiarniach i domach codziennie przeciska wodę przez kawę, aby otrzymać ten wspaniały smak i aromat. Przyzwyczajeni, nie zastanawiamy się nad zaparzaniem espresso. Czemu musi być pod ciśnieniem? Kto na to wpadł? Ten tekst zwięźle poruszy tematy historii, działania i budowy ekspresów ciśnieniowych. Potrzeba matką wynalazku – jak wynaleziono espresso Konkretnie matką ekspresu ciśnieniowego był pośpiech. W XIX w. rosło spożycie kawy w Europie. Skończyły się...

Dla przygotowania pysznej kawy najważniejszy nie jest ekspres, kawiarka czy drip. Można zrobić pyszny napar przy użyciu wody, szklanki i ziaren – ale tylko dobrze zmielonych. Tylko… to znaczy „dobrze zmielone”? W czym dobry młynek do kawy jest lepszy od zwykłego miksera? Jak mielić kawę dobrze? Gdy doświadczony kawosz słyszy to pytanie, zaciera z zapałem rączki i najpierw robi kawę – bo opowieść będzie długa. Są, oczywiście, młynki elektryczne i ręczne. Pierwsze są bezwysiłkowe i szybsze, za to drugie – cichsze, tańsze i...

Trzymasz sobie spokojnie filiżankę z kawą. Myśli płyną swobodnie przez codzienne zajęcia. Nagle w głowie pojawiają się pytania. Kto i kiedy pierwszy w historii napił się kawy? Jak odkryto, że ziarna należy zalać wrzątkiem, a najlepiej wpierw uprażyć i zmielić? W tym artykule poznasz najdawniejszą historię kawy. Rogata ciekawość – jak odkryto kawę Wiele wieków temu na gorących sawannach Etiopii żył lud rolników i pasterzy. Wśród nich był nasz bohater imieniem Kaldi, choć tak naprawdę bohaterami są tu jego kozy. Zwierzęta to...

Kawa i książka to zgrani towarzysze. Nie bez powodu mnóstwo kawiarni ma choć niewielką biblioteczkę do dyspozycji klientów. 23 kwietnia, w Dzień Książki, szczególnie warto smakować ten napój przy szeleście przewracanych stronic. Kawa jest motywem w literaturze. Napisano o niej mnóstwo pozycji – o jej historii, uprawie, handlu, paleniu, kulturze i zwyczajach picia, a także sposobach przyrządzania. Zdarzało się też, że literaci i poeci umieszczali ten czarny trunek w swoich utworach jako poboczny motyw. Z drugiej strony niezliczone tytuły powstały pod...

Zarówno w gronie początkujących kawoszy, jak i tych, którzy nie wyobrażają sobie dnia bez aromatycznej filiżanki kawy pojawia się pytanie o to, jaką kawę wybrać – Arabika, czy Robusta? Każdy z pewnością słyszał o obu gatunkach, ale być może nie zastanawiał się nad tym, czym właściwie się od siebie różnią.  Jak odróżnić Arabikę od Robusty? Różnice pomiędzy Arabicą, a Robustą łatwo dostrzec już na pierwszy rzut oka - ziarna tej pierwszej są większe i wydłużone, te drugie są okrąglejsze, a pęknięcie jest...

Poszukując cytatów na temat naparu kawowego oraz herbaty trafiamy wciąż na różne strony, które mogą nie wypełniać naszej ciekawości w pełni. Krakowska Palarnia Kawy będąc wielkimi pasjonatami klasycznych technik zaparzania kawy jak również wszelkich nowości postara się zebrać dla was najciekawsze i najbardziej znaczące cytaty i sentencje jakie pojawiały się na przestrzeni wieków.

W Brazylii panował bowiem osobliwy przesąd: wychodząc po pierwszej wizycie z czyjegoś domu, nie należało samemu otwierać drzwi, bo to mogłoby znaczyć, że już się nigdy do tego domu nie powróci.

 

Największe państwo Ameryki Południowej z największą ilością lotnisk na całym świecie i najbardziej znanym karnawałem świata w Rio de Janeiro – BRAZYLIA.

ZAPISZ SIĘ DO NASZEGO NEWSLETTERA!

  • Otrzymasz rabat -10% na pierwszy zakup!
  • Będziesz na bieżąco z kawowymi nowinkami!
  • Nie ominie Cię żadna promocja!